Skocz do zawartości
ibizpl

Nowy Opteron 144 - S939 Czyżby Venice Do Lamusa?

Rekomendowane odpowiedzi

moim zdaniem z 2400 mhz na 3 ghz to nic wielkiego 600 mhz wiecej ! powinien chodzic na 3500 mhz to było by coś

z 1,8 ghz na 3 ghz to jest wynik

Gdyby tylko chciał pójść na 3,5GHz(raczej nierealne chyba że na FC) nie miał bym nic przeciwko temu. :D

W sumie to te procki różnią się mnożnikiem,a czy wyższe są z lepszego sortu(teoretycznie)to z tym bywa bardzo różnie. :wink:

Edytowane przez Ricci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lipa_ml - gratuluję pozytywnego myślenia..... Co ma do rzeczy taktowanie, jak tak na dobrą sprawę są to podobne procki różniące sie jedynie zablokowanym na różnch poziomach mnoznikiem? Wyedytuj ten post czy jak, bo malizną to tochę trąci....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lipa_ml - gratuluję pozytywnego myślenia..... Co ma do rzeczy taktowanie, jak tak na dobrą sprawę są to podobne procki różniące sie jedynie zablokowanym na różnch poziomach mnoznikiem? Wyedytuj ten post czy jak, bo malizną to tochę trąci....

to akurat wiem ze to są te same procki tylko inne mnozniki no ale chodzi mi o to ze moim zdaniem nie warto kupować proca za 1000 zł który ma fabrycznie ustawione 200 mhz wiecej niz proc który kosztuje 700 zł a i tak nie mozna go wiecej przekrecić. a to ze opki to super proce to wiem bo sam mam i dzialam narazie na codzien tak jak w opisie a dałem za swojego proca 699 zł wiec uważam ze za 1000 zł nawet 3 ghz to duzo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co kto lubi:)......Jak dla mnie to o wiele za duzo ...zwlaszcza ze te mhz na nie wiele mi sie przydadzą.....lepiej chyba do grafy dolożyc:)

No wlasnie... prawie sam sobie zaprzeczasz w jednym poscie...

Jesli ktos potrzebuje dobrego procka i wydajnosci, to te kilka mhzów mu pomoze, a drozsza/lepsza grafa raczej malo (jesli nie potrzebuje takowej)...

Dla mnie osobiscie 1k za takiego proca to tez zbyt duzo, wole kupic Optka 146 za 900 w Polsce i miec lepszego (po OC), niz bylby ten za 1000...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co podać ? 3GHz ?-Proszę bardzo. :lol:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Temperatur pilnowałem jak widać;procek jak na początek chyba się spisał. :lol:

Jutro może przećwiczę memki w dualu i na razie przerwa z oc do Nowego Roku. :blink:

@AndyN

Jak możesz dodaj proszę wynik i dwa screeny do Twojego zestawienia;CABG 0536VPAW ,WC-X2P. :wink:

Edytowane przez Ricci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eee fakerze wysyp lód z wc i okno zamknij :lol:

AC mają fory bo jak uchylą okno to jest-5(10) st a WC tylko 0.Nie mam żadnego lodu tylko 1:1 R22+H2O WC własna konstrukcja samodzielnie wykonana. :lol:

Albo trzeba dodac katogorie chilled water :)

Chyba jest taka kategoria. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile robi w temperaturze pokojowej ? bo wątpie zebyś siedział 24/7 przy kompie w kurtce :D

Gdybym sie uparł to by pewnie zrobił(wymiennik od wc mogę dać na balkon),ale wszystko świeże chodziło mi o to by nie przegrzewać mosfetów,procka i dlatego uchyliłem balkon.

Procek ma dwa dni,przetestuję dzisiaj memki coby znaleźć optymalne ustawienie ;2600 robi na 1,4V i jest spox :2800 nie wiem ile trzeba Vcore ale z temp myślę że ok w pokojowej pójdzie.

Mogę powiedzieć że czapkę ma prostą w przeciwieństwie do mojego drugiego(A64 2800+)którego w idle poniżej28st nie udało mi się zmusić do pracy. :wink:

Aha 24/7 bedzie pracował komp z podpisu PC2 1500MHz(6x250) 1,15V(33W) :wink:

Edytowane przez Ricci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jestem ciekaw czy teraz po dłuzszym czasie od załozenia tego tematu zwolennicy venica nadal twierdzą ze opki na 939 to tragedia jesli chodzi o podkręcanie? troszke sztuk juz trafiło do nas i widze ze opki 144 kreca sie od 2,6 ghz do 2,9 ghz , inne modele troszke wyżej. po tym co obserwyje teraz to chyba nie ma alternatywy dla opka bo selekconowany venice 2700 mhz to chyba nie bardzo ;/ co sadzicie czy opek to godny nastepca venica?

ps. moze mi ktos powiedziec o co temu gosciowi chodzi? " Znowu nieregulaminowy podpis.

//Domik " miałem wyszczególnione czesci w moim kompe. zazdrosny czy co . pajac

Edytowane przez lipa_ml

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jestem ciekaw czy teraz po dłuzszym czasie od załozenia tego tematu zwolennicy venica nadal twierdzą ze opki na 939 to tragedia jesli chodzi o podkręcanie? troszke sztuk juz trafiło do nas i widze ze opki 144 kreca sie od 2,6 ghz do 2,9 ghz , inne modele troszke wyżej. po tym co obserwyje teraz to chyba nie ma alternatywy dla opka bo selekconowany venice 2700 mhz to chyba nie bardzo ;/ co sadzicie czy opek to godny nastepca venica?

ps. moze mi ktos powiedziec o co temu gosciowi chodzi? " Znowu nieregulaminowy podpis.

//Domik " miałem wyszczególnione czesci w moim kompe. zazdrosny czy co . pajac

mnie to jeszcze nie satysfakcjonuje bo mój Venice robi 2900Mhz na 1.48v

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mnie to jeszcze nie satysfakcjonuje bo mój Venice robi 2900Mhz na 1.48v

ok ale weź pod uwagę że na WC a tu chyba wszyscy testują na AC to po pierwsze a po drugie pokaż mi venicy od momentu pojawienia sie opterona u nas które robia te 2900 przy 1,48v. no ja widze tylko 2700 i to w cenie wyższej niż opteron (nie wspomnę juz ze opek przy tym daje 1 mb cache)

na twoich screenach widziałem ze 2940 robi w na 1,55v a nie jak piszesz 1,48v a jak znam zycie to cpu-z zawsze troszke zaniża

Edytowane przez lipa_ml

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok ale weź pod uwagę że na WC a tu chyba wszyscy testują na AC to po pierwsze a po drugie pokaż mi venicy od momentu pojawienia sie opterona u nas które robia te 2900 przy 1,48v. no ja widze tylko 2700 i to w cenie wyższej niż opteron (nie wspomnę juz ze opek przy tym daje 1 mb cache)

wiesz ja patrze ze swojego punktu widzenia, ktory by uzasadnial sprzedaz mojego a kupienie opterona.A poza tym z opteronami tez jest róznie, niektórzy robia tylko 2400MHz na opku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiesz ja patrze ze swojego punktu widzenia, ktory by uzasadnial sprzedaz mojego a kupienie opterona.A poza tym z opteronami tez jest róznie, niektórzy robia tylko 2400MHz na opku.

w twoim przypadku to nawet jak byś znalazl opka co robi tyle samo to wydaje mi sie ze wymiana była by bez sensu chyba ze sprzedał bys tego venica za tyle co wydal byś za opka , ale dla kogos co kupuje teraz platforme 939 to chyba nie mam sensu kupować venica. ja jeszcze nie widzialem opka który by szedł max 2400 tylko seria 036 była kiepska a i tak szły na 2600. mój jest chyba nie zły 2700 1,41v ( chłodzenie pasywnie) , 2800 1,51v, 2900 testuje z braku czasu nie widac jeszcze efektów ( wyniki na chłodzeniu jak w podpisie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego chyba coś od początku nie za bardzo czytałeś dokładnie topic o Opteronkach, piersze które u nas sie pojawiły przywiózł Ibiz i niestety kręciły sie bardziej niż słabo wiec 1MB L2 którym sie tak jarasz nie jest wielkim pocieszeniem. Egzemplarze które robią ~2,7GHz na 1,4V to można na palcach jednej ręki policzyć tutaj. Poczytaj topic od początku, poogladaj skriny a dopiero później wznoś opki pod same niebiosa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego chyba coś od początku nie za bardzo czytałeś dokładnie topic o Opteronkach, piersze które u nas sie pojawiły przywiózł Ibiz i niestety kręciły sie bardziej niż słabo wiec 1MB L2 którym sie tak jarasz nie jest wielkim pocieszeniem. Egzemplarze które robią ~2,7GHz na 1,4V to można na palcach jednej ręki policzyć tutaj. Poczytaj topic od początku, poogladaj skriny a dopiero później wznoś opki pod same niebiosa.

nikt nie wynosi na niebiosy opka, wyraźnie napisałem od 2,6 do 2,9 a 2,7 chyba sie w tym miesci. poza tym te cieńkie sztuki co ibiz przywiuzł ile ich było? o ile sie nie myle to 2 szt , natomiast nowe serie 0540 i np. moja 0545 robią 2700 na 1,4 bez problemu sam sobie poczytaj z uwagą bo widze ze nie wszystkie posty czystasz dokładnie. a co do 1mb to tak jak napisalem ze nie wszystkim sie to przyda jak grasz w dynablaster to pewnie tego nie wykozystasz. czyli przekręcony na 2800 opteron ( wrzeczywistosci FX57) jest mniej od venica przy tym smaym taktowaniu tak wynika z twojego rozumowania. zauważ ze opteron to jest to samo jądro co FX57 san diego a venice? to samo biorą do sempronów . wydaje mi sie ze to o czymś świadczy. przynajmniej o jakości a co za tym idzie wydajności (to tylko moja opinia)

ps. taki mały żarcik dla właścicieli opków

Zwolennicy Veniców są jak radio maryja wystarczy powiedzieć coś na ich temat a od razu zostajesz zaatakowany :)

Edytowane przez lipa_ml

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z czystej ciekawosci poczytałem topic od początku, na 21 procków które pokazali userzy 13 z nich to procki które nie maja szans na 2,7 przy 1,4V nie liczyłem już ile z tych pozostałych 8 nadaje sie do użytku na codzień przy rozsądnym napieciu, w sumie są 2 albo 3 rodzynki i tyle, kosztowały kupe forsy i zostały zdobyte z ogromych zachodem.

Wiec podaruj sobie tekst ze nie czytam dokladnie bo topic śledze od samego początku kiedy sie ukazał a Ty sie udzielasz od bodajrze 3 albo 4 strony wstecz.

ps taki żarcik na dla włascicieli Venice

Dlaczego zwolennik Opka pisze duzo a nie na temat > bo niedokładnie czyta topic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi