Skocz do zawartości
ibizpl

Nowy Opteron 144 - S939 Czyżby Venice Do Lamusa?

Rekomendowane odpowiedzi

@Arche, szanuję to, że tak szlachetnie się poświęcasz dla niedobrych ludzi, którzy są niezmiernie niewdzięczni i nie potrafią docenić Twoich wysiłków i trudu włożonego w pracę, ale, jak już kilka osób słusznie napisało, najpierw należy mieć pewność, że można procka sprzedać, czyli mieć go koło nosa, a dopiero potem wystawić aukcję czy wrzucić do sklepu internetowego.

To właśnie głównie te nieudane "zakupy" u Was zraziły tak znaczną ilość osób, a w tym także i, początkowo, mnie.

Dlatego radziłbym teraz postarać się o odzyskanie reputacji, najlepiej pozytywnej.

A jeśli chodzi o popyt, to nie jest to racjonalny argument, ponieważ, jeśli chociaż lekko interesujesz się aktualnościami branży IT (co zresztą sprzedawca sprzętu powinien robić...), np. regularnie przeglądasz fora dyskusyjne, jak np. Tweak, to wiesz, jak duże zainteresowanie jest Opteronami, szczególnie 144 i 146 (w wersji s939) icon_wink2.gif

Wracając do Waszej aktualnej aukcji z udziałem Optków 144, to ja i niektórzyl inni chcieliby się jeszcze upewnić, czy Wy teraz oby na 100% macie ten sprzęt od ręki, a nie, że na 100% przyjedzie kurier za dwie minuty.

Dodam jeszcze, ze sam jestem mocno zainteresowany kupnem dwóch procesorów Opteron 146, ale wygląda na to, że takowych brak, z Ibizem niestety nie ma kontaktu, więc, jeśli nie uda mi się ich "zdobyć", wezmę 144, i to prawdopodobnie od Was, jeśli rzeczywiście je macie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do liczenia ... przeliczyliśmy sie z dostawą , zgadza się ale co do - najpierw zamówienia a pózniej wystawiania - nie ma innej możliwości w tym pięknym kraju, jesteś w stanie zamówić 100 procesorów nie mając pewności że choć część z nich się sprzeda i nie wyjdzie z tego lipa ? Nie możemy robić inaczej ... taka jest smutna prawda, muszę wiedzieć czy jest zainteresowanie danym towarem inaczej nie mogę wydac w ciemno (choć po częsci i tak to robię) kilkudziesieciu tys

To bardzo wygodne rozwiazanie. Jednak kazde dzialanie ma swoje konsekwencje, za wybory sie placi :wink:

Oczekiwania w zwiazku z Wasza pierwsza aukcja byly bardzo duze, a wiec i rozczarowanie jakie przyszlo potem musialo byc takie wiec nie ma sie czemu dziwic. Tak wiec przynajmniej ja poczekam na rozwoj sytuacji i ewentualnie ustrzele cos z waszej drugiej dostawy w marcu jesli obecna aukcja okaze sie ok. Ewentualnie bede kombinowal gdzie indziej czy szukal kogos z rodzina na Zachodzie w najgorszym wypadku :rolleyes:

Edytowane przez Boundrose

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niech mi ktoś powie co robie źle bo to nierealne zeby Opteron 148 nie chciał uruchomic systemu przy 2530MHz (11x 230). Przy 11x225 włącza Windows normalnie, ale na 11x230 juz nie. Mam DFI LanParty. Ustawilem tam napiecia nawet na 1.5V ale nadal nie dziala. Cos za duzo tych opcji w tym biosie. Niech ktos Qmaty pomoze. Moze trzeba cos wiecej poustawiac?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niech mi ktoś powie co robie źle bo to nierealne zeby Opteron 148 nie chciał uruchomic systemu przy 2530MHz (11x 230). Przy 11x225 włącza Windows normalnie, ale na 11x230 juz nie. Mam DFI LanParty. Ustawilem tam napiecia nawet na 1.5V ale nadal nie dziala. Cos za duzo tych opcji w tym biosie. Niech ktos Qmaty pomoze. Moze trzeba cos wiecej poustawiac?

Kurna! Może byłby szanowny Pan łaskaw popatrzeć na ten temat kilka stron wcześniej?

Co najmniej dwa razy podawałem linki ja, a też kilka innych osób (ale one już niekoniecznie w tym topicu).

Nie pamietam teraz dokladnie, czy byly tu juz te linki wrzucane, ale je odswieze, może Tobie, @Przemek345, i innym się przydadzą...

OC eGielda: http://egielda.com.pl/?str=art&id=177&action=all

OC Tweak: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic...0entry1249410

Sam na podstawie ww tekstow zdobylem pierwsze pojecie na temat OC nowsyzch AMD :]

- http://forum.purepc.pl/index.php?s=&showto...dpost&p=1831583

Trzeba bylo przeczytac ten temat, te:

http://egielda.com.pl/?str=art&id=177&action=all

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic...0entry1249410

linki były już podawane... ;)

- http://forum.purepc.pl/index.php?s=&showto...dpost&p=1845737

...

Edytowane przez lores

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uzupełnij pełny konfig tzn+ memki, dyski, zasilacz.Wstępnie wygląda, że może memki nie wyrabiają; dysk jak masz sata podłącz do sata3.

Jaka seria tego Optka 148 ? :wink:

Edytowane przez Ricci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajno, ze Opki sa w Polsce wreszcie :D, Arche rozumiem ze mozna je normalnie nabywac na aukcji juz?

Tak, dostępne są "od ręki" mamy jeszcze 27 sztuk BOX`ów i 5 szt OEM

Jeszcze przydala by sie mala selekcja :)

Arche:

NIe myslicie aby zassac opki 165 albo 170 ?

Myśleć myślimy, ale niestety samo myślenie o tym nie wystarczy :(

Mamy zamówione, ale te modele są bez przerwy niedostępne.

Z tego co jest dostępne na s939 - opteron 180 DualCore cena ...... trzymacie się mocno ? ok 3400 zł , opteron 150 - cena ~1700 zł , kto to kupi ? :)

a ja mam pytanie czy beda 146 dostepne jesli tak to kiedy

O .... i właśnie przez takie pytania powstało poprzednie zamieszanie, wiec tym razem będę odpowiadał nawet gdyby miały pojawić się jutro że nie ma , bo takie są fakty, nie mam tych procesorów na stanie i niestety ubolewam ale nie wiem kiedy łaskawie je do mnie wyślą :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec po przeczytaniu troche tych pomocy do podkrecania narazie mam 2793MHz ale napiecie na 1,55V musialem ustawic bo SP2004 sie wywalal po 10 sekundach. Teraz leci juz 20 min co wiadc na screenie.

Ustawienia w BIOSIE mam takie:

Pamięci na 100MHz

FSB 254MHz x 11

I tam jeszcze cos to chyba HT Freqency x 4 (800)

http://img519.imageshack.us/img519/3383/procek14ue.jpg

Macie jeszcze jakies porady? Bo ze mnie taki O/C maniak ze lepiej nie mowic...

Jesli to wazne to RAM mam Twinmos CL 2.5 2x512

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W manchesterze zostaje zawsze cien nadzieji na dodatkowy rdzen :) Co do opków nei byl bym taki pewny ze kazdy sie dobrze kreci, zdazaja sie sztuki co robia 2.4-2.5 nawet z Tcase 57... pytanie czy wszystkie procki Arche maja Tcase 57, moze sa lepsze lub gorsze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@maryo i piter

jak ustawiacie Read Preamble i MaX async Latency przy takich ustawieniach??

9*300 / 166 (dla bh-5)

8*330 / 166 (dla tccd)

są może jakieś haczyki przy tych opkach bo mnie już szlag trafia z tym dfi :(

non-stop mam corrupty windowsa - dzisiaj już 3-ci raz system instaluje :mur:

zupełnie nie wiem co jest grane...

potem zapodam komplet ustawień z pamięci, może mi ktoś pomoże :oops:

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze mówiąc to gdyby nie to, że opki są tak słabo dostępne w Polsce to nie poleciłbym ani pc-shop.pl ani arche.net.pl. Co do ibiza to wysłałem do niego ostatnio email z zapytaniem o stany magazynowe i nie dostałem odpowiedzi, co do arche to dostałem odpowiedź prawie natychmiast. Pamiętam też pewne epizody z luks_pl i gwarancją na sprowadzane zza granicy a-daty. A nie poleciłbym tych sklepów chociażby dlatego, że obydwa w jakiś tam sposób mydlą ludziom oczy. Wg mnie stany magazynowe powinny być na bieżąco aktualizowane na stronie sklepu a i najlepiej jakby od razu były podawane serie. (tak jak chociażby tutaj np.: http://www.oc-wear.de) Po za tym jaki jest sens trąbić na allegro, że procek jest "mega oc", lepiej w tytule podać serię i potencjalny kupiec zorientuje się o co chodzi...

@Arche_

Opki 146 też będą dopiero w marcu (tak jak następne 144)?

PS. Ja jakbym miał w tej chwili kasę to brałbym selekta z Niemiec albo jakiegokolwiek cabne. (niestety przesyłka kurierem 80zł)

Edytowane przez lyzkov

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze mówiąc to gdyby nie to, że opki są tak słabo dostępne w Polsce to nie poleciłbym ani pc-shop.pl ani arche.net.pl. Co do ibiza to wysłałem do niego ostatnio email z zapytaniem o stany magazynowe i nie dostałem odpowiedzi, co do arche to dostałem odpowiedź prawie natychmiast. Pamiętam też pewne epizody z luks_pl i gwarancją na sprowadzane zza granicy a-daty. A nie poleciłbym tych sklepów chociażby dlatego, że obydwa w jakiś tam sposób mydlą ludziom oczy. Wg mnie stany magazynowe powinny być na bieżąco aktualizowane na stronie sklepu a i najlepiej jakby od razu były podawane serie. (tak jak chociażby tutaj np.: http://www.oc-wear.de) Po za tym jaki jest sens trąbić na allegro, że procek jest "mega oc", lepiej w tytule podać serię i potencjalny kupiec zorientuje się o co chodzi...

@Arche_

Opki 146 też będą dopiero w marcu (tak jak następne 144)?

PS. Ja jakbym miał w tej chwili kasę to brałbym selekta z Niemiec albo jakiegokolwiek cabne. (niestety przesyłka kurierem 80zł)

Niestety a może właściwie "dzięki bogu" że nie żyjemy w Niemczech :)

Wiem że stany magazynowe powinny być na bieżąco aktualizowane - na razie jest to niestety nierealne, mamy w ofercie tysiące produktów gdybym miał choć połowę z tego na miejscu musielibyśmy wynająć hangar na lotnisku, przecież prawie każdy sklep internetowy w tym pięknym kraju działa na tej samej zasadzie - stany na stronach sklepów to przeważnie stany nie w sklepie a u dystrybutora, klient zamawia, na drugi dzień sprzęt jest w sklepie - wiec co mam wpisać na stanie magazynowym wszędzie zero ? zauważ że niemcy to trochę inna sprawa i działają na trochę innych warunkach niż my, co do trąbienia jak jest meag oc to z kolei dlaczego o tym nie trąbić jakoś nie widze w tym nic złego , co do opteronów 146 patrz kilka postów wyżej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety a może właściwie "dzięki bogu" że nie żyjemy w Niemczech :)

Wiem że stany magazynowe powinny być na bieżąco aktualizowane - na razie jest to niestety nierealne, mamy w ofercie tysiące produktów gdybym miał choć połowę z tego na miejscu musielibyśmy wynająć hangar na lotnisku, przecież prawie każdy sklep internetowy w tym pięknym kraju działa na tej samej zasadzie - stany na stronach sklepów to przeważnie stany nie w sklepie a u dystrybutora, klient zamawia, na drugi dzień sprzęt jest w sklepie - wiec co mam wpisać na stanie magazynowym wszędzie zero ? zauważ że niemcy to trochę inna sprawa i działają na trochę innych warunkach niż my, co do trąbienia jak jest meag oc to z kolei dlaczego o tym nie trąbić jakoś nie widze w tym nic złego , co do opteronów 146 patrz kilka postów wyżej

dokładnie... chyba sporo osób nie zdaje sobie sprawy jak naprawde funkcjonują sklepy komputerowe.

Stacjonarne również w większości tak działają...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesto sie nei podaje aktualnych stanów magazynowych ze wzgledu na konkuencje... w wiekszych firmach jest system wewnetrzny i wiadomo czego i ile jest na magazynie, nie problem zrobic to samo na www, tylko po co ma o wszystkim wiedziec konkurencja...

Co do arche t owidac firma ma swoj kapital i moze sobie pozwolic na sciagniecie sprzetu z zagranicy za kilkadziesiat tysiecy zlotych chyba ze maja dlugie terminy jak u naszych dystrybutorów w co watpie...

Edytowane przez PITer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5.5-8 od razu mam jakiegos cholernego corrupta :( nie wiem, może to ten problem z maxtorami w który jakoś nigdy nie wierzyłem??? może on jednak ISTNIEJE??? :lol:

na razie jest 6,5-9 i jakoś idzie ale prime wali błąd po sekundzie- dwóch :(

w memteście pamięci stabilne na 100%, procek przy takich taktach tylko innych mniejszych na pamięci primuje sie ok! damn!

no nic, może sie jutro z kims pomieniam na dyski to zobaczę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2900 @ 1,45 sp2004 2 hours

myrddin669 - te rzeczy mam ustawione na auto...

Tu już wchodzimy w niezłe taktowania. :lol:

Jak możesz napisz serie opków(146,148) i gdzie kupowane(nie zauważyłem czy było podawane).

3GHz stable będziesz próbował ? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu już wchodzimy w niezłe taktowania. :lol:

Jak możesz napisz serie opków(146,148) i gdzie kupowane(nie zauważyłem czy było podawane).

3GHz stable będziesz próbował ? :D

Serie to 0546BPMW - 148 , 0546GPAW - 146, zrodla rozne... przewaznie zza granicy..

3GHz prime stable to juz na wiekszym V... aczkolwiek pi robi na 1,5..

EDIT :

Dodam, ze 148 - MaxTCase - 57' ; 146 - MaxTCase - 59' .

Edytowane przez <<)MARyo(>>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@maryo

no tak, ale ty masz pamięci nisko taktowane :( jak ustawie na auto to zwiecha jest na "veryfying data pool" i nic, restart po 10 sek.

to by było

9*300 - 2700@1,28V

***10*270@1,28V jest stabilne

pamięci na 250 (/ 166)@3,2V

ldt@1,3-1,4-1,5V - bez różnicy

chipset to samo

RP - MAL: 6,5-9

i kupa, objawy jak wyżej...

nic, luzuje czestotliwosc i sprobuje sie zahaczyć czegoś odrobinę niżej na mnożniku 10x

jak cos wykrzesam to dam screena :)

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja pytam w jakich zastosowaniach. Moze nie zauwazyles, ale w jedym AMD daje ostro po pupie Intelowi, a w innym jest odwrotnie. Przykladowo o ile stosunek MHz AMD-Intel w grach to 1:1,8, to np. w obrobce wideo to juz 1:1,3. Nie tyczy sie to dwurdzeniowych X2 i Opteronow, ale 1 rdzenia.

Edytowane przez Lancer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi