Skocz do zawartości
ibizpl

Nowy Opteron 144 - S939 Czyżby Venice Do Lamusa?

Rekomendowane odpowiedzi

Gościu z tej aukcji od 3szt. Opków 144 - TU - to jakiś lepszy amigo. Załatwiłem sobie do niego nr tel., zadzwoniłem, odbiera jakiś koleś i jest w szoku... :angry: Zresztą na maile odp. podobno do czasu wbicia się na aukcję, a teraz cisza.

Edytowane przez Boxster

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a fx'y dla "bezkompromisowych entuzjastów" :lol:

szkoda że przeciętny "bekompromisowy entuzjasta" w polsce może tylko pomarzyć o fx'ie... :(

cięzkie zycie ocera, ehhhhhh...

państwo by mogło wprowadzić jakieś "fx-owe" albo "ocer-owe" :D

myślę że jest nas już tylu że spokojnie moglibyśmy jakąś partię założyć ;) i lobbować na rzecz ocingu w polsce :D z lepperem i giertychem :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gościu z tej aukcji od 3szt. Opków 144 - TU - to jakiś lepszy amigo. Załatwiłem sobie do niego nr tel., zadzwoniłem, odbiera jakiś koleś i jest w szoku... :angry: Zresztą na maile odp. podobno do czasu wbicia się na aukcję, a teraz cisza.

noo, wczoraj mial tylko te na s940 ... po moim mailu z zapytaniem o 939 wstawil wlasnie ta aukcje piszac mi ze ma tylko tyle ale postara sie wiecej zalatwic, hmm... z maila od niego sie dowiedzialem ze tylko wplata z gory a pozniej czekamy ~2,5tyg.. (ciekawe czy jest chociaz na co?..)

ja sobie odpuscilem ... za duzo kasy jak na kogos kto ma konto zerowe , biore proca od arche.

Edytowane przez mar_cin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapowiada sie ciekawie ;) Dla wiekszosci z Was pewnie nic wielkiego, ale mi sie juz podoba :)

Slabe pamieci, jeszcze sie nie bawilem nimi, chodzi na boxowym chlodzeniu, 1,37V i dysku z badami :D Zobaczymy czy do rana wytrzyma B)

Musze tez ustawic godzine :banana:

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapowiada sie ciekawie ;) Dla wiekszosci z Was pewnie nic wielkiego, ale mi sie juz podoba :)

Slabe pamieci, jeszcze sie nie bawilem nimi, chodzi na boxowym chlodzeniu, 1,37V i dysku z badami :D Zobaczymy czy do rana wytrzyma B)

...

Do rana to zapuść mu SmallFFTs. Edytowane przez themOn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[ciach!]http://img376.imageshack.us/my.php?image=m...raton0zs.th.jpg[ciach!]

Jaka to seria ??

Edited by Sikor:

Nie cytujemy obrazków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaka to seria ??

Procek od arche :D

OSA144DAA5BN

CAB2E 0546

Niestety po 6h wyrzucilo blad, ale to raczej z winy zasialacza (jakis modecom 350W :blink: )bo po podlaczeniu suszarki do listwy :mur: wystapil skok napiecia :mur:

Za tydzien bedzie topower 450P7 wiec dopiero wtedy zobaczymy na co go stac :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mój kumpel kupił Opterona 148 (2.2HGz). Chodzi mu stabilnie (tak mówi ale czym testował to nie wiem) na 2.8 z napieciem 1,39V. Do pracy na 3000MHz potrzebuje juz 1.6V. I tak mu pracuje. Czy takie wysokie napiecie moze zaszkodzic Opteronowi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na opterona w zasadiz eto wysokie Vcore ale w sumie liczy sie etz temp wiec zalezy czym chlodiz i jakie ma temp? ja bym zszedl z Vcore do 1,5V tak na 24/7 a jak do jakis testow albo cosik toi 3ghz bo tak to w sumie chyba si enie odczuwa roznicy 2,8-3,0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@guziq

Wzrost wydajnosci procesora rzedu 7%, a napiecie zwiekszone o 15%. Dla mnie bez sensu "katowac" procka tak duzym vcore dla uzyskania 200MHz. Watpie by Twoj kumpel odczul roznice miedzy 2,8GHz, a 3GHz. Byc moze pojawiajace sie 3GHz przy poscie wplywa na jego lepsze samopoczucie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Rafael Santi

jakbys zgadł.

Mało tego: uwaza ze jesli ma plyte DFI EXPERT to mozę katowac ja HT na poziomie 1360MHz. Mówi ze "po to przecież udostepnili mnoznik x5 zeby z niego korzystac". W sumie do inetligentnych nie nalezy bo kupuje wsio najdrozsze jakie jest w sklepie. I mówi ze dlatego nie chce isc 11*300 bo mostek sie grzeje. Przecie HT wtedy wynosiłoby 1500MHz (a czy to nie jest zabujstwo dla płyty?)

Obecna jego konfiguracja to:

Opteron 148 (kupił selekcjonowanego ale nie wiem z gwarancja na ile i na jakim napieciu) - 1400zł

Zalman FS-C77 Fatal1ty - 240zł

DFI LanParty NF4 SLI-DR Expert (wersja z tymi mocniejszymi kondensatorami) - 1000zł

PDP Patriot XBLK 2 x 512MB DDR 600MHz CL2.5 - 900zł

Obudowa Tt + zasilacz ThermalTake Silent PurePower 680W - 900zł

2*XFX GeForce 7800GT - 2500zł

2*Zalman FS-V7 Fatal1ty - 340zł

I jest zawiedziony bo ma tylko 13500 pkt w marku 05 i 29840 w 03.

I jeszcze mi mówi ze jego proc sie lepiej kreci od mojego (do wyzszego zegara). Przecie to jest oczywiste skoro on ma Opka który juz w standardzie ma 2,2GHz i do tego selecta i na dodatek dał za niego 1400zł a ja za swojego tylko 362. I cieszy sie rownież ze ma przepust wiekszy niż ja - odczyt 8060MB\s przy moim 5750MB\s. Tylko jego pamieci kosztowały 900zł a moje 300.

PS. musiałem z siebie wylac wk*rwienie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie.

Co może być powodem że wywala mnie z SP2004 a SuperPi mod 1.4 przechodzi bez stresu.

Może jakieś wskazówki.

A już dzisiaj testy nowej zabawki.

Hmmm powodem moze byc np. niestabilnosc proca :lol:

Zwieksz napiecie i sprawdz, moze SP2004 bedzie stabilny.

SuperPi nie jest do testowania stabilnosci procesora!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie.

Co może być powodem że wywala mnie z SP2004 a SuperPi mod 1.4 przechodzi bez stresu.

Może jakieś wskazówki.

A już dzisiaj testy nowej zabawki.

Bardzo mozliwe ze to pamieci, przynajmniej ja tak mialem. Ustaw sobie w biosie cos w tym stylu (dolna czesci na auto):

Dołączona grafika

i A64tweakerem (czy jakos tak, wiadomo o ktory chodzi ;) ) odczytaj wartosci domyslne (automatyczne) dal Twoich pamieci. Pozniej ustawiasz takie w biosie i zaczynasz je poprawiac do granic stabilnosci :D

U mnie podzialalo (z 2h doszedlem do ponad 5h stresowania na takim samym taktowaniu i napieciu :) )

EDIT: hmmmm chyba nie masz DFI...

Edytowane przez mArrAtoN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo mozliwe ze to pamieci, przynajmniej ja tak mialem. Ustaw sobie w biosie cos w tym stylu (dolna czesci na auto):

[ciach!]http://www.angrygames.com/nf4-ultra/ultra-d_bios11b.jpg[ciach!]

i A64tweakerem (czy jakos tak, wiadomo o ktory chodzi ;) ) odczytaj wartosci domyslne (automatyczne) dal Twoich pamieci. Pozniej ustawiasz takie w biosie i zaczynasz je poprawiac do granic stabilnosci :D

U mnie podzialalo (z 2h doszedlem do ponad 5h stresowania na takim samym taktowaniu i napieciu :) )

EDIT: hmmmm chyba nie masz DFI...

dzięki

Jak tylko dojadą patrioty podniosę poprzeczkę. Wynik 2712 na zwykłych pamiątkach i "difultowym" napięciu i tak jest ok.

Edited by Sikor:

Nie cytujemy obrazków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procek od arche :D

OSA144DAA5BN

CAB2E 0546

Niestety po 6h wyrzucilo blad, ale to raczej z winy zasialacza (jakis modecom 350W :blink: )bo po podlaczeniu suszarki do listwy :mur: wystapil skok napiecia :mur:

Za tydzien bedzie topower 450P7 wiec dopiero wtedy zobaczymy na co go stac :D

Spoko ale po CAB@E 0546 ..... - są jeszcze literki chciałbym wiedzieć jakie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co maja pamięci do osiagów procesora? Więcej z proca na defaulcie nie wyciśniesz.....

Do osiagow procesora bezposrednio moze i nie maja, ale maja bardzo duzo do stabilnosci calego systemu, a o niej tu chyba piszemy :mur:

@Bandit45

Dalej nie pamietam, niedlugo bede zmenial chlodzenie to spisze wszystko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to musisz byc czujny , niczym lis - przebiegly :) bo jest problem z opkami .... ibiz ponoc ma miec:) , arche niewiem czy ma wiecej - mi mowil ze ostatnie sztuki ...

sprawdz tu:

pc-shop.pl

www.arche.net.pl

ps: swoja droga siedze wkur...cze zdenerwowany :P bo mi wplatomat multibanku po wrzuceniu kasy powiedzial ze jest uszkodzony i czekam teraz az mi uznaja reklamacje ... wrrr .. a tam moj opek czeka.

zlosliwosc rzeczy martwych

EDIT: i wyglada na to ze sobie poczekam min. do piatku ...

brak mi slow...

Edytowane przez mar_cin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o byłe zamówienia na Optyki od Ibiz-a lub jak kto woli ze sklepu PC-SHOP, to czy wszyscy wpłacający otrzymali już zwrot kasy? Z tego co widzę to są jakieś jaja... Niby kasa miała być we wtorek, potem niby w środę... ale na koncie ciągle pusto. Dzisiaj po interwencji tel. dostał przelew Namod, w sumie dostał to za mocne słowa, w trakcie rozmowy dokonywali dopiero wpłaty (!).

Sorry za OT.

Edytowane przez Boxster

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi