Skocz do zawartości
wiktusser

Cichutki Kompik... Oceny I Porady.

Rekomendowane odpowiedzi

ja mam to co w sigu, przy kazdym wentylu potencjometr i wentyle sie kreca max 1400rpm, dodatkowo 2 wentyle z boku na 5v, i jest cicho, lekki szum slyszalny ale komp stoi pod biurkiem, wlaczy sie muze i juz nie slychac

1658302[/snapback]

Przy 1400rpm mówisz, że jest cicho? U mnie chodzą na 1000rpm i jak dla mnie jest to za glośno, szczególnie nocą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie arctic ma ostatbio dziwną przypadłość, słychać jakies dziwne odgłosy, jakby działajacego czujnika obrotów, juz od 4 v...

@ wiktusser

pisałes ze masz 45 st w load,dziwi mnie ta temp, gdyż na tym tescie widzę z lekka wyzszą temp..

http://www.frazpc.pl/artykuly/298/TEST/8/U...m/Scythe/Zalman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ech, no pewnie jest cichy, ale żeby bezgłośny, lub prawie bezgłośny...

Tak naprawdę największym problemem jest dysk. Mam Sunbeam Hard Disk Silencer i jest do d...

Wyciszył tylko pracę głowic podczas wyszukiwania.

A ile się narobiłem żeby go zmieścić w miditower.....

Demontaż mobo, cuda niewidy itd.

Następną rzeczą na liście moich wydatków jest jakiś porządny Big Tower.

Ale w twoim przypadku wentyli to masz dużo za dużo. Jak puszczę antka na 5x200 1,05V to może chodzić chłodzony biernie (radiator od freezer 64).

Inna sprawa że BigTower to dzisiaj konieczność jeśli chodzi o wyciszanie kompa...

czy ktoś testował to:Scythe Silent Box

ps. w obronie sunbeam powiem że barracuda III nie jest zbyt wdzięcznym tematem wyciszania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ Niemiec

w silentbox masz na dole płytkę heatline, tóra odbiera ciepło z dolnej częsci dysku, więc cięzko ci bedzie zrobic/kupić coś takiego

a tutaj test silentboxa

http://www.tweakers4u.de/artikel/passiv_hd...,445.htm?page=1

Ja zastanawiam się nad opisaną w tym linku konstrukcją:

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=45287

Oczywićie mowa o 1 dysku.Zamiast Cu zamierzam użyć 4 mm blachę Al, zastanawiam sie jeszcze tylko nad kwestią chłodzenia spodu dysku.takie coś powinno bez problemu wyciszyć odgłos pracy silnika.Bo drgania to żaden problem.

Edytowane przez andrewthx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co do wyciszania to rusza nowy projekt mojego i Wiktussera autorstwa :) kazdy z nas dosapal sie wreszcie big towera i zabieramy sie za modding+wyciszanie :) o efekta naszej pracy bedziecie mogli przeczytac juz niedlugo na www.pimpmycase.tk :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie arctic ma ostatbio dziwną przypadłość, słychać jakies dziwne odgłosy, jakby działajacego czujnika obrotów,  juz od 4 v...

@ wiktusser

pisałes ze masz 45 st w load,dziwi mnie ta temp, gdyż na tym tescie widzę z lekka wyzszą temp..

1658490[/snapback]

ad. 1 - Mój cooler to CU+ a nie Cu

ad. 2 - zobacz jaki tam jest burdel w kablach

ad. 3 - myślę jednak że mam lepiej wentylowaną budę

Aha i jeszce mam wyszlifowany trochę...

Edytowane przez wiktusser

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tak nikomu nie wciśniesz, że to cichy komp. Już do mnie jedzie Scythe Ninja, więc pozostanie 1 wentylatorek w zasilaczu :) Prawdopodobnie pójdzie na maksymalnych obrotach, ale to się jeszcze zobaczy.

W każdym razie- powracają dla mnie miłe czasy jak za pierwszego pentium 150+ S3 Trio 64 V+ i Celerona 366@416 + STB Riva TNT :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi