Skocz do zawartości
ibizpl

Nowy Opteron 144 - S939 Czyżby Venice Do Lamusa?

Rekomendowane odpowiedzi

stad, ze nawet venice i sempy podskoczyly w polskich hurtowniach a to sa procki z zagranicy...

Które sempy i które Venice podrozaly ? bo ja jakos nie zauwazylem tego... jedynie co to podrozaly OEMy bo ich nie ma...

w wakacje 3000+ box kosztowal ok 630-650zł i teraz tyle samo kosztuje...

3200 nawet jest tanszy bo kosztowal ponad 700zł ...

Edytowane przez PITer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wcześniejsze twoje aukcje z opkami 144 były ok. 150 zł mniej (jeżeli dobrze pamiętam) skąd taka podwyżka cen ??

Skąd taka podwyżka ? Nie ma własciwie żadnej (przynajmniej z naszej strony) , marża jest taka sama jak była , dostalismy procki po wyższej cenie bez tłumaczenia dlaczego tak jest, ale jest pewnie tylko jedna odpowiedź - popyt , a przedwszystkim brak dostaw ze strony AMD, pisałem już wcześniej zamówiliśmy 100 opteronów - wysłano nam 30 w dodatku po zgodzie na wyższą cenę, a gdybyś chciał usłyszeć od nich przepraszam możesz zapomnieć - o te procki trzeba się naprawdę zdrowo naprosić, dystrybutor ma na stanie na dzień dzisiejszy grubo ponad -(minus) 2000 (dwa tysiace) procesorów (sa to tylko złożone zamówienia) - pewnie dwa razy tyle osób czeka z zamówieniem do pojawienia się CPU na stanie, co oznacza że jeśli podwyższą cenę o nawet 50 $ sprzedadzą każdą dostawę "od ręki", bo jest chętnych na kilka tysięcy procesorów a nie ma na magazynie żadnego, i tak ktoś sprzedając w hurcie zarabia gruba forsę, podczas gdy sprzedawca końcowy musi bić się marżą poniżej 5% żeby wogóle istnieć na rynku , niezły zarobek co ?

Co do ceny którą mamy w sklepie - 719,99 zł uważasz że jest to dużo ? Proponuję spróbować ściągnąć kilka opteronów zmienisz zdanie i to nie o 100 a o 1000%

Obawiam się że ze szkodą dla Waszych kieszeni spokojnie sprzedałbym je i po 850 zł , szczególnie po dołączeniu do opisu aukcji screen`ów z testów procesorów, może trwałoby to tydzień , dwa , może dłużej ale poszłyby po tyle, ale ..... chyba nie będziemy próbowali co ? ;) , a co do podwyżek bez obawy mam identyczne zdanie jak Wy , na pewno nie jestem ich zwolennikiem, może za parę lat zaczną nas traktować na świecie normalnie i nie będzie trzeba żebrać o takie rzeczy jak porządne CPU u dystrybutora oddalonego o kilka tysięcy km, tylko będzie mozna kupic wszystko w porzadnej Polskiej hurtowni , a takiej jak na razie nie znam ... aha nie chciałbyś chyba wiedzieć ile oni zarabiają, bo przy marżach sklepów internetowych to hurtownie powinny chyba dostawac ustawowe kary za swoje narzuty ... i tym "optymistycznym" akcentem kończe swoją nudną wypowiedź i idę spać :) ... a na DFI własnie testuje się od kilku godzin 3700+ San Diego

Edytowane przez arche_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no poleciałem dzisiaj :D

OPTERON 146 CAB2E 0540FPMW

3147@1,536V

air cooling powered by otwarty balkon :lol:

Dołączona grafika

na razie mi starczy, trzeba wziąć się do roboty :D

może jak tempy zejdą do -20'C to podejde do jakiegos 3200 :D

jednak MAL robi dużą różnicę - jak wszedłem na 9 to od razu wszystko się zmieniło ;)

pozdro

dawajcie chłopaki, ranking musi się zapełnić opteronami teraz :D

my mamy power! :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3147@1,536V

jednak MAL robi dużą różnicę - jak wszedłem na 9 to od razu wszystko się zmieniło ;)

pozdro

ładny wynik :D

no i szkoda że ciągle nie ma WC :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@myrddin669

Gratulacje, piękny wyniczek, ale liczę na jeszcze piękniejszy... :-D

Ile wyszedł Ciebie ten procek i gdzie go nabyłeś?

eeeeeee to nie tak źle :D ja myślałem że 1100 zł za selekta 146 dałem zaje.biście dużo a tu "normalny" za 930zł ;) kamień spadł mi z serca :lol:

znam stepping już:

cab2e 0540fpmw, damn miałem nadzieję ze będzie fpbw!! no nic, czekam...

i posadzę go na asrocku :lol:

Kupiony u NIemców

jak na AC świetnie się kręci ...

Ciekawe jak na lepszym chłodzeniu poleci - wygląda na prawde obiecująco

może 3,3GHz na WC i z 3,5GHz na FC ... :D

Edytowane przez yotomeczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do ceny którą mamy w sklepie - 719,99 zł uważasz że jest to dużo ? Proponuję spróbować ściągnąć kilka opteronów zmienisz zdanie i to nie o 100 a o 1000%

Za to za wysylke w sklepie chca wiecej :wink:

Przekonalo mnie to -2000 na minusie i wlasnie zamowilem u arche procesor. Pytanie do arche:

Na dowodzie wpłaty prosimy o podanie numeru tego zamówienia.

ma Pan na mysli w tytule przelewu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za to za wysylke w sklepie chca wiecej :wink:

Przekonalo mnie to -2000 na minusie i wlasnie zamowilem u arche procesor. Pytanie do arche:

ma Pan na mysli w tytule przelewu?

W sklepie nalicza koszty wedle wagi i wartości , róznica może być może 1-2 zł w przypadku Poczty, w przypadku kuriera jest to 10groszy, oczywiście chodzi o tytuł przelewu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3147@1,536V

pozdro

Holy can only :o

must have this shit

juz odkladam pieniazki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3147@1,536V

Dołączona grafika

pozdro

ładnie, niezły wynik przy takim napięciu ! tylko chiał bym zobaczyć prime95 lub sp2004 tak po 2 godzinach stabilnej pracy bo niestety pi nie obciąża za wiele proca ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakoś prime mało mnie nie obchodzi ;) przecież nie bede go tak ustawial do normalnej pracy, bo by sie biedaczek usmazyl po paru tygodniach, za duzy vcore, za duzy vdimm (jeden astak chyba umarl po tym benchu :lol:)

ale podejrzewam, ze na tym napięciu z 3ghz by pociągnął prime_stable :)

mnie do zwyklej pracy wystarcza 2,2-2,5, dopóki moge utrzymac temp. w stressie ponizej 40'C

prz pi tempy na otwartym balkonie dochodziły do 45'C - dla mnie to o wiele za duzo - teraz obnizylem mnoznik na 8 i sprtawdzam te astaki ale chyba z jednego nie bedzie :( szkoda, dobrze sie zapowiadaly...

nic... na prime raczej nie licz przy tych taktach ;) a teraz pewnie w ogole troche zbastuje, zanim znajde nowe pamieci...

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakoś prime mało mnie nie obchodzi ;) przecież nie bede go tak ustawial do normalnej pracy, bo by sie biedaczek usmazyl po paru tygodniach, za duzy vcore, za duzy vdimm (jeden astak chyba umarl po tym benchu :lol:)

ale podejrzewam, ze na tym napięciu z 3ghz by pociągnął prime_stable :)

mnie do zwyklej pracy wystarcza 2,2-2,5, dopóki moge utrzymac temp. w stressie ponizej 40'C

prz pi tempy na otwartym balkonie dochodziły do 45'C - dla mnie to o wiele za duzo - teraz obnizylem mnoznik na 8 i sprtawdzam te astaki ale chyba z jednego nie bedzie :( szkoda, dobrze sie zapowiadaly...

nic... na prime raczej nie licz przy tych taktach ;) a teraz pewnie w ogole troche zbastuje, zanim znajde nowe pamieci...

pozdro

co Ty mówisz - Vcore duze ? przeciez nawet 1.55v nie masz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sklepie nalicza koszty wedle wagi i wartości , róznica może być może 1-2 zł w przypadku Poczty, w przypadku kuriera jest to 10groszy, oczywiście chodzi o tytuł przelewu

Na aukcji koszt wysylki to 10 pln

W sklepie to 15 pln i to mialem na mysli mowiac roznica :wink:

P.S pieniazki przelane B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co Ty mówisz - Vcore duze ? przeciez nawet 1.55v nie masz

Dobrze dobrze,ma perełkę i ją szanuje,umiar ceciach!e mistrza. :D

@myrddin669

Gratuluję wyniku,do końca tygodnia też postaram się coś wyrzeźbić. :wink:

Edytowane przez Ricci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze dobrze,ma perełkę i ją szanuje,umiar ceciach!e mistrza. :D

@myrddin669

Gratuluję wyniku,do końca tygodnia też postaram się coś wyrzeźbić. :wink:

ale ja nie mam zamiaru nikogo besztać mówie tylko ze pi to nie jest zaden wyznacznik tego że komp chodzi stabilnie . jak ja zamieściłem swój screen z pi to ktoś mi powiedział ze pi moge sobie wsadzić, wiec bądźmy obiektywni skoro stwierdzamy ze jest stabilny proc na podstawie sp2004 i prime95 to z takiego screena pi 16mb nic nie wynika i nie świadczy to ze to super proc . kilka postów temu co chwila ktoś stwierdzał ze pi to nic a teraz wszyscy sie podniecają screenami z pi ( nie bardzo rozumiem ta zmianę), faktem jest ze ten wynik wyglada obiecująco ale jesli przy tym napięciu nie bedzie szedł sp2004 ani prime95 to na co sie przydadza takie ustawienia? skoro przy obciążeniu sie bedzie wywalał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@lipa_ml

Masz rację,lecz musisz rozróżnić dwa tematy które się tu przewijają.Na początek należy pokazać stabilne zegary na poziomie 2,7-3,0GHz i tutaj jak najbardziej Sp2004,później już każdy wie co dany procek potrafi i user zaczyna zabawę w pi16 celem zaistniena w takowym rankingu i tutaj o stabilnoci nikt nie wspomina tylko o wyniku(wydajności wraz z memkami).To tak gwoli wyjaśnienia; najpierw pokazujemy stabilne zegary a później odlot(wynik).Jeżeli ktoś pokazuje pi16 jako obraz stabilności a wynik jest marny to jest to nieporozumienie.

Podsumowując jak patrzymy na spi2004 to stabilność a jak na spi16(32) to wydajność. :wink:

Edit

Jeżeli nie jesteś zorientowany to jest ranking w pi16 i tutaj toczy się rywalizacja. :wink:

Edytowane przez Ricci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3147@1,536V

pozdro

brawo

no opek wypasiony :razz: az chce sie zmieniać vacka na coś takiego :rolleyes: , ale jednak poczekam i popatrzę na wasze zmagania ;)

na miejscu ludzi którzy mają zamiar kupić opka nie czekał bym z tym!!! amd zawsze wypuszcza ładną serie na początek, a po jakimś czasie wiecie sami jak jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to tak, polecial dzisiaj box i oem opteron144:

box - 2800 1.48v (cpuz/itg sg) prime stable

oem nawet 2800 na 1.4v nie chcial leciec, zauwazylem duzo wyzsze temp na nim niz na innych prockach, wiec wniosek taki ze czapka krzywa, ale nie bede poprawial

obie sztuki maja tcase 57 jakby ktos chcial wiedziec, no i chlodzone moim wc, temp otoczenia ok 25 stopni, nie moglem otwierac okna, bo jestem chory na zatoki i nie chcialem sie bardziej dobijac

aha no i jeszcze sie pochwale 3700+ san diego......

tylko 3ghz 1.5v prime stable :blink: wc jak wyzej, temp w stresie to 38 stopni, spi 16m moglem przeliczyc na 1.456v wiec nie jest zle, biorac pod uwage ze myrddin669 lecial na bardzo niskich temp pomimo ac i stad na roznica, jutro czas na fc, moze bachusa i brqt sie przegoni w spi :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oem nawet 2800 na 1.4v nie chcial leciec, zauwazylem duzo wyzsze temp na nim niz na innych prockach, wiec wniosek taki ze czapka krzywa, ale nie bede poprawial

ładnie!, z arche?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pomimo otwartego balkonu to miałem 45'C w stresie :blink:

powiem jedno - dziwne te opterony :lol:

pamiętam jak liczyłem pi na mobilu 2800@1,9V w podobnych warunkach to miałem na maxa 35'C!

ten procek sie dziwnie idluje tez - powiedzmy tak samo na

2200@1,2 - 24'C,

2700@1,3 - 26'C,

3000@1,45 - 29'C

tak pi razy oko - dokladnie nie pamietam, teraz sie boje wlaczac kompa z ta zreakowaną lanparty :D niech se odpocznie biedaczka, dużo wczoraj i dzisiaj przeżyła ;)

już wiem prawie na 100% że na tym procku moge zapomnieć o FC - oczywiście to sie jeszcze zobaczy, ale ktoś raportował coldbuga przy +5C :lol: - także albo słabiutkie FC albo zimna woda... żeby coś więcej z niego pocisnąć - może jutro sprawdze czy faktycznie nic sie z prockiem nie stało bo w sumie jak dzisiaj jak system zmartwychwstał to wiecej niz stock nie robilem - wlączyłem - działa - wyłączyłem, musze chłodzenie poprawić, bo chyba z ninjy nie zdjąłem starej pasty ale w sumie miała może raptem tydzień więc olałem :D

rozłożę - pooglądam pod światło wszystko i złożę z powrotem staranniej, chociaż mi sie nie chce już - od wigilii chyba setup z 5 razy rozkładałem i składałem ;) teraz odpoczynek dla mnie i sprzętu :)

pozdro

i powodzernia wszystkim Opteronowcom i Sandiegowcom ;)

PS:

@ryba - jak masz takie niskie wartości TCaseMax to procek powinien sie dobrze skalować z napięciem - jak temp. nie przekroczy 50'C to myślę że możesz tego 144 powieść wysoko na dużych voltach - jak Niemiec z tym jednym z pierwszych od ibiza. tylko że więcej Mhz bo tamta seria to dno. poza tym dobrze powinien chodzić na FC - prawdopodobny niewielki coldbug ;)

podaj serie procków :)

pozdro_2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

obie sztuki maja tcase 57 jakby ktos chcial wiedziec, no i chlodzone moim wc, temp otoczenia ok 25 stopni, nie moglem otwierac okna, bo jestem chory na zatoki i nie chcialem sie bardziej dobijac

aha no i jeszcze sie pochwale 3700+ san diego......

tylko 3ghz 1.5v prime stable :blink: wc jak wyzej, temp w stresie to 38 stopni, spi 16m moglem przeliczyc na 1.456v wiec nie jest zle, biorac pod uwage ze myrddin669 lecial na bardzo niskich temp pomimo ac i stad na roznica, jutro czas na fc, moze bachusa i brqt sie przegoni w spi :lol:

a ile max na WC poleciał SD ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam takie oto pytanko do @lipa_ml:

Szybko Ci się komp odpala ?? :> i wogóle jaki wygląda praca na nim, komfortowa ?

dzięki za uwage:]

w tym momencie już nie mysle o zmianie procka bo przy taktowaniu 2800 mhz przy 350 fsb naprawde szybko wszystko chodzi, ja głównie obrabiam fimy dvd i dv i jestem zadowolony z szybkosci dzialania systemu. było by napewno jeszcze szybciej ale niestety brak kasy na więcej i inne pamięci bo niestety 512 mb to duzo za malo no i wydajnosć też nie ta. zbieram na geile ultrax ale musze niestety jeszcze troszke poczekać. temperatura przy nie obciązonym procku typu internet nagrywanie płyt i tym podobne 34-37 pasywnie natmiast przy pełnym obciazeniu ok 40-44c przy 1300-1400 obr/min ambera. mam pytanie do wszystkich jak sądzicie czy napiecie 1,48-1,51 przy takich temperaturach ma w pływ dla opków na ich żywotność? bo u mnie max stabilnie chodzi na 2700 przy 1,42v a 2800 przy 1,5v i nie wiem czy zostawić te 2800 czy lepiej obniżyć do 2700. przy 3000 mhz uruchamiałem go juz na 1,68v ale wiadomo ze to tylko na troszke zeby testy porobić :)

zobaczyłem sobie ranking i moja pozycja wiedze ze to 61 miejsce, tragedia no ale powalcze jeszcze na wyższych ustawieniach no bo na tych pamięciach to chyba poniżej 13 minut to nie zejde

a oto kilka fotek

http://republika.pl/lipa_ml/2.jpeg

http://republika.pl/lipa_ml/3.jpeg

http://republika.pl/lipa_ml/4.jpeg

Edytowane przez lipa_ml

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie jako nowy stary user i informuje, ze wchodze w ten biznes :razz:

Wlasnie w arche zamowilem optka 144 box'a, DFI Lan Party i coby mi sie lepiej spijalo soki krecenia POV 7800GT :lol:

Jak sprzedam co mam (Bartek@2500 Mhz, Abit nf7 2.0, 6800LE@16/6) i splace com pozyczyl to jeszcze zanabede porzadna zasilke, porzadne 2 x 512 i porzadne chlodzenie i wtedy bede wygladal tak :lol2:

Pozdrawiam,

Yankes

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi