majst3r Opublikowano 12 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2005 Witam Postanowiłem napisać na wlasne potrzeby programik do katologowania czasopism. Bazę danych czasopism już stworzyłem (Access w razie czego mySQL), interfejs też nie powinien przysporzyć problemów (najprawdopodobniej będzie to zwykłe console application). Program ma działać następująco: wisuję w oknie consoli tytuł artykułu a program przeszukuje bazę danych sql'owskim poleceniem select [tutaj tytuł artkulu, nazwa czasopisma, numer czasopisma] from [baza danych] where [tytul]=[nazwa poszukiwanego artykułu wprowadzona przez użytkownika].Sposób połączenia się z bazą danych spróbuję znaleść sam ale jak do polecenia sql przekazać zmienna (tytuł artykułu ,string)?? Planuję napisać to "cudo" w C#. Bedę wdzięczny za każdą wskazówkę... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 12 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2005 Poszukaj na codeguru tam jest nico informacji zarówno na forum i w artykułach jak obsługiwać oledb. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Contrast Opublikowano 13 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2005 Jeżeli chcesz wiedzieć jak to działa w javie to mogę napisać ale w C# może być podobnie. W JAvie jest komponent do łączenia się z bazami. Ładuje się do stringa polecenie sqlowskie i wysyła przez komponent do bazy. Ot cała filozofia , klejenie stringów - masz string z zapytaniem i łączysz go odpowiednio z tym wpisanym z klawiatury dynamicznie , potem wysyłasz i już. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majst3r Opublikowano 13 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2005 (edytowane) Cóż program jest prawie gotowy.Na c-sharpcorner.com znalazłem mały tutorial nt.połączenia z bazą danych dzięki czemu nie ma problemu żeby całą zawartość bazy wyświetlić w oknie mojego programu.Nie ma także problemów z wywołaniem poleceń sql ale tylko gotowych tzn. z góry napisanych w kodzie programu a nie takich , których część stanowi wpisana przez użytkownika nazwa. To ostatnia rzecz którą muszę zrobić aby prog był gotowy potem już tylko jakaś oprawa graficzna ale to sama przyjemność :wink: Na ten moment sprawa wygląda następująco- użytkownik wpisuje tytuł (string tytul) który muszę jakoś zawrzeć w komendzie "SELECT * FROM BazaDanych WHERE Tytul_art LIKE '% [i tutaj musi znaleść się ten string tytuł)%'". @Contrast bede wdzięczny jak napiszesz mi choćby w przybliżeniu ten fragment kodu w Javie - bardzo się przyda. UPDATE: Problem rozwiązany ! Oto odpowiedż http://www.csharp-station.com/Tutorials/Ad...t/Lesson06.aspx Edytowane 13 Września 2005 przez majst3r Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...