Skocz do zawartości
ibizpl

Nowy Opteron 144 - S939 Czyżby Venice Do Lamusa?

Rekomendowane odpowiedzi

CPU/Memory:200/166

LDT/FSB Frequency Ratio:×3.0

LDT/BUS Transfer width:↓8↑8

CPU/FSB Frequency Ratio:×10(default)

CPU VID Control:1.525V

CPU VID Special Control:104%

LDT Voltage Control:1.5V

oni ustawiaja na sztywno LDT mnoznik??!?

i czemu ktorys tam pisal ze ustawienie 8/8 bit LDT pomaga w oc? Prawda to? :> patrzac na te zegary to chyba tez pokusze sie na kupno tego wynalazku jak tylko bedzie mozliwosc :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kto jeszcze zamowil te procki? chcialbym wiedziec czym to bedziecie chlodzic, gdzies czytalem ze te opterony sie bardziej pocą i freezer moze juz nie wydolic, a wlasnei jestem na etapie kupna chlodzenia do tego procka ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsze dostępne Venice były w Polsce właśnie z Czech w polskich sklepach pojawiły się około 2tygodnie po „premierze” Czeskich Venice. Z tego można wnioskować że z 144 będzie podobnie choć nie do końca bo to z założenia serwerowy procek które zazwyczaj sprowadza się w stosunkowo małej ilości. Pozostaje nadzieja że sklepy „załapią o co biega” i zadbają o to aby mieć takowy CPU w swojej ofercie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moj szefuncio kupil na ibizowej aukcji jednego procka za moja namowa. jak tylko bedzie on w olsztynie to postaram sie troche go pomeczyc. na pewno nie na dfi a najpewniej na a8n-e, ale zobaczymy co da sie zrobic z nim. jak bedzie jakis fajny to pewnie zostawie go dla siebie :) juz nie moge sie doczekac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawi mnie kiedy sklepy typu PCP, Proline itp obudzą się i zaczną sprowadzać te opterony?

1676891[/snapback]

Nie predko sie pojawia, sklepy nie maja tego skad sprowadzic gdyz dystrybutorzy tego nie maja. Dystrybutora nie ciagnie do zamawiania tych procesorów poniewaz troche zalega na magazynach wersji s940...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moj szefuncio kupil na ibizowej aukcji jednego procka za moja namowa. jak tylko bedzie on w olsztynie to postaram sie troche go pomeczyc. na pewno nie na dfi a najpewniej na a8n-e, ale zobaczymy co da sie zrobic z nim. jak bedzie jakis fajny to pewnie zostawie go dla siebie :) juz nie moge sie doczekac.

1676952[/snapback]

Żadne tam a8n tylko wybierasz się z nim na spacerek do mnie :wink: . Zobaczymy co chłopak potrafi B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam po pierwszych bojach - na razie uczucia mieszane - 2 procki testowane ( mój i kumpla ) i 2 x 2750 MHz 1,55V - co do MHz idą dziwnie tak samo - podnoszenie napięcia do 1.6 nic nie daje - 1 MHz wyżej i blue screen wita :(

Proce testowaliżmy na świeżym Abicie An8 Ultra z 2 szt BH5 zjechanymi poniżej DDR400 żeby nie blokowały proca.

Sam nie wiem co myśleć - na 2750 oba proce liczą bez problemu SuperPI a 1 MHz wyżej nie chcą w ogóle wstać ( pow. 305 ) - może mobo czegoś nie lubi - za mało było czasu na porządne testy.

Trzeba chyba poczekać na 1-go właściciela Opterka z DFI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do boxów ani 146 na razie nie ma niestety dostępu.

Zresztą jak się pojawią to też nie wiadomo będzie jaki to tydzień - więc znowu loteria.

We wtorek ludzie dostaną swoje proce - potestują - będzie można coś więcej powiedzieć na temat tej serii - je we wtorek liczę na swoją DFI to wieczorkiem też coś powalczę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi