wampir Opublikowano 21 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2005 Cycu nie badz zlosliwy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ricci Opublikowano 21 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2005 (edytowane) Co podac ? Dzisiejsze menu to 2,9GHz z przetestowanymi memkami. Zapraszam do lektury testu moich memek uzupełnionych dzisiaj o duala (pkt3 testu).Można porównac jak te same memki pracują na platformie S754 i S939. :wink: Dzisiaj okno zamknięte, bo wczoraj komuś zimno było :D :D :D Edytowane 21 Grudnia 2005 przez Ricci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lipa_ml Opublikowano 22 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2005 (edytowane) Z czystej ciekawosci poczytałem topic od początku, na 21 procków które pokazali userzy 13 z nich to procki które nie maja szans na 2,7 przy 1,4V nie liczyłem już ile z tych pozostałych 8 nadaje sie do użytku na codzień przy rozsądnym napieciu, w sumie są 2 albo 3 rodzynki i tyle, kosztowały kupe forsy i zostały zdobyte z ogromych zachodem. Wiec podaruj sobie tekst ze nie czytam dokladnie bo topic śledze od samego początku kiedy sie ukazał a Ty sie udzielasz od bodajrze 3 albo 4 strony wstecz. ps taki żarcik na dla włascicieli Venice Dlaczego zwolennik Opka pisze duzo a nie na temat > bo niedokładnie czyta topic to ze pisze posty od 3 stron nie znaczy ze nie czytam od początku. co mialem pisać jak nie mialem w ręce procka? zastanow sie troche. a co do wysokiej ceny za procka to zobacz ile kosztuje venice ile opek a póżniej pisz ze kosztuje kupe kasy ja dałem za swojego 699 zł wiec nie wiele wiecej niż venice. znajdź mi teraz za 699 venica co robi chociaż 2700 mhz ! przy znośnym napięciu , mój robi jak juz pisałem 2700 1,41v a 2800 1,51v. nie mam wc ale podejrzewam ze z wc było by jeszcze lepiej. na 2900 mhz niestey szybko dochodzi do 50c i sie wywala na napięciu 1,65v chodzi stabilnie przez kilkanascie minut ale szybko osiaga 50c i zonk. venicy to super procki ale nie nowe sztuki teraz stwierdzam (moim zdanie) ze nie ma sensu kupować venica bo nowe tygodni są po prostu słabe Edytowane 22 Grudnia 2005 przez lipa_ml Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek345 Opublikowano 22 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2005 (edytowane) Ja się swoim opkiem bawię od 3 dni i wychodzi na to że trafił mi się jakiś cienki, 2600 (HTT 290x9, HT x4 ) robi na 1.5V :-| prime stabilnie przez 1h i temp 50*, wyżej jak dam nawet 1.55 to na 300 nie chce wejść ;/, może coś z pamięciami bo nie chcą startować na niektórych dzielnikach ale wątpię :mur: IMG Edytowane 22 Grudnia 2005 przez Przemek345 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MILANS Opublikowano 22 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2005 HTx3 ? moze memki nie ciągną? pobaw sie dzielnikami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek345 Opublikowano 22 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2005 Trochę pomogło bo jak zapuściłem NFS to na HT x4 i div140 zawiecha... przestawiłem HT na x3 i chodzi ok, ale HTT ani drgnie ;/ ustawiam 300x9 1,525V i prime wywala tak samo na 1.55 :? ps seria proca cab2e 0545 max tcase 55* Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lores Opublikowano 23 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2005 Nie pamietam teraz dokladnie, czy byly tu juz te linki wrzucane, ale je odswieze, może Tobie, @Przemek345, i innym się przydadzą... OC eGielda: http://egielda.com.pl/?str=art&id=177&action=all OC Tweak: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic...0entry1249410 Sam na podstawie ww tekstow zdobylem pierwsze pojecie na temat OC nowsyzch AMD :] ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PITer Opublikowano 23 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2005 (edytowane) CAB2E 0545 CPAW - Tcase 57 2.8GHz 1.5v non IHS Prime stable http://sklep.gral.pl/~piter/Forum/TWEAK/2800Opt.JPG Edytowane 23 Grudnia 2005 przez PITer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwczan Opublikowano 23 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2005 CAB2E 0545 CPAW 2.8GHz 1.5v non IHS Prime stable http://sklep.gral.pl/~piter/Forum/TWEAK/2800Opt.JPG Piter Nie boisz się o płytkę główną :> widzę że PWM masz 50C daj tam jakiś wentyl 80x80 na 5V to będzie 10C mniej :) przez to mogą ci się procki wywalać, wynik ładny :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PITer Opublikowano 23 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2005 Piter Nie boisz się o płytkę główną :> widzę że PWM masz 50C daj tam jakiś wentyl 80x80 na 5V to będzie 10C mniej :) przez to mogą ci się procki wywalać, wynik ładny :) przez 10 miesiecy dochodzila nawet do 65 i nic nie bylo.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ricci Opublikowano 23 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2005 CAB2E 0545 CPAW - Tcase 57 2.8GHz 1.5v non IHS Prime stable http://sklep.gral.pl/~piter/Forum/TWEAK/2800Opt.JPG Ładny wynik :wink: 1.Z IHS było dużo gorzej? 2.Wyżej próbowałeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MILANS Opublikowano 23 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2005 (edytowane) ps seria proca cab2e 0545 max tcase 55* CAB2E 0545 CPAW - Tcase 57hmm myslałem ze przy tej samej serii proca jest ten sam max tcase.. przemek jakie masz oznaczenia po numerze tygodnia ? Edytowane 23 Grudnia 2005 przez MILANS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lipa_ml Opublikowano 23 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2005 hmm myslałem ze przy tej samej serii proca jest ten sam max tcase.. przemek jakie masz oznaczenia po numerze tygodnia ? ja mam z tej samej seri i mam Tcast 57c. kreci sie na tym zamym napięciu 1,504v tylko ja ustawiam 350x8 jest wydajniej niz 312x9 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek345 Opublikowano 23 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2005 Dokładne oznaczenia procka: OSA144DAA5BN CAB2E 0545 CPBW 135864AK50198 Jeszcze z tym że słaby procek się pogodzę, ale to że moje pamięci nie chcą chodzić na np. div140 to trochę dziwne (efektywnie 200mhz) tak samo jak podbije HTT do 300 to pamięci na div133 (ejektywnie 200) nie ruszają muszę na div100 dawać żeby w ogóle zbotowało a i tak po 5 min prime wywala :mur: LTD/FSB x3 ps. Czemu timingi pamięci nie są zgodne z tym co podaje SDP (mam wszystko na auto) np. TU chodzi mi o to że w SDP pisze że pow. 166mhz powinny być 2,5-3-3-7 a jest 2-3-2-6 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lipa_ml Opublikowano 23 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2005 Dokładne oznaczenia procka: OSA144DAA5BN CAB2E 0545 CPBW 135864AK50198 Jeszcze z tym że słaby procek się pogodzę, ale to że moje pamięci nie chcą chodzić na np. div140 to trochę dziwne (efektywnie 200mhz) tak samo jak podbije HTT do 300 to pamięci na div133 (ejektywnie 200) nie ruszają muszę na div100 dawać żeby w ogóle zbotowało a i tak po 5 min prime wywala :mur: LTD/FSB x3 ps. Czemu timingi pamięci nie są zgodne z tym co podaje SDP (mam wszystko na auto) np. TU chodzi mi o to że w SDP pisze że pow. 166mhz powinny być 2,5-3-3-7 a jest 2-3-2-6 z doświadczenia wiem ze kingston robi dość słabe pamieci do podkrecanie , przynajmniej jesli chodzi o te tanie wersje. duzo lepszym wyborem są samsungi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARyoWn Opublikowano 23 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2005 (edytowane) Nowy Opek 148 s939. Gwarancja 2 lata w Polsce :) 2853 @ 1,4 V KLIK 3000 @ 1,56 V KLIK Oddam za odpowiednią cenę :P Chce ktos ?? GG : 7026651 priv -------------------------------------------- A może by tak dział giełda ?? Domik Edytowane 23 Grudnia 2005 przez Domik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ricci Opublikowano 23 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2005 Poprosimy sp2004 small FFTs-stress cpu 2h na tych parametrach spi16m nic nie znaczy. :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myrddin669 Opublikowano 23 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2005 (edytowane) i stepping oczywiście :D podejrzewam że to cab2e 0546bpmw ;) chyba że się mylę, popraw mnie :D :EDIT: jak przeglądam ogłoszenia w dziale sprzedam to mnie straszny LOL bierze :lol: no offence guys - wiem że proce są trudno dostepne u nas, ale nie róbcie ludziom przepierki kieszeni przed świętami :D merry pozdro xmas Edytowane 23 Grudnia 2005 przez myrddin669 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PITer Opublikowano 23 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2005 (edytowane) Ładny wynik :wink: 1.Z IHS było dużo gorzej? 2.Wyżej próbowałeś? 1. Z IHS mial kilka stopni wiecej, zdjolem profilaktycznie... 2. Narazie przeszedl 11h prima na 2835 1.5v... aktualnie leci 2853... Temp stress 31-32 stopnie... Edytowane 23 Grudnia 2005 przez PITer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 23 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2005 Nowy Opek 148 s939. Gwarancja 2 lata w Polsce :) 2853 @ 1,4 V KLIK 3000 @ 1,56 V KLIK Oddam za odpowiednią cenę :P Chce ktos ?? GG : 7026651 priv -------------------------------------------- A może by tak dział giełda ?? Domik bez obrazy ale takie screeny to sobie można pod kołderke wsadzić ... Takie czasy to można zrobić mając 100-200 MHz mniej Wersja Super pI też bliżej nieokreślona ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARyoWn Opublikowano 23 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2005 Jak zwykle to samo , yotom te screeny maja ukazac stabilnosc proca przy liczeniu 16M a nie wyniki, nie ma tu zadnej optymalizacji, memki nisko puszczone, wersja pi jest tu nieistotna rowniez. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 23 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2005 (edytowane) SuperPI nie pokazuje stabilności podkręconego proca. SuperPI może być stabilne a komp wywali się na SP2004, jakimś 3DMarku albo grze 3D. I może być stabilne na dużo wyższym taktowaniu niż SP2004. Screeny z SuperPI to ŻADEN dowód. Po co to mydlenie oczu? Edytowane 23 Grudnia 2005 przez AndyN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myrddin669 Opublikowano 24 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2005 ja to już przerabiałem jeśli chodzi o opterona, tego cabge 0536vpaw. generalnie prime mnie mało obchodzi. uważam, że jest delikatnie mówiąc "przewrażliwiony" ;) ale powiedzmy, że jest to pewnien wyznacznik stabilności, chociaż procedura testu jest mi kompletnie obca (musi być jakaś naprawdę mocna!). i z tym opteronem było tak, że pi16/32m liczył mi na powiedzmy 2800@1,7 a prime wykrzaczał się już przy 2650@1,7, chociaż snm liczył się poprawnie nawet zaloopowany, occt dawało [gluteus maximus] tak samo jak prime. mam odnośnie tych faktów swoją małą prywatną teorię, ale powiedzmy że dość słabo potwierdzoną - raczej domysły - więc nie będę rozwijał tego tematu. wydaje mi się że dla potwierdzenia stabilności opteronów powinniśmy kierować się jednak innymi programami sprawdzającymi stabilność niż prime - jest ich całkiem sporo i niektóre są uważane za lepsze od prime'a ale o gustach sie nie dyskutuje :) w każdym razie wydaje mi się że to powinno byc pi32m + snm/occt + 3dmark jakiś (nie wiem który bardziej obciąża proca, nie bawię się w grafy) generalnie temat jest do pociągnięcia - pare osób musiałoby to zaraportować :) http://www.testmem.nm.ru/snm.zip ftp://ftp2.ocbase.com/ocbase3/OpenBeta/OCCTv0.91.exe może się pobawimy na święta?? :lol: merry pozdro xmas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 24 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2005 myrddin669 Niekoniecznie musi to być Prime. Moim skromnym zdaniem SuperPI nie nadaje się do testowania stabilności i tyle. Screeny z SuperPI niczego nie dowodzą. Dla mnie samo SuperPI to ściemnianie BTW: Testuję OC 2x1GB. SuperPI 32M przechodzi bezproblemowo a GM wali błędami, 3DMark03 zawsze się zawiesza w trakcie, BF2 potrafi się wywalić tak jak i sam WinXP będąc w idle. Co mi z tego że SuperPI przeszło jak komp niestabilny? Po co się samemu oszukiwać? O to mi chodzi, że znów powtórzę, SuperPI to lipa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myrddin669 Opublikowano 24 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2005 no tak - lipa, jeśli chodzi chodzi o stabilność! to jest bardziej benchmark niż tester stabilności! ale wydaje mi sie że test stabilności na zestawie, jaki pokazałem powyżej jest ok! - pi32m - dla pokazania wydajności - co mi po stabilnym kompie, mimo że ma powiedzmy 2700 na zegarze, a wydajność na poziomie 2500@pi32m (poprzez poluzowanie timingów, itp. itd...) - snm/occt - dla pokazania prawdziwej stabilności (jeśli prime sie wali) - 3dmark - j.w. z moich spostrzeżeń dotychczas odnośnie prime'a (small fft) na opteronach: 1. wysypuje się jeśli temp. z diody proca przekroczy 50-52'C, snm jedzie pomimo tego. 2. kiedy htt przekracza 300-330, snm nie ma tego problemu 3. przy zbyt ostro ustawionych RP/MAL - powiedzmy 5-7 (tego to w ogóle nie jestem pewien :D) w każdym razie bezgraniczne wyznawanie tandemu prime/gm, dla mnie przynajmniej, jest bzdurą - od zawsze używam memtesta (test 5 i 8), od dawna snm (chociaż prime'a też bardzo często) i mnie to wystarcza :) jeśli chodzi o spi, to 32m jest jakimś testem stabilności ogólnie systemu proc-szyna-pamięć, ale faktycznie stabilność takiego systemu możnaby ustalic na poziomie 60-80% ;) lubie procenty :lol: pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 24 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2005 SuperPI nie pokazuje stabilności podkręconego proca. SuperPI może być stabilne a komp wywali się na SP2004, jakimś 3DMarku albo grze 3D. I może być stabilne na dużo wyższym taktowaniu niż SP2004. Screeny z SuperPI to ŻADEN dowód. Po co to mydlenie oczu? Dokładnie Prawdziwa stabilność - to niestety chyba Prime (kilka godz.) + 3DMarki (bo przeważnie szarpią nawet stabilnego w prime proca ...) tymi innymi programikami badającymi stabilność za wiele się nie bawiem - bo i tak nigdy nie jade 24/7 na max stabilnych MHz. Zawsze odkręcam na tyle żeby mieć spokojną basie że nic mi kompa nie wywróci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARyoWn Opublikowano 24 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2005 jeśli chodzi o spi, to 32m jest jakimś testem stabilności ogólnie systemu proc-szyna-pamięć, ale faktycznie stabilność takiego systemu możnaby ustalic na poziomie 60-80% ;) lubie procenty :lol: pozdro Racja , nie powiedzialem ze 16M to jest full stable. Andyn nie masz racji, ze spi to zaden powod, jest to stabilnosc w jakims stopniu, wiadomo im wyzsza liczba pi tym stabilniej. Co do prime'a tez sie nie zgodze. Co z tego ze mi przejdzie 6 godzin prime jak wlacze gre (CSS) pogram z 2 godzinki i sie wywala... to ma byc full stabilnosc ? Stabilnosc testowana roznymi progsami a stabilnosc 24/7 to 2 rozne pojecia. Koniec tej dyskusjji w tym topicu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 24 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2005 (edytowane) Dam wam fajny przykład. Bawiłem się prockiem, ponad 5h w prime robił. Odpalam spi 1m - na 2gim loopie zwiecha :lol: . Odpalam 3dm - niecała sekunda i wisi :lol: Jak chcecie ładny wynik w spi16m na tym procku to poproście marya, żeby do mnie wpadł (ma baaardzo blisko ;) ) - zrobi sie wtedy odpowiedni wynik Edytowane 24 Grudnia 2005 przez MaSell Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PITer Opublikowano 24 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2005 Racja , nie powiedzialem ze 16M to jest full stable. Andyn nie masz racji, ze spi to zaden powod, jest to stabilnosc w jakims stopniu, wiadomo im wyzsza liczba pi tym stabilniej. Co do prime'a tez sie nie zgodze. Co z tego ze mi przejdzie 6 godzin prime jak wlacze gre (CSS) pogram z 2 godzinki i sie wywala... to ma byc full stabilnosc ? Stabilnosc testowana roznymi progsami a stabilnosc 24/7 to 2 rozne pojecia. Koniec tej dyskusjji w tym topicu. To ze sie tylko windows odpala tez oznacze ze procesor jest w jakims stopniu stabilny... Dla mnie taki sprzet musi przejsc porawnie wszystkie testy. które przechodzi poprawnie bez OC... To ze CSS sie wywala nie musi oznaczac ze to wina proca. NIe wiem czy wiecie ale prime diala na zasadzie potegowania liczb, nie wykozystuje zbytnio cache a on potrafi sie wywalic po OC... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 24 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2005 Dlatego jest jeszcze cos takiego jak S&M ;) i jest Prime Bleend jak to proc przezyje to na 90% jest stabilny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...