Skocz do zawartości
Muniek

Temperatura :|

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!! Mam takie pytanie. Czy obecnie ( lato, temp. w pokoju 25 stopni ) temperatura mojego procka w idle - abitowskie 49 stopni nie jest za wysoka?? W stresie maks co zanotowałem to abitowskie 54 stopnie. Na moim biosie ( D26 Taipan CPC ON ) zawyża temp. o jakieś 6 stopni. Moje obecne ustawienia to 10.5x220mhz, pamięci 2.9v, procek 1.825v! Chłodzenie takie jak w sygnaturce puszczone na maksymalne obroty, pasta ARCITIC SILVER 5. Prosze o ewentualne odpowiedzi. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W budzie dwa wentyle, jeden wyciągający gorące powietrze, drugi wpuszczający chłodne... Obydwa o obrotach ~ 3000rpm! Mam jeszcze jedno pytanie... Czy jak wsadze termometr pod radiator - z boku socketu, tak, że czujnik wchodzi bez problemu ( miedzy socket i radiator ) i styka się bezpośrednio z radiatorem, to pokaże mi w przybliżeniu odpowiednią temp. proca?? Czy temp radiatora przy jądrze będzie wyższa niż temp. rdzenia?? Dzięki za wszystkie odpowiedzi:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temperatura radiatora nigdy nie będzie wyższa od temp rdzenia (no chyba że go zapalniczką nagrzejesz:). Może być tylko niższa (jeśłi dobrze wciśniesz czujnik to będzie bardzo zbliżona).

Podsumowując: Tak, dobrze umieszczony czujnik wskaże Ci temperaturę CPU (oczywiście temp w samej strukturze krzemowej moze być nieco wyższa ale tego sie już nie przeskoczy).

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...