Skocz do zawartości
harnas333

Wadliwy Geil ?

Rekomendowane odpowiedzi

witam serdecznie.

od jakiegos czasu przymierzam sie do podkrecenia proca a wiec sprawdzilem czy ramy wytrzymaja. na sam poczatek zrobilem test ( memtest86+-1.60.floppy ) na stardardowych 333mhz ( pamieci 400mhz, lecz chodzily na 333) na starych 512 goodrama ;] co sie okazalo ?? mem test sype bledami na 121 tescie ;/ . mowie sobie ze pamieci siadly a wiec kupilem juz full wypas geil 512 ddr 400mhz cl2,5. wkladam je dziasiaj do kompa, mem test i co ?? sypie na 121 tescie ;/. ja nie wiem o co chodzi ??

to raczej nie jest zbieg okolicznosci ?? moze plyta siada ??

wszystkie pomocne wypowiedzi mi sie przydadza.

aha niestety nie mam gdzie sprawdzic ramu ale to raczej nie on. dla swietego spokoju i zbednych pytan odpowiadam ze 3dsmarki dzialaja i inne super pi i takie tam do testowania. tylko memtest sypie bledami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dam ci rade Geil Value lubia troche wiecej mocy daj 2.9V. Oraz zapodaj nowy bios, u mnie na orginalnym biosie Abita ver 21 tez memki sie sypaly. Po wgraniu biosu marlina Taipan z CPC=off pamieci poszly w dualu 2x512 na FBS=225Mhz moze poszly by dalej ale proc je chyba ogranicza. Timeingi na FBS225 6-3-3-2.5 Jezeli chodzi o FBS200 to Geil value pojda bez problemu na 11-3-2-2 . Ustawienia te sprawdzalem Prime95, SPI oraz GoldMemory ktory podobno jest lepszy niz Memtest

Edytowane przez Hulk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak tylko zobacz ze na goodramie tez sie sypie i to na tym samym tescie ( 121 wg goldmemory ). czyscilem sloty i nic nie daje ?? jakie jest prawdopodobienstwo ze to ramy ?? chyba juz zadne :/ sprawdzlem je jak mowilem u qmpla i wszytsko smiga ;/ a co do biosu plyty glownej to moglbym mi ktos podeslac jakiegos linka z dobrym biosem bo nic nie moge znalesc :( soltek sl-kt400C

zapomnialem dodac jednego : cale jaja z ramem zaczely sie dziac przy zmienie zasilacza. wczesniej nie testowalem pamiatek poniewaz wszytsko dzialalo ok. wymienilem dla swietego spokoju zasilacz z 300W noname na 420W chiefteca i zaczelo sie wszystko wieszac a wiec sprawdzalem co sie da. padlo na pamiatki i zauwazylem ze sypia na maxa bledami a wiec pomyslalem ze sa zwalone. moze moje postepowanie powinno isc w zupelnie innym kierunku ?? i powinienem sprawdzic jakos zasilacz ?? tylko co to ma wspolnego z ramem ?? co o tym sadzicie ?????

Edytowane przez harnas333

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na tym ramie procek nie byl krecony a na goodramie raz machnalem go na 2232 mhz i tyle. zasilacz tak jak pisalem chieftec 420W

1652587[/snapback]

Mowię ci że daj wieksze napiecie na Geilach od 2.8-2.9V bardzo możliwe ze pomoze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dam ci rade Geil Value lubia troche wiecej mocy daj 2.9V. Oraz zapodaj nowy bios, u mnie na orginalnym biosie Abita ver 21 tez memki sie sypaly. Po wgraniu biosu marlina Taipan z CPC=off pamieci poszly w dualu 2x512 na FBS=225Mhz moze poszly by dalej ale proc je chyba ogranicza. Timeingi na FBS225 6-3-3-2.5 Jezeli chodzi o FBS200 to Geil value pojda bez problemu na 11-3-2-2 . Ustawienia te sprawdzalem Prime95, SPI oraz GoldMemory ktory podobno jest lepszy niz Memtest

1650723[/snapback]

jeśli wiemy że geile value są robione na kilku różnych czipach to kolejnym wnioskiem jest to że gadanie w stylu pójdą na tyle i tyle raczej się mija z sensem :P bo wspólny to mają.. radiator ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi