Skocz do zawartości
wiktusser

Cichutki Kompik... Oceny I Porady.

Rekomendowane odpowiedzi

Już dawno zrobiłem to co jest widoczne na obrazkach, ale pomyślałem żeby dać to na tweaka dopiero teraz :D Oceńcie jak się wam podoba mój kompik. Dodam, że jest prawie woogóle niesłyszalny chyba że CD wrzuce ;) Wentylator na procku ma wymieniane skrzydełka (samemu) ale dalej jest cichutki, na grafie ultracich AC NV Silencer. Zasilka też cicha (Tagan). Wszystko wyłożone matami i podświetlone. Aha zapomniałem jeszcze o moim pomyśle na chłodzenie i wyciszenie HDD. Zobaczcie na zdjęciach!

Zdjęcie 1

Zdjęcie 2

Zdjęcie 3

Zdjęcie 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm - podliczajac wentyle (ultraciche :lol: ):

1. Cpu

2. Gpu Silencer

3. Tagan

4. Pod zasiłką

5. Na frontpanelu

6. Na hdd

Sa to minimalnie 80x80mm z tego co widze. Szczerze to nie sadze aby przy tak skonstruowanym systemie chlodzenia priorytetem byla cisza - za duzo wentyli (w dodatku nie sa to jakies super highendowe modele). Cisza - pojecie wzgledne, ale smiem przypuszczac ze za ciche to nie jest.

Imo na poczatek mozesz sobie odpuscic wentyl na frontpanelu i na hdd, ale dalej zostaja 4 :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie sądzę, by to było dobrze wyciszone , gdyż :

*Obudowa z oknem :/

*te maty, to imitacja mat, które mogłyby wyciszyć obudowę

*dysku, bez rozwiazań w stylu silentboxa, nie da sie wyciszyć

*nie widac tego dobrze, ale na wentylu wyciagowym, podkładek silikonowych - brak

*nie wiem co to za obudowa, jesli jest tu blacha ,poniżej 1 mm, to nie ma szans na cichy komp.

Zapewne dostaniesz % za nieregulaminowa treść, w podpisie...:wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dysk wyciszasz bardzo prosto. Elastyczna taśma lub sznurówka przewlekasz w zatoce 5.25" wieszasz dysk :] Ja do tego dodałem wentylatorek 80X80mm nad dyskiem też na snurówce puszczony na 5v. Dysk jest chłodzony i nie przenosi drgań na obudowe. Słychać go tylko przy starcie kompa. Trzeba tylko uważać przy przenoszeniu obudowy. Szkoda że nie mam cyfraka :[

Zdjęcia - > nie moje ale mam nadzieje ze pomogą

metoda nr.1

metoda nr.2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LOL- cichy komp to komp z góra 1 wiatrakiem! Jak jeszcze trochę sie namysle, to moze wymienię swojego QVC na Scythe Ninja :)

1644799[/snapback]

Ja niedawno miałem cichego kompa:

Celek na WC

Tylko jeden wentyl (w zasiłce, niesłyszalny)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osowamchosi ?

Przeciez wentyle puszczone na 7 czy tam 5v sa naprawde prawie nieslyszalne... sam mam 2 wentyle w skrzydle @ 5v, 2 w zasilce @ 5v i jeden na cpu @ 7v i jest cisza (nie liczac dysku, bo gdy wlacze kompa bez niego jest naprawde silent ;] ).

Pozatym chlopak ma w budzie porzadek. ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam w budzie 3 wentyle i je slysze a buda jest z balchy 1mm wyklejona matami a nie gabka. wentyl na procu to ys tech ultra silent 92mm, w zasilce mam 140mm i przed dyskiem mam 80mm TC od colermastera. HDD slysze jak pracuje, nawet jak byl walniety na gabce na dnie w starej budzie (chieftec dragon) to byl slyszalny. nawet arctici na 1500rpm sa slyszalne i upierdliwe. Twoj komp moze byc dosc cichy a nie nieslyszalny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

he wiecie co ja pomimo tego ze mam WC to mam jeszcze 7 wentyli .. jeden na dysk drugi na nagrzewnice 2 w taganie 2 z tylu budy i 1 wiejacy na grafe .. ;] he i jak zmniejsze obroty temu co wieje na dysk i temu co wieje na grafe .. .to kompa nie slysze .. slysze tylko pracujacy dysk .. ;] wiedz moim zdaniem nie potrzebne sa w moim przypadku jakies tam maty .. taka cisza jak mam teraz w zupelnosci mi styka ;] hehe choc pozbede sie teraz wentyla na grafie bo ja wymieniam:]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak dla mnie bez sensu poco te wszyskie maty jak masz tyle wentyli.zamiast walic maty wygłuszające podgrzewajace i pełno wentyli proponuje zero mat i min wentyli. Ja mam 2 na min obr cpu box sock754 , i 120 wiejąca na dysk(1400obr) i w toppowerku bezgłosnym jest cicho , chłodno cpu 44 stress dysk 35 stopni i napewno ciszej

Edytowane przez feluś

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokladnie maty sa na tyle do [gluteus maximus], ze zatrzymuja caly gorac z kompa i nie pozwalaja mu sie ochlodzic o blache...

Co do dysku to niestety jest to chyba jedyna ruchoma czesc kompa, ktorej od tak nie da sie wyciszyc. Jak powszechne stana sie dysky z pamiecia flash to wtedy bedzie mozna zrobic naprawde cichutkiego pieca. ;]

Co do wc, to nie oplaca sie go stawiac w kompie sredniej klasy. Wc ma sens chyba tylko wtedy kiedy mamy ochydnie wykreconego kompa, ktory juz nie radzi sobie na ac. W przeciwnym razie co to za radosc z wc, na ktorego nagrzewnicy sa 2 ogromne wentyle... ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słyszalem już prace tego kompa, a wlasciwie jej nie slyszalem :D komp chodzi naprawde bardzo cicho i dzwieki wydobywajace sie z niego mozna by uslyszec w warunkach studyjnych :) Ja sam mam wyciszonego kompa jednak nadal mi przeszkadza zasilacz, w twoim przypadku Wiktus ten problem odpada bo masz tagana... Mi moze niedlugo tez wpadnie jakas kasa w lapki to kupie cos nowego do tego sprzeta :) A i moze zabierzemy sie za tego bigtowera heh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi