Skocz do zawartości
MikeMan

Polaczenie Przestalo Dzialac

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

przez poprzedni caly roczek dzielilem neo na dwa komputery poprzez polaczenie bezposrednie.Wszystko smigalo,az do czasu kiedy zmienilem platforme ( z socket a na socket 754 + sempron 64 bit).Zintegrowana sieciowka u mnie (host) i karta sieciowa na 2 kompie.Teraz kiedy wszystko ustawiam tak jak bylo, udostepnianie polaczenia nie chce dzialac.W stanie polaczenia pokazuje u mnie: 350 wyslano,0 odebrano a na drugim kompie: 150 wyslano, 1 odebrano. Nie wyswietla komputerow w moim otoczeniu sieciowyum.Czego to moze byc przyczyna?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

przez poprzedni caly roczek dzielilem neo na dwa komputery poprzez polaczenie bezposrednie.Wszystko smigalo,az do czasu kiedy zmienilem platforme ( z socket a na socket 754 + sempron 64 bit).Zintegrowana sieciowka u mnie (host) i karta sieciowa na 2 kompie.Teraz kiedy wszystko ustawiam tak jak bylo, udostepnianie polaczenia nie chce dzialac.W stanie polaczenia pokazuje u mnie: 350 wyslano,0 odebrano a na drugim kompie: 150 wyslano, 1 odebrano. Nie wyswietla komputerow w moim otoczeniu sieciowyum.Czego to moze byc przyczyna?

1643637[/snapback]

Na poczatek zobacz czy komputery sie pingaja... (konfig karty sprawdzisz w konsoli wydajac komende ipconfig /all)

Na obydwu kompach wlacz "automatyczne przydzielanie adresu IP"

Zobacz czy jest zainstalowane "Udostepnianie plikiw i drukarek w sieciach microsoft networks i Klient Sieci microsoft network"

Grupa robocza musi byc taka sama Panel Sterowania> System >Identyfikacja sieciowa

I powinno ruszyc, jak ruszy siec, to bedzie mozna sie bawic z udostepnianiem...

... nie zapomnij czegos udostepnic bo moga sie nie zobaczyc :D

Edytowane przez best-boy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja znowóż mam takie problemy.

1. Mój komputer widzi komputer siostry (pinguje poprawnie) ale nie na odwrót

2. Nie chce mi udostępnić internetu na 2 kompie (internet działa u mnie i udostepniam go programowo przez WinXP SP2)

A to co mam u Siebie

Mój komputer na WinXP Sp2 podłączony kablem sieciowym ze switchem

Komputer siostry na WinXp SP2 podłączony kablem sieciowym ze switchem.

Moje ustawienia:

Adres IP: 192.168.0.1

Bramka: 255.255.255.0

Włączony usługa Routing i dostęp zdalny

Ustawienia siostr:

Adres IP: 192.168.0.2

Bramka: 255.255.255.0

Włączony usługa Routing i dostęp zdalny

Na moim kompie zainstalowany jest Outpost Firewall (najnowszy) jednak wydaje mi się, że to nie on gdyż mam ustawioną sieć, a także próbowałem z wyłączonym firewallem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie pomyliło mi się

Bramka na durgim to :192.168.0.1

Ale jest coś innego

W otoczeniu sieciowym (na 2 kompie) jak wchodzę na pokaż wszystkie urządzenia pojawia się mój komputer ale jak chcę wejść dalej to d*** pisze coś o prawach dostępu.

Ping nie chce pójść wogóle. Z mojego kompa wysyła ale z tamtego nie, ja już nie wiem co to może być, może jakieś usługi albo coś źle skonfigurowanego na moim kompie.

I jeszcze coś co zauważyłem

Na moim kompie nie ma zakładki Uwierzytelnianie (właściwości połączenia sieciowego). Mam WinXP SP2 (+ wszystkie najnowsze łaty), nie wiem czy aktualizacja to usuneła, czy mam coś nieustawione, i jeszcze jedna sprawa firewalla systemowego nie mogę włączyć (jest nieaktywny)

Edytowane przez dario85

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi