Skocz do zawartości
dj_mefisto

Fabryczne Chłodzenie Wodne

Rekomendowane odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o złomie się niwe myśli to się wyżuca albo pozbywa w inny sposób. pompki (pompka) padna w takich zestawach szybko bo tamte mają 12mm średnice a muszą przeciskać wode przez minimum 5mm czyli straszne zajeżdrzanie (ciekawe czy te ostatnie słowo poprawnie napisałem hym?). Innymi słowy daruj je sobie bo to pic na wode fotomontaż. A te 4,0 GHz to tani chwyt reklamowy nie mający nic wspólnego z rzeczywistością.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bloczek kyńka albo misia15go - IMO super wydajnośc (chociaż sam mam nukleona) ;)

Jakieś 60 - 90 zł.

Pompka atman 305 - sam taką mam i pompuje świetnie tylko tyle że musi pracować w zanurzeniu - 49 zł.

Węże przeźroczyste od kyńka - to zależy ile bedziesz potrzbował tyle zapłacisz

Jakaś łada or kadet - 40 - 80 zł

Jakiś rez, może być pojemnik na kanapki - grosze, ja załatwiłem sobie akwarium 5l i zrobiłem przykrywke z plexy - całość mnie wszyła jakieś 15 zł.

I coś na glony i na ochrone (ponoć borygo dobre na jedni i drugie) - jakieś 20 -30 zł za 5l.

No i WC jak dla mnie wypas :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie do końca.

Bloczki to bliskie okolice 100zł, albo i wiecej.

Ja bym polecał F2S z realitynet.pl

Atman305 wcaleni musi być zanurzony (wystarczy mała przeróbka), i tym samym oszczędzasz na rezerwuarze.

A węże to lepiej kupic np. w OBI, albo Leroy Merlin za grosze i nie płacić za przesyłke.

Jako płyn 1litr borygo to ok.9zł + 1litr demineralki za 1zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale przeróbka atmana wyjdzie cie tyle samo albo i więcej co rez. Chyba że sie myle, bo nie przerabiałem nigdy pompki :D No ale co kto woli :)

EDIT: A co do bloczków to widziałem jeden na spodzie misa15go i jakimś innym topie z plexy z zapinką na wszystkie obecne sockety - 75 zł. cena nie wygórowana :)

Edytowane przez janio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli bedziesz brał F2S to o ile sie nie myle ta pompka jest razem z rezem. A co do tej łady to w troche nienajlepszym stanie jest. Może i łady są duże, ale za to wydajne, chociaż moja ostatnio sprawia mi niespodzianki ;)

EDIT:

Jeśli bedziesz brał F2S to o ile sie nie myle ta pompka jest razem z rezem.

F2S To to nie pompka z rezem tylko bloczek wodny ;) Sorki za pomyłke

Edytowane przez janio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do przeróbki atman na niezatapialną to trzeba kupic mufke na gwint3/8( w każdym hydraulicznum sklepie do kupienia) przeciąć ja na 2 połówki , troche je obrobić pilnikiem i papierkiem ściernym żeby do otworów w atmanie pasowało i wkleic ( żywica, distal , poxipol albo jakis inny klej co się nada) i uszczelnić gdzie trzeba , i to cała sztuka

Edytowane przez rhezuz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do przeróbki atman na niezatapialną to trzeba kupic mufke na gwint3/8( w każdym hydraulicznum sklepie do kupienia) przeciąć ja na 2 połówki , troche je obrobić pilnikiem i papierkiem ściernym żeby do otworów w atmanie pasowało i wkleic ( żywica, distal , poxipol albo jakis inny klej co się nada) i to cała sztuka

Ja i tak jestem za zatapialnym, więcej wody do nagrzania i wogle według mnie większa wydajnośc ;) No ale róbta co chceta !! :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a potrafisz jakoś udowodnić swoje stwierdzenie?

1646325[/snapback]

No jak mialem pojemnik od kanapek (jakieś 0.5l) to po jakiejś godzinie pracy miałem w idle jakieś 40 stopni, a jak zakupiłem akwiarium 5 litro to 40 miałem dopiero po jakis3-4 godzinach :D No ale może to jest tylko moje odczucie, i wcale nie mówie żę tak jest ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do przeróbki atman na niezatapialną to trzeba kupic mufke na gwint3/8( w każdym hydraulicznum sklepie do kupienia) przeciąć ja na 2 połówki , troche je obrobić pilnikiem i papierkiem ściernym żeby do otworów w atmanie pasowało i wkleic ( żywica, distal , poxipol albo jakis inny klej co się nada) i uszczelnić gdzie trzeba , i to cała sztuka

No ja z tym sie tak nie bawiłem. Powiększyłem troche otwory w pompce i na siłe wkręsiłem króćce. Oczywiscie slikion na gwint a z wierzchu troche polałem superglutem żeby na wieki trzymało. Moim zdaniem jakby sie pompka popsuła to 50zł nie tak dużo i można kupić nową.

Ja i tak jestem za zatapialnym, więcej wody do nagrzania i wogle według mnie większa wydajnośc ;) No ale róbta co chceta !! :D

No ja jestem odwrotnego zdania. Po przejsiu na in-line zauważyłem, że temperatura jest minimalnie niższa. Poprostu woda częściej "odwiedza" nagrzewnice. Rezerwuar ma to do siebie, że kumuluje ciepło i nie oddaje go tak szybko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jak mialem pojemnik od kanapek (jakieś 0.5l) to po jakiejś godzinie pracy miałem w idle jakieś 40 stopni, a jak zakupiłem akwiarium 5 litro to 40 miałem dopiero po jakis3-4 godzinach :D No ale może to jest tylko moje odczucie, i wcale nie mówie żę tak jest ;)

1646333[/snapback]

poza tym są mniejsze opory ssania na pompce

1646349[/snapback]

--> janio - ale 40*w końcu osiągnąłeś, więc nie ma mowy o wzroście wydajności. jest tylko większa bezwładność układu. trudniej wodę nagrzać, ale i trudniej schłodzić

-->benito - no nie wiem czy są mniejsze. według mnie to jeżeli tylko drastycznie nie zmniejszy się przekroju rurek w pompce poprzez wlkejenie jakichś redukcji, to o wzroście oporów nie ma mowy.

nie mówię, że lepszy jes układ zamknięty albo otwarty - miałem oba i oba się sprawdziły. jeżeli jednak chodzi o wygodę, to wg mnie górą jest ukł. zamknięty ze względu na brak rezu (często nieszczelnego) i większą z tegoż względu mobilność budy B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba odbiegamy zdeka od tamatu, bo dj_mefisto chciał się dowiedzieć co kupić ;) Ja bym osobiście polecał zrobienie homemada, bo możesz sobie indywidualnie do własnych potrzeb wszystko dopasować. Gotowe zestawy są dla tych którzy nie lubią barania się w wodzie ;) i chcą cisze i nie podkręcają ostro sprzętu :D A o CPC to nie ma tutaj co dyskutować - przereklamowany badziew i tyle. Polecam adresy

www.mcs.pc.pl

www.bloki.pl

www.4max.pl

www.angela.pl

www.discotech.waw.pl

Tam już są konkretne konponenty do własnego WC :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ENTER POWER 03 2003 str. 42:

"...Używana przez producenta zestawu nazwa „Cichy PC” jest więc w pełni uzasadniona... Testy zestawu CPC 12dB z chłodzonym wodą zasilaczem pokazały, ze 2.53-gigahercowy procesor Pentium 4 pobierający średnią moc przeszło 60W, uzyskał maksymalną temperaturę zaledwie o 18 stopni Celsjusza wyższą od temperatury otoczenia... jest to istotna zaleta opisywanego systemu, zwłaszcza w przypadku stosowania go do najszybszych lub silnie przetaktowanych modeli..."

cytat ze strony ze pierwszego postu, przyjmując że w "laboratorium" entera było, 22* to proc ma 40*, w sumie ok, tamten p4 dawał 60w, a co by było przy najnowszym p4 i w dodatku podkręconym, jednym słowem jak nie chcesz mieć 67* na procu to nie kupuj tego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najprostrzy zestaw dostepny z nowych rzeczy ze sklepu:

- blok F2s: 99 pln

- pompa z rezem: 119 pln

- chlodncia: BIP + Amber120: 179 pln

-------

397 pln

z wysylka i wezami miescisz sie 440 pln... kompletny zestaw po normalnych cenach sklepowy, z gwarancja dzialania itp... a co wazne, wydajny.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi