Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc...jestem w TI, zaczynam w szkole nauke na Linux'ie, ale do domu chcialbym cos lepszego jak Mandrake 7.0 :D ktory polecacie?

Ma byc do programowania, zabawy sieciami, do grafiki, p2p, filmy ;) To beda jego glowne zadania, najlepiej zeby tez dobrze laczyl sie z innymi kompami, bo bede czesto ze szkoly do domku wpadac :) Bedziemy tez w budzie badac takie sprawy jak bezpieczenstwo, wirusy itp duperele.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak czytam ta stronke i:

Gentoo, Debian, Slackware sa bardzo dobre. Polski PLD ma cechy red hat'a, debian'a i slackwar'e. Moze warto sie nad nim zastanowic?

Ale mysle ze jednak Slackwar'e mnie najbardziej przyciaga...

Macie jeszcze jakies sugestie? Jesli nie to raczej w niego sie wpakuje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli chcesz sie troche pouczyc linuksa to sproboj moze od czegos latwiejszego, z czym poradzisz sobie w codziennym uzytkowaniu.

Mozesz oczywiscie zabrac sie za slackware, ale imo wtedy bedziesz to wlaczal tylko od czasu do czasu zeby cos poprobowac, bo za trudny bedzie jescze od codziennej pracy, a lepiej chyba wrzucic se na stale cos wpierw latwiejszego (mozna lepiej sie obyc z pingwinem).

Moze nie koniecznie mandrake, ale jakas fedora, ubutny, coby mozna bylo troche pokonfigurowac i sciagac pakiety z zaleznosciami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bron Boze przed red hatami, fedorami i wszelkimi odmianami mandrake.. bleee

1661087[/snapback]

Taki post sawiadczy o Twojej niklej wiedzy nt linuksow (dystrybucji)..

To ze zaczynales od takiego distro, potem ktos Ci pokazal inne, ty automatycznie stwierdziles ze to co uzywales dotychczas jest "blee" i "lamerskie"

Nawet nie potrafisz konstruktywnie umotywowac swojej opinii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drogi panie/pani lofix, ja pracuję na systemach z rodziny Unixów od ponad 5 lat więc wybacz, ale porównywać mojej wiedzy dot. linuxów z Twoją nie bede (nie czuje takiej potrzeby) ;]. Po drugie osoba, która owy temat założyła jak sama wspomniała jest w linuxie poczatkujaca, więc zasypywanie jej skomplikowanymi hasłami dotyczacymi funkcjonowania samego systemu (chociażby w samych celach porównawczych) niezbyt by było na miejscu. Po trzecie opinię można ewentualnie argumentować, a nie motytować. Po czwarte Mandrake i Red Hat'y od dłuższego już czasu robione są bardziej na modłę Windozy niz Unixa. Begone

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drogi panie/pani lofix, ja pracuję na systemach z rodziny Unixów od ponad 5 lat więc wybacz,

Wybaczam...Nie wiem dlaczego sadzisz ze te 5 lat jest wykladnia profesjonalizmu..

ale porównywać mojej wiedzy dot. linuxów z Twoją nie bede (nie czuje takiej potrzeby)

spoko, linuksy znam w sumie "dostatecznie"

;]. Po drugie osoba, która owy temat założyła jak sama wspomniała jest w linuxie poczatkujaca, więc zasypywanie jej skomplikowanymi hasłami dotyczacymi funkcjonowania samego systemu (chociażby w samych celach porównawczych) niezbyt by było na miejscu.

dokladnie. ale miej na uwadze ze NIKT nie wymagal od Ciebie zebys pisal "chinszczyzna" lub technobełkotem nt tych dystrybucji

Po trzecie opinię można ewentualnie argumentować, a nie motytować.

"ny ny", chce znac motyw,dlaczego tak uwazasz..

Po czwarte Mandrake i Red Hat'y od dłuższego już czasu robione są bardziej na modłę Windozy niz Unixa. Begone

hmmm co w tym zlego?

nadal nie widze argumentow i uzasadnienia opinii :)

miej na uwadze (jako doswiadczony 5-letni user), ze poczatkujacy sa chlonni wiedzy i ze takie opinie moga byc dla nich krzywdzace

Pozdrawiam

1661172[/snapback]

wzajem.

Ja jak wspomnialem wyzej - linuksow nie preferuje za bardzo, niemniej jednak przyszlo paroma serwerami pod wodza linuksa adminowac (nie moj wybor). Nie oznacza to, ze zjadlem wszystkie rozumy i propaguje slowa typu "te ditro fe, te be, a te dobre". Nie sadzisz, ze to wlasnie uzytkownik musi sam stwierdzic? Nasze opinie nie sa miarodajne i bezsronne... Zebym uzywal Twojego stylu bym napisal pewnie tak:

"Nie uzywaj linuksa bo jest be, lepiej zainstaluj sobie cos z rodziny BSD..."

to tyle...

btw, mysle ze ew. pogadanki ideowe mozemy robic dalej na PW, ew. inny temat. Tu zostawmy miejsce na posty dot. tematu..

Edytowane przez lofix

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A która pozycja (podczas stosunku seksualnego) jest najlepsza?

Ha! No własnie! Dobrze mówicie.

Trzeba poeksperymentować i wybrać tę, która najbardziej pasi :D Hm, monotonia tez nie jest dobra, ale to juz inna bajka :)

Jeżeli ktoś pasywnie chce uczestniczyć w zabawie, to wybierze przysłowiowego Mandrake'a. A gdy ma ochote na aktywną zabawę, to weźmie sobie bardziej wymagającą dystrybucje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sory ze sie nie oddzywalem ale nie mialem neta przez ten czas.

Na moim kompie siedzi Slackware 10.2, opanowalem juz troche tego :P. Google, PFO i forum slackware mi pomaga. Najbardziej spodobal mi sie fluxbox wiec z niego korzystam, smuci mnie jednak ze nie ma czegos we fluxboxie przypominajacego konquerora w kde...ale coz :D.

Jak na razie przymierzam sie do upgrade jajeczka na 2.6.XX

Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi