Skocz do zawartości
Aiwazz

Zaburzenia Synchronizacji Neo

Rekomendowane odpowiedzi

re Niemota: Niestety nie dziala.

re Sparrov:

Jak nie maz nic sensownego do powiedzenia, to moze nie odzywaj sie.

Skoro chce czegos sie dowiedziec, to znaczy, ze jest mi to do czegos potrzebne, a skoro jestem klientem i cos mi sie obiecuje, to oczekuje wywiazania sie z obietnic.

I prosze, nie zabieraj tu juz glosu, wolalbym poznac opinie kogos madrzejszego, kto moze cos doradzic jak rozwiazac problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet nie wiesz jak jest senswone to co powiedzialem...nie zdajesz sobie z tego sprawy.

To czego chcesz sie dowiedziec jest po prostu smieszne i tyle...co wyjdziesz sobie i zmierzysz odlaglosc od gniazdka do dslamu? :)

To ze jestes klientem to znaczy ze ty cos chcesz od TP wiec jak tak doprawdy ci cos nie odpowiada to zrezygnuj z uslugi i daj zyc ;)

A co do twojego problemu to po prostu jak masz neo 512 i cie rozlacza to drogi sa dwie. (na marginesie jaki amsz modem? jak sagem to podaj crc, margin i attenuation).

Albo migracja w dół, albo monter liniowy.

Trzecia droga to rezygnacja z uslugi.

Aha, i to ze kupujecie sobie neo 512 to nie znaczy ze ono musi wogole dzialac ;)

P.S. I nie wymagaj od infolini informacji gdzie jest dany dslam bo to jest naprawde :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u nie bylo pdodobnie. albo padaka albo 2 ggia przez noc, roznie :)

na infolini straszyli mnie ze nie bedzie dzialac ze trzeba opcje 128 i jeszcze sporo innych [ciach!]l gadali. przyjechal monter zrobil pomiary izolacji. smial sie ze to moja "smieszna skretka ktora leci za domem bez zadnej izolacji, skretka zwykla komputerowa :)" skretka miala idealne wlasciwosci :D padl kabel tepsy, a konkretniej lacznik na tzw "słupku"

jedna rada dzwon i domagaj sie montera. to sa fajne chlopy przynajmniej w lublinie. dobrze gadaja nawet sie smieja ze tp.sa naklada limity :)

do mnie monter zadzwonil dzien po zgloszeniu problemu. moim zdaniem tepsa duzo robi w tej sprawie tylko trzeba dobrze gadac

ja mam router d-linka 504t. ma mocniejszy o wiele sygnal niz te smieszne modemy od tepsy. nie czekasz na polaczenie, nie obciaza usb (u mojej siostry taki szczur spalil plyte glowna, one biora naprawde bardzo duzo fazy)

ps. limity sa smieszne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

re Sparrov:

" (na marginesie jaki amsz modem? jak sagem to podaj crc, margin i attenuation).

Albo migracja w dół, albo monter liniowy."

Migracja w dol juz jest zamowiona.

Monter liniowy ? O co chodzi ?

Mam modem Sagem, ale nie wiem, co podac bo te slowa (crc, margin i attenuation) nic kompletnie mi nie mowia.

Jutro ma do mnie przyjsc monter i zrobic pomiary (po raz 3) nie wiem, moze tym razem uda mu sie cos zrobic.

Pan na 0800 powiedzial, ze linia jest za slaba bo roznica miedzy szumami a tlumieniem to 5dB cos w tym stylu i mam zadzwonic na 9393 i zlecic wzmocnienie linii. Nie wiem o co chodzi.

Co do rezygnacji - Na infolinii zapewniano mnie ze neo bedzie dzialalo bez problemow, zaproponowano mi 512 bo akurat byla promocja.

Po podlaczeniu okazalo sie ze centrala jest za daleko i dlatego nie dziala.

Jesli 128 bedzie dzialalo poprawnie, bede b. zadowolony, bo nie zalezy mi na predkosci, niech tylko dziala bezawaryjnie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Monter liniowy czyli telefon 9393 i jak to konsultant ujął "wzmocnienie linii" :lol:

Jak sagem to klikasz 2x LPM na zielony trojkat, potem wciskasz lewy alt+D i podajesz mi wartosci o ktore sie pytalem.

Ale jak jest 5dB to straszna lipa. Przy 10ciu moga byc juz problemy :/

Stary...co do zapewnien to do momentu kiedy przydziela ci port i zaczna cie podlaczac na centrali nie da sie okreslic w 100% czy neo bedzie dzialalo czy nie. Czesto sie zdaza tak ze wogole neo nie mozna miec mimo ze zapewniano ze mozna...wiec mowie ci ze takie zapewnienia to mozna sobie wsadzic, zreszta jestes tego przykladem ;) Klient sam sie przekona na wlasnej skorze czy internet bedzie dzialal czy tez nie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cos tam zrobili, mowili ze byly kable transmisji danych blisko, ktore zaklocaly ale teraz to rozdzielili i powinno byc lepiej, a jak bedzie sie cos dzialo to dalej beda szukac, zeby wyeliminowac te rzeczy wszystkie.

Powiedzieli tez, ze jest mnostwo takich szczegolow, ktore moga szwankowac '1 dB tu, 2 dB tam i jak przeleciec cala linie i poprawic to mozna wyczyscic o 15 -20 dB nawet czasem' tak powiedzieli.

Powiedzieli tez, ze numer idzie z jednej centrali (9km) przez druga centrale (3-4km) no i nie wiem, teraz czy to powinno dzialac czy nie.

Jeszcze jakas pani ma sprawdzic za godzine linie.

Nastroili mnie troche optymistycznie mowiac ze wszystko jest do zrobienia...

A tak obserwuje te wartosci to

Margin spada czasem do 25 dB a czasem rosnie do 35 dB

natopiast CRC mialem w pewnym momencie nawet 16.

Wartosc attenuation jest stala ok. 28 dB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi