Skocz do zawartości
ibizpl

Nowy Opteron 144 - S939 Czyżby Venice Do Lamusa?

Rekomendowane odpowiedzi

Na upartego możesz, ludzie jak dostali Winiego zamiast Venice reklamowali i to z powodzeniem. Ważne jest czy kupowałeś i była mowa o SanDiego czy tylko o 3700+ bo to dość znaczna różnica.

Sklep zawsze moze powiedziec ze Sandiego to tylko nazwa handlowa u nich w sklepie, parametry techniczne sa identyczne sandiego/toledo nawet nie znajdziemy nic o tym na stronie AMD.

Sklepy najczescniej zapezpieczaja sie w takich sytuacjach bo tak naprawde nie widomo co aktualnie (sandiego/toledo) bedzie mial dostawca. Z reszta na samym opakowaniu przy nr seryjnym tez sa oznaczenia procesory i na 99% bedzie koncówka jak w sandiego BN a tak naprawde w srodku moze siedizec toledo.

Mimo dołożenia wszelkich starań nie gwarantujemy, że publikowane dane techniczne nie zawierają braków lub błędów. Ponieważ ew. błędne opisy nie mogą jednak być podstawą do roszczeń.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@PITer:

Jako że proc niby selekt tak więc osoba go sprzedająca powinna mieć przynajmniej podstawową wiedzę na temat CPU i dlatego też pytałem czy w czasie rozmowy było jasno powiedziane że owy proc to SanDiego czy też byłą mowa tylko o 3700+ chodzącym na danych MHz. Tak więc stany magazynowe nie bardzo dotyczą selektów bo tu się kupuje konkretny egzemplarz nieprawdaż ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mardok ma rację zamawiałem Sandiego mówiłemo 2 razy i przy odbiorze pytałem czy to jest Sandiego.- powiedzieli ze tak, ale jak sie póżniej okazało do nich przyszedł jako 3700+ sandiego.

Przyjeli bez problemów wymienią na Sandiego,ale żeby nie sciągać 2 proca zamienią w hurtowni Toledo na Sandiego potrwa to kilka dni, wzamian na ten okres dostałem 3000+, pisałem jak się sprawuję.

czy zalman to zły wentyl pod A64 czy Frezer 64 Pro jest lepszy?

czy warto zamienić.?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Freezera 64 pro

porównam z Zalmanem 7000A Cu

/ 3000+ pracuje na 2200MHz/ apropo olałem wymianę na Sandiego mam lepszego procka kręci się lepiej niż mój 3700+ Toledo i 440 zł w kieszeni.

stres CPU - SP 2004

zalman 30C idle stres max mamierzone wartości - 49C

Freezer 28C idle stres max -- -- -- -- -- -- - - 43C

teraz mam inne pytanie na co wydać kasę

zasilacz lepszy i mocniejszy

czy pamięci moje przy 245x9 na 200 nie wstają , pracują na 183 ustawienie w biosie/ 440MHz.

Edytowane przez byzik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

byzik

Masz kase to bierz pamieci ,nalepiej 2x1GB PC4000 :)

Jesli masz jakies objawy slabej zasilki to bierz zasilke ,minimum 480Wat

Update

Minol miesiac ,moj proc juz bez czapki ;)

a w temacie Opetron zero newsow ????

:[

Edytowane przez Bemx2k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Update

Minol miesiac ,moj proc juz bez czapki ;)

a w temacie Opetron zero newsow ????

:[

Zgadzam się, przydałoby się ożywić temat.

Właśnie kupiłem opterona 146 z serii CABNE 0530APMW. Zaraz zobacze co potrafi w OC. Niestety narazie mam płytę z opisu, więc cudów nie można się spodziewać.

Mam dość wysoką temperaturę, dochodzi do 47* w stresie , przy chłodzeniu freezerem 64, pastą AS5 i zdjętym IHS. To dość dużo, na Athlonie 3000 miałem max 38*.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troche przewrażliwiony jestem, rzeczywiście, gorąco w pokoju.

Narazie 2,5 GHz na stock napięciu. Więcej popróbuje gdy trochę się ochłodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja nie :). Mało tego, chyba się chłopak rozbujał, bo mu do 3 GHz (10x300) Prime juz 1,52V starcza. A tempy 47C nie przekraczają... :)

gutman1@ - Aby na pewno miałeś w tym teście SPI procka na 1,4V puszczonego? Bo jak mnie pamięć nie myli, to zdarza się, ze CPU-Z błędnie rozpoznaje przy pierwszym odpaleniu napięcie, pokazując zawsze 1,4V.... Przyznaj się, ile było naprawdę :)))

Edytowane przez Hanu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z moim opteronkiem jest cos nie tak :/ Jakies dziwne temperatury ma. Mam WC i na 280x10 ma w idle 38* a w stresie 49*. Napiecie to 1,475v. Czy to normalne? Jak ustawie 300x10 i 1,6v to temeratura w idle 41* a w stresie ponad 50.... Juz zakladalem blok 2 razy, dokrecilem mocno, wiatraki na chlodnicy (cooltek 2x120) na maxa i nic... :/ WTF??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się, przydałoby się ożywić temat.

Właśnie kupiłem opterona 146 z serii CABNE 0530APMW. Zaraz zobacze co potrafi w OC. Niestety narazie mam płytę z opisu, więc cudów nie można się spodziewać.

Mam dość wysoką temperaturę, dochodzi do 47* w stresie , przy chłodzeniu freezerem 64, pastą AS5 i zdjętym IHS. To dość dużo, na Athlonie 3000 miałem max 38*.

gdzie kupiles?

Jakie serie są najlepsze? (70 stron tematu, wybaczcie ;) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gdzie kupiles?

Jakie serie są najlepsze? (70 stron tematu, wybaczcie ;) )

46 tydzień jest całkiem spoko (0546 sam takiego mam ;))

Tcas- 57C robi pod 3ghz na powietrzu - na wodzie pewnie 3ghz był by full stable ;)

- ja czytałem 60 stron :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój Opek na FC: :)

12x267=3204MHz 1,65V 267MHz 2,5-3-3-5 1T SP-2004_stress_2h_T=-6stC

12x267=3204MHz 1,65V 267MHz 2,5-3-3-5 1T Sandra+Sp2004_idle_2h_T=-27stC

Opek deka mile mnie zaskoczył ,3.2GHz 1,65V :) to jak na niego b.dobry rezultat,jak wuidać dobre chłodzenie nawet średniaka pchnie w przyzwoite okolice. :) Szkoda ,że mam tak mało czasu do zabawy z tym configiem,już czeka C2D do kompletnego złożenia. :)

Edytowane przez Ricci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam problem z temperaturami :) używałem Venice podkręconego na 2500MHz przy 1,48V i temperatury w stresie miał 56-57*C stopni, teraz testuję Opterona 144 także podkręconego na 2500MHz przy 1,48V i temperatury w stresie 57-58*C-czasem 59*C. Wszystko dzieje się na tej samej płycie Epox 9NPA3 Ultra. Temp. odczytuję SpeedFanem gdzie mam dwie temperatury procesora, obudowy 58-59*C, rdzenia 48-50*C oraz termometrem zewnętrznym którego czujkę umieściłem w radiatorze i pokazuje on w stresie 37-40*C Mierze też ręką ciapłote radiatora i na oko ma on tyle co pokazuje termometr zewnętrzny. Któreś ze wskazań kłamie... na które temperatury podczas podkręcania zwracać uwagę? Bo mam już z tym problema :) dodam że docisk do procesora jest maksymalny pasta to Arctic Silwer 5, a cooler to Akasa EVO33 z wentylatorem Noiseblocker BlackSilentFan X2. I jaka jest maksymalna temperatura takiego Opterona przy której następuje zgon... na stronie AMD podany jest zakres pracy chyba coś około od 49-71*C jak to się przekłada na rzeczywistość?

Edytowane przez m40

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

I ja jestem jednym z posiadaczy AMD Opteron 146 (CAB2E 0548CPMW) - kupiony na eBay :P nie pytajcie za jakie grosze (w Boxie na gwarancji jeszcze przez 2,8 miecha) - napisze tylko ze gosc oddal mi prawie za darmo :P

wersja CAB2E 0548CPMW - leci na 2,85Ghz na 1.4V (jeszcze sie nie bawilem - czekam na chlodzenie - Ninje :P) pamiatki mam troszke slabe (zdaly by sie jakies DDR500)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, posiadam od dłuższego czasu u siebie Opterona 144 o oznaczeniach

OSA144 DAA5BN

CABGE 0536VPAW

1304669I50126

Czy coś z niego wyciśnie wiecej niż na moim GB K8NF-9, 2.5ghz przy 1.55vcore? Czy po tych oznaczeniach można ocenić, czy to lepsza wersja do podkręcania, czy słaba?

thx.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

I ja jestem jednym z posiadaczy AMD Opteron 146 (CAB2E 0548CPMW) - kupiony na eBay :P nie pytajcie za jakie grosze (w Boxie na gwarancji jeszcze przez 2,8 miecha) - napisze tylko ze gosc oddal mi prawie za darmo :P

OT: Na jakim ebayu tak tanio? i ile jesli mozna wiedzieć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam witam

niedlugo ja dolacze do tego tematu bo jzu dziisaj zaplacilem za opteronka 146 2800mhz 1,4V na ac a ja mam wc wiec zobaczymy co z tego wyjdzie i jaka roznica jest pomiedzy venice a opteronkiem

czy ktos z was uzywa opterona na asrocku duala sata2? ejszlei tak to chcialbym poznac jak wam to smiga na tej plycie i na jakim chldozeniu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam juz mam podlaczone opteronka chcialbym pobrac sterownik poprawiajacy sprawnosc mojego opteronka bo wiem ze takie sa znalalzem na google takie ale nie wiem ktory mam scaganc bo chyba mysle ze to ten AMD Athlon™ 64 Processors Driver Version co??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi