Skocz do zawartości
majst3r

Przeszukanie Bazy Danych W Programie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Postanowiłem napisać na wlasne potrzeby programik do katologowania czasopism. Bazę danych czasopism już stworzyłem (Access w razie czego mySQL), interfejs też nie powinien przysporzyć problemów (najprawdopodobniej będzie to zwykłe console application). Program ma działać następująco: wisuję w oknie consoli tytuł artykułu a program przeszukuje bazę danych sql'owskim poleceniem select [tutaj tytuł artkulu, nazwa czasopisma, numer czasopisma] from [baza danych] where [tytul]=[nazwa poszukiwanego artykułu wprowadzona przez użytkownika].Sposób połączenia się z bazą danych spróbuję znaleść sam ale jak do polecenia sql przekazać zmienna (tytuł artykułu ,string)?? Planuję napisać to "cudo" w C#. Bedę wdzięczny za każdą wskazówkę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli chcesz wiedzieć jak to działa w javie to mogę napisać ale w C# może być podobnie. W JAvie jest komponent do łączenia się z bazami.

Ładuje się do stringa polecenie sqlowskie i wysyła przez komponent do bazy. Ot cała filozofia , klejenie stringów - masz string z zapytaniem i łączysz go odpowiednio z tym wpisanym z klawiatury dynamicznie , potem wysyłasz i już.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż program jest prawie gotowy.Na c-sharpcorner.com znalazłem mały tutorial nt.połączenia z bazą danych dzięki czemu nie ma problemu żeby całą zawartość bazy wyświetlić w oknie mojego programu.Nie ma także problemów z wywołaniem poleceń sql ale tylko gotowych tzn. z góry napisanych w kodzie programu a nie takich , których część stanowi wpisana przez użytkownika nazwa. To ostatnia rzecz którą muszę zrobić aby prog był gotowy potem już tylko jakaś oprawa graficzna ale to sama przyjemność :wink:

Na ten moment sprawa wygląda następująco- użytkownik wpisuje tytuł (string tytul) który muszę jakoś zawrzeć w komendzie "SELECT * FROM BazaDanych WHERE Tytul_art LIKE '% [i tutaj musi znaleść się ten string tytuł)%'".

@Contrast bede wdzięczny jak napiszesz mi choćby w przybliżeniu ten fragment kodu w Javie - bardzo się przyda.

UPDATE: Problem rozwiązany ! Oto odpowiedż http://www.csharp-station.com/Tutorials/Ad...t/Lesson06.aspx

Edytowane przez majst3r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi