Skocz do zawartości
ibizpl

Nowy Opteron 144 - S939 Czyżby Venice Do Lamusa?

Rekomendowane odpowiedzi

moze ten opteron ma mozliwosc pracy w kilka sztuk i bedzie jakies 2proc mobo na 939, moze tez magazyn czyszcza :)

1645846[/snapback]

A moze wprowadzaja Opterony 2 rdzeniowe :)

http://www.skapiec.pl/site/cat/1/comp/3555

Edytowane przez PITer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmmm... a jaka jest z grubsza różnica między "PowerNow!" a "Cool'n'Quiet"?

...

1645818[/snapback]

Nazwa.

Mnie zainteresował Opteron 165. Ciekawe kiedy pojawi się w sprzedaży i ile będzie kosztował. :D

UPDATE:

Popatrzyłem na ceny 265 i cena nie zapowiada się dobrze. :sad:

Edytowane przez Megabyte

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten link do skąpca to stare opterony pod s940 jeszcze.

1646073[/snapback]

hmm jestes pewien?

http://www.amdcompare.com/us-en/opteron/de...pn=OSA144DAA5BN

przeciez chyba nazwa sie musza róznic .. a nie ze jest 144 pod 939 i 940 bo to sie mozna pogubic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsze szt odbieram 20-go nie wiem ile dokładnie mi się dostanie bo podobno ciągle zamówień jest więcej niż będzie w dostawie - ale coś tam zdobędę na pewno.

Co do selekcji - szczerze powiem że nie. Wszystkie proce muszę kupić więc i potem sprzedać - nie chcę zostać z tymi najgorszymi albo wciskać ich ludziom potem że niby dobrze się kręcą.

Jak ktoś zamawia - dostaje nówkę - bez selekcji - czyli wszyscy płacą tyle samo i mają takie same szanse.

Jak będziemy robić magazyn buforowy w sklepie już, wtedy może będzie można się bawić - ale to nieprędko więc pewnie nowy proc się pojawi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No twojego 3GHz Venice raczej nie ma sensu zmieniać na 144 - w sumie to niewiele jeszcze wiemy - jak pierwsze zamówione szt się rozejdą będzie można już coś tam powiedzieć. Myślę że to niezła propozycja dla tych krórzy dopiero chcą kupić proca w tym przedziale cenowym - przy 144 chyba jest ciut większa szansa na lepsze OC niż aktualnych seriach venice - ale to też niepewne. Jak to z nowościami - same poszlaki i 1 test w necie - trza do wróżki iść jakiejś dobrej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój Venice nie biega na „co dzień” na 3GHz tylko 2947MHz @ 1.472v by CPU-Z. Cała nadzieja w tym że skoro 144 jest na SanDiego to na tym właśnie jajku procentowo jest więcej „perełek” niż na np. Venice (nie mówię to o nowych E6 bo to się do O/C jak na razie w ogóle nie nadają) dla tego też po selekcji mogą wyjść bardzo ładne procki ;) No ale najpierw muszą być dostępne…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale to sa S940.

U nas tez mozna kupic 144 Opterona na 940 wersja BOX nawet nie jest droga ok 610zł :)

1649724[/snapback]

Sorki zeczywiscie po sprawdzeniu sa to procki na S940. Myslalem ze od 1 zaczynaja sie opertony na S939. (a to od 1-way) :D . W takim razie dostepne sa tylko w Czechach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorki zeczywiscie po sprawdzeniu sa to procki na S940. Myslalem ze od 1 zaczynaja sie opertony na S939. (a to od 1-way) :D . W takim razie dostepne sa tylko w Czechach.

1650015[/snapback]

Ano tylko w czechach, jakos nasi dystrybutorzy nie sa zainteresowani tymi procesorami ze wzgledu na zerowy popyt.

CHyba ze by ludzie zaczlei wysylac maile do dystrybutorów z zapytaniem o ten procesor wtedy pewnie by sciagneli.

Edytowane przez PITer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobno procek działa na wszystkich płytach na s939, nawet bez zmiany biosu, tylko że jest wykrywany jako Unknown. Czyli tak jak niegdyś Venice. Niektóre płyty wykrywają go od razu, np. DFI czy Asus (nie jestem pewnien).

Gdybym teraz kupował proca, to pewnie bym wziął tego Opteronka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedynym znacznym mankamentem 144 w porównaniu do SanDiego3700+ jest to iż 144 dalej ma mnożnik 9x jak Venice 3000+ nosz kurde przydała by się w końcu ta dziesiątka zwłaszcza dla TCCD.

1651191[/snapback]

To prawda jak mialem winiego 3200+ to moglem lepiej ustawic moje Kingstony. (dzielnik 180) teraz przy Venice 3000+ tylko 166 wchodzi w gre. :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi