Skocz do zawartości
ibizpl

Nowy Opteron 144 - S939 Czyżby Venice Do Lamusa?

Rekomendowane odpowiedzi

A sa jakies jeszcze czy tylko te 2? A jak myslicie bo AMD ma tera:

-Semprony

-Athlony

-Opterony

-FXy

-X2.

To bedzie caly czas produkowala tyle jak wejdzie nowa podstawka AM2 (chyba) czy zrezygnuje z np. Sempronow, Athlonow i FXow???

2,5 GHz na 1,5 to nie jest az tak zle (700 MHz) ale sa tez ze na 1,4 2800 - to juz cos!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A sa jakies jeszcze czy tylko te 2? A jak myslicie bo AMD ma tera:

-Semprony

-Athlony

-Opterony

-FXy

-X2.

To bedzie caly czas produkowala tyle jak wejdzie nowa podstawka AM2 (chyba) czy zrezygnuje z np. Sempronow, Athlonow i FXow???

2,5 GHz na 1,5 to nie jest az tak zle (700 MHz) ale sa tez ze na 1,4 2800 - to juz cos!

ad1. jest wiecej modeli, ale nie znam ich nazw.

ad2. nie znam planow produkcyjnych AMD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A zobacz sygnaturke to sie dowiesz ;) Powiem szczeże że nie wiem jak jest temp w idle ani w stresie.. ponieważ moja kochana MSI takie jaja odwala z czujnikami że byś sie śmiał niesamowicie ;) Np : jest 35* w idle i za sekunde 40* ;) w Stresie 36* a za sekunde 41* :P Ale ogranoleptycznie powiem że woda ledwo ciepła jest ;) A chłodze też grafike..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@niemiec

venus = sandiego

niby sie wszystko zgadza ale:

1)gdzies na początku działu były podawane specyfikacje opteronów. wynikało z tego ze ilosc ciepła wydzielana przez opka jest mniejsza od tej wydzielanej przez SD

2) swego czasu chciałem kupic SD ale ibiz mi go odradzał. wspominał o tym ze SD się bardziej grzeje (miał obydwa procki wiec moze sie w tej sprawie wypowiadać)

gdyby rdzen w opku był identyczny z tym z FX to nazywałby się.. san diego a nie venus. wg mnie venus to delikatnie zmodyfikowana (ulepszona?) wersja SanDiego

mialem oba i nie widzialem roznicy, mowa tutaj o takich samych ustawieniach mhz i vcore

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nom troskze rozwiazalo sprawe

ale i tak najbardziej chcianym przedmiotem amd jest fx i x2:)

ale opterony to dopra oferta na pc-shop pki w oemie sa za 699zl nowka! na s939! niedawno (jakos w swieta) lukas zakupil sobie opka i lecial mu na ponad 2,8Ghz ale jescze nie zaczal osrej zabawy a tak dobrze lecial

a wlasnie czy w opkach jets tak samo jak w venecjach ze na serie nie warto patrzec tylko z4e wybrany model sie takkreci bo w sumie trudno nadazec za wami zwlaszcza jak lezalo sie 7 dni w szpitalu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

u mnie na razie, na szybko, (nie mialem za duzo czasu) wyglada to jak w opisie. Opek + plyta + grafa by Arche i btw BOX od opka byl nie otwarty, ale nawet gdyby byl to przeciez do 10 dni moge sobie procka sprawdzic i ew. zwrocic... To raz, dwa, dodam od siebie, ze Arche jest bardzo rzetelnym gosciem (acz bardzo zapracowanym chyba :wink: ), ale nie bede tutaj jechal wazelina :razz: Jedyne co dodam to to, ze jak mowi, nie selectujemy to znaczy, ze tak jest i jezeli ktos mial otwarty BOX to na pewno 'w dobrych celach'... Generalnie goscia polecam i dziekuje mu tutaj jeszcze raz za opka i reszte :rolleyes:

Acha wywalilo mi tydzien temu w kosmos neta w domu i do teraz nie ma, wiec laga mam niezlego we wszystkim :cry:

pozdro,

Yankes

Edytowane przez Yankes_Animal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9x312 bardzo ladnie chialbym takiego opka:) kurcze ile za niego dales?

zrob jakies testy bo widze ze karte tez masz zajebista, plyte tez, ram tez w miare:) nom bardzo ladne timingi jak na te taktowanmie tylko 3.2V rulez:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@pcmax

Co do opka - 720 PLN u Arche za BOX'a 3 lata not open

Co do testow - w weekend mam nadzieje sie pobawic nowym nabytkiem, jeszcze wycisnac cos z procka i ramow (interesuje mnie skala stable procek 334 x 9 = 3006, ramy 334 x 3/4 = 250 przy 2-2-2-5 1T i napieciu <=3.5V - apropos napiecie 3.5V nie robi wiekszego wrazenia na TwinMOS'ach (WinBond'ach) CH-5 UTT :D jedynie trzeba schlodzic jakos radiator mosfeta w gorym prawym rogu na DFI - ja osobiscie podczas testow organoleptycznych sparzylem se palce... siara total, dlatego wrocilem do max 3.2V opcji i zimny...)

No ja tez zaczynam lubic moj nowy sprzecik coraz bardziej - na razie wszystko com odpalal ze wszystkim na full co sie da w 1024x768, AAx4, Anizox16, po prostu mnie wgniatalo :lol:

Yankes

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No widze że twój opek śmiga podobnie jak mój (mój na niższym napięciu ;) ) Niestety albo płyta albo ram mnie ogranicza... bo 2,9ghz nie stanowi problemu...ale żeby przekroczyć magiczne 3ghz to jest poporstu imposible.. HTT 325Mhz i ani grama wiecej :( Jak ktoś z wawy jest i ma fajny ramik to zapraszam :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oj z wawy i okolic jest wielu forumowiczow wiec zapewne kogos bys znalazl

720zl to wciaz duzo bo doplata duza z venice do opka i jescze ni jest pewneze bedzie szybszy

a jak myslicie duza roznica bedzie miedzy 2700mhz opka i 2700 venice bo ja w sumie mysle ze prawie zadna to po co doplacac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oj z wawy i okolic jest wielu forumowiczow wiec zapewne kogos bys znalazl

720zl to wciaz duzo bo doplata duza z venice do opka i jescze ni jest pewneze bedzie szybszy

a jak myslicie duza roznica bedzie miedzy 2700mhz opka i 2700 venice bo ja w sumie mysle ze prawie zadna to po co doplacac

Przy 2400 roznice sa spore TEST

A przy 2700 beda jeszcze wieksze na i opek bedzie chlodniejszy dziski czemu stabilniejszy i dluzej pochodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kupiłem jeszcze jednego procka 144 box i sobie w wekeend potestuje wiec w poniedziałek jeden będzie do wzięcia ten oem co mam teraz to lata

2700 9x300 1,42v sp2004

2800 9x312 1,49v sp2004

2900 9x323 1,62v sp2004 wywala po przekroczeniu 50c ac nie wyrabia, spi przechodzi bez problemu

wydaje mi sie ze też nie jest żle

oem z gwarancją ale musze potestować który bedzie lepszy

Edytowane przez lipa_ml

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

od zawsze wiadomo ze im nizsze temperatury lub roznica idle-stress

np na AC 10* a wc 4* to proc lepiej sie kreci i jest stabilniejszy

chodzilo o to ze opek bedzie chlodniejszy na tym samym chlodzeniu,... ciekawe skad takie info biezecie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodzilo o to jak beda oba chhodzily (czyli opek 144 i athlon64 3000+venice) np. na 2700 MHz i opek na 1.4 a ath na 1.6 to opek bedzie raczej chlodniejszy na tym samym chlodzeniu??? Myle sie?

A czym chlodniejszy podczas uzytkowania tym dluzsza zywotnosc. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i tak wiekszasc z was jak by posadzic do 2 kompów z semproinem 3000+ i Opteronem 2.8GHz nie zauwazyla by roznicy w grach...

Powiem więcej

w NFS MW nie widzę róznicy m-dzy Venice 1,8GHz i 1 kostką 1GB w singlu a tym co mam w sygnaturce i jeszcze wiecej gier by sie znalazło

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a mnie te marki i spi nie kreca. robie, bo musze. 7800gt lezalo na kompie przez 4 dni zanim wrzucilem ja do kompa. puscilem auto_oc ze sterow i puscilem po marku. wiec jak widac nie wszystkich to kreci, ba nawet nie ma teraz gry ktoraby mnie krecila. ostatnio dluzej niz 2h siedzialem przy zuma deluxe [;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi