Skocz do zawartości
ibizpl

Nowy Opteron 144 - S939 Czyżby Venice Do Lamusa?

Rekomendowane odpowiedzi

nie no panowie wszystko spoko :D tylko ja sie podnieciłem niezdrowo, ze bede mial EXTREMALNEGO procka a tu za przeproszeniem wielki... do codziennej pracy w zupelnosci wystarcza mi moj axpm puszczony na ~2400 i dopieszczony windows ;)

gdyby u nas byly te opki 0530 to ranking super_pi prawdopodobnie mocno by sie powywracal :lol: a tak selekcjonowane venicy wygrywają ze wzgledu na duze mhz :( - wlasnie liczyl ktos juz pi na opteronku?? daje cos to 1mb cache'u? czy marne 2-3 sekundy w stos. do venica taktowanego tym samym zegarem??

kurde - po tej calej podjarce i teraz zjarce to mam procka, plyte pamieci i wychodze sie poszlajac po miescie bo mi sie nie chce nawet tego skladac do kupy :unsure: kiedys to bym siedzial do 6rano i kombinowal a dzis... moze ja za stary jestem na o/c?? :lol:

pozdro opto-brać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wniosek z tego taki że trzeba zrobić selekcje, o ile znajdzie się ktoś komu 0536 dobrze lata :blink:

może poprostu ten tydzień jakis felerny . . 0530 zarąbiście cięzko znaleźć nawet w USA ;/

Ciekawe co pokażą następne tygodnie, mam nadzieje że może być tylko lepiej. . bo gorzej już chyba być nie może :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SPI 16M - 9x300Mhz:

1688515[/snapback]

u mnie tez to przechodzi ale sp2004 sie na tym wykrzacza niestety, max co dobilem to 9x298 na 1,63 ale temp dobijala do 58, teraz mam 1,58 i 9x296, sp2004 chodzi przez godzine juz a temp to 55 stopni. wiecej nie da rady raczej ;( ht x3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

themOn na tym samym napieciu powinienes puscic 9x296 u mnie sp2004 smigal 50 minut i wylaczylem zeby zmieniac, napiecie o stopke wyzej daje 9x298 sp2004 stable ale sie grzeje, niestety powyzej tego zmiana napiecia i podnoszenie magistrali nic nie zmienia, sp2004 piszczy po 20 minutach , czy superpi liczac 16m pokaze ze opteron na tych samych / podobnych ustawieniach jest lepszy bądz gdorszy niz venice ? czy testowac to sandrą? i jak sprawdzic sam procesor pomijając pamięć bo mam koszmarnei słabą kosc narazie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

0532 nawet bym wolal byly lepsze od 0536 i mialy TCase 57.

1690264[/snapback]

e tam na moje oko z tych też się wyciśnie coś ciekawego, tylko trzeba trzymać temp. ok.40*C, a nie więcej.

Najbardziej mnie ciekawi jak się sprawują przy -50*C lub mniej B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sie z toba zgadzam, i tez mam zamówionego Opka, 2.7 w zupelnosci wystarcza, a po co sprzedawac dobrego Venice jak OP 2.7GHz w codziennych aplikacjach moze byc szybszy od venice ze wzgledu na cache.

1687677[/snapback]

1. Znajdź opterona który chodzi na 2700MHz

2. Uważasz że dodatkowe 512Kb cache'u sprawi że np. 2700MHz opteron pokona Venice np. 2900Mhz? wierzysz w cuda?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie nie jest tak zle (chociaz jakos rewelacyjnie tez nie)... Procek idzie stabilnie na 2,9 ale pamieci nie wyrabiaja w dzielinku 1:1 nawet na baaardzo luznych tajmingach, wiec zostalo na 2,85 (316X9) ale juz na 6-4-4-3 1T. Teraz obnizam mu napiecie (aktualnie zjechalem do 1,65V) i testuje w primie. Mysle ze na VCore w granicach 1,6V sie zatrzyma... Acha, niestety na AC wywala sie smallfft jak mam wentyl puszczony na 1000rpm z powodu wysokiej temperatury (56 stp i momentalny crash), wiec robie testy stabilnosci przy wlaczonym "odkurzaczu". Ciagle nie moge zabrac sie i skonczyc tego WC, ale widze ze bedzie to konieczne:/

1687400[/snapback]

No i jednak nie udalo mi sie juz obnizyc napiecia:/ Stabilnie przy 2,8 tylko na 1,69V:/ Jak myslicie czy mozna mu na stale zostawic takie napiecie? Bo w sumie na 2,7 chodzi na 1,55V, a to tylko 100Mhz roznicy. Jakie jest maksymalne VCore, ktore uwazacie za bezpieczne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i jednak nie udalo mi sie juz obnizyc napiecia:/ Stabilnie przy 2,8 tylko na 1,69V:/ Jak myslicie czy mozna mu na stale zostawic takie napiecie? Bo w sumie na 2,7 chodzi na 1,55V, a to tylko 100Mhz roznicy. Jakie jest maksymalne VCore, ktore uwazacie za bezpieczne?

1692730[/snapback]

Ja bym zostal na 1.55v , 1.69 na stałe to troche duzo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@mieciop: no wlasnie niestety tez tak mysle:/ Jedyne co mnie jeszcze trzyma przy tym 1,69V to fakt, ze to moze to drugie 512kb jest tak lakome na volty... Wie ktos jaka fabryczna tolerancje maja te proce? Na pewno AMD przyjelo pewne widelki dotyczace tego napiecia...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@mieciop: no wlasnie niestety tez tak mysle:/ Jedyne co mnie jeszcze trzyma przy tym 1,69V to fakt, ze to moze to drugie 512kb jest tak lakome na volty... Wie ktos jaka fabryczna tolerancje maja te proce? Na pewno AMD przyjelo pewne widelki dotyczace tego napiecia...

1692757[/snapback]

Po raz kolejny zaprzecze... Cache nie ma zadnego zwiazku z oc. Popatrz sobie jak kreca na xs... Zalezy od konkretnej sztuki proca .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ej Panowie, ale po co wieszamy już psy na tym Opteronie narazie trafiła się taka i nieinna seria z venice było podobnie. Poczekajmy może chwile na kolejne tygodnie, a może nawet na coś co będzie dostępne już w sklepach. Ludzie z zagranicy powykupują (domysł) te "gorsze" tygodnie i AMD będzie musiało wypuścić wiećej proców...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po raz kolejny zaprzecze... Cache nie ma zadnego zwiazku z oc. Popatrz sobie jak kreca na xs... Zalezy od konkretnej sztuki proca .

1693021[/snapback]

No to poraz kolejny sie mylisz :)

Ja sprawdzam selekcjonowane procki Primem i S&M, Prime potrafi lataz 10h a cache sie wywala odrazu....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a piterowi ciezko zrozumiec jak zwykle

1693837[/snapback]

Chodzi o to ze sa przypadki kiedy to Cache mówi NIE szybciej od samego proca, czyli procek moze wiecaj a cache nie pozwala.

PS. Da sie wylaczyc L2 a biosie ? Bo nie patrzylem jeszcze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi