Skocz do zawartości
ibizpl

Nowy Opteron 144 - S939 Czyżby Venice Do Lamusa?

Rekomendowane odpowiedzi

WITAM W NOWYM 2006 roku!!!!!

Witam, chciałem się dowiedzieć jak sprawować będzie się opteron 250 (2,4Ghz) w sprawach giercowania... ma takie same parametry jak fx 53 ale czy będzie dobry w tych sprawach? (nie pytajcie o to czy wiem ile kosztuje!)

wszystkiego najlepsiejszego! pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WITAM W NOWYM 2006 roku!!!!!

Witam, chciałem się dowiedzieć jak sprawować będzie się opteron 250 (2,4Ghz) w sprawach giercowania... ma takie same parametry jak fx 53 ale czy będzie dobry w tych sprawach? (nie pytajcie o to czy wiem ile kosztuje!)

wszystkiego najlepsiejszego! pozdrawiam

Opteron 250 jest wykonany w technologi 0.13u i przeznaczony na socket 940 który to wpsiera tylko pamieci DDR ECC...

Plyty pod ten socket sa trudno osiagalne, duzo mniej oferuja w stosunku do 939 oraz sa napewno duzo drozsze.,..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oki dali Ci jakiś upuścik? ;) czy jakiś gratis? heh

nie no te opki są na prawde fajne tylko teraz cena troche za wysoko powędrowała. mam nadzieję że szybko spadnie i nie tylko cena procków

Nom jakis tam rabacik był, ogólnie taniej bym chyba nigdzie tego kompa nie zlozyl a do tego oni jako jedyni mieli tego procka :)), tylko GTO2 cos nie chce soe dobrze krecic :)) ale 3DMart 05 - 6300pkt to nie tak zle, a napewno troszke lepiej by moglo byc po podkreceniu procka i zmianie chlodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej powiedzcie jak sprawuje sie kontroler pamięci w Opteronie 144 Venus s939.

Czy obsłuży 4x512 200Mhz Geil (2.3.3.6) na Asusie A8N-SLI Delux Bios Rev.1016 ?

no paranoja, Ty wiesz o co sie pytasz??? jak w KAŻDYM procku s939 od AMD ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To bardzo dziwnie masz ustawione !

Wyczytałeś to gdzieś czy tak Ci się tylko wydaje? :mur: Poparte lekturą czy wyssane z palca?

Dziwnie wiem że dziwnie, pamięci powinny spokojnie pracować na 2x200Mhz ale po ustawieniu takich parametrów wystepują zwisy systemu, na obnizonych MHz niema zwisów...

Dla A64 przy obsadzonych 4 slotach pamięci pamięciami dwustronnymi default'owym taktowaniem jest 333MHz. To cecha kontrolera pamięci A64. Więcej info w dziale Pamięci w topiku O 4x512MB

A tak jest w manualu:

Dołączona grafika

Warto manual przeczytać - dobra rada dla Was obydwu .... :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem tak Pamięci działają na 400MHz!

Bios Automatycznie przestawia je na 333!

Ustawienie manualne powoduje niekontrolowany reset!

Włożenie jedynie 2x512 na 400@2.3.3.6 Działa w obu przypadkach!

Pierwsza para pamiątek to Geil Golden Dragon 2x512 PC-400 (2.3.3.6)

Druga para to GeIL Dual 2 x 512MB ULD PC-400 (2.3.3.6)

I za cholere nie chce działać....

EDIT....

Dla A64 przy obsadzonych 4 slotach pamięci pamięciami dwustronnymi default'owym taktowaniem jest 333MHz. To cecha kontrolera pamięci A64. Więcej info w dziale Pamięci w topiku O 4x512MB

A tak jest w manualu:

Dołączona grafika

Warto manual przeczytać - dobra rada dla Was obydwu .... :?

I wten oto sposób wracamy do pytania

Jak to wygląda na Opteronie? Proste pytanie = prosta odpowiedź....

post-16965-1136151697_thumb.jpg

post-16965-1136151805_thumb.jpg

Edytowane przez netvalker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

netvalker

Dla 4x512 dwustronnych pamięci default to 333MHz. To nie cecha pamięci, że nie chcą iść na 400MHz tylko wina kontrolera pamięci wbudowanego w procesor. Jak widać w Opteronie nie poprawiono usterki(?) znanej z Winchestera i Venice.

Everest odczytuje z SPD, że te pamięci to 2.0-3-3-6 200Mhz ale to tylko SPD. Czym innym są ograniczenia procesora.

Chcesz 2GB na 200MHz? Kup 2x1GB. Innego wyjścia raczej nie znajdziesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla 4x512 dwustronnych pamięci default to 333MHz. To nie cecha pamięci, że nie chcą iść na 400MHz tylko wina kontrolera pamięci wbudowanego w procesor. Jak widać w Opteronie nie poprawiono usterki(?) znanej z Winchestera i Venice.

Krótko i na temat.

A jednak u "kerdeya" chodzą nawet przetaktowane co prawda na Venice ale jednak

http://img377.imageshack.us/my.php?image=111115dr.jpg

Nie wiem co o tym mysleć.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie widzisz ze gosc ma ustwione Command rate 2T

przestaw sobie i tez powinno Ci chodzic DDR400 , moze po malym dostrojeniu alph jakby cos nie chcialo lub napiecie wieksze ale na 1T niestety tylko DDR333. Wszystko na ten temat

Edytowane przez wampir

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi