Skocz do zawartości
Michrz

Chłodzenie Pasywne

Rekomendowane odpowiedzi

Wpadłem na pomysł zmontowania sobie PC zupełnie cichego. Bez żadnych wiatraczków.

O ile grafikę chłodzoną paswynie można znaleźć spokojnie (i po przystępnej cenie), to z zasilaczem już gorzej. Tzn. znaleźć oczywiście można, ale ceny są zaporowe jak dla mnie. I tu mam główne pytanie : czy znacie jakiś tani zasilacz chłodzony pasywnie? Bo jedyne jakie widziałem kosztowały od 600zł wzwyż. Tani ~200 zł. I poza tym jaki procesor się najmniej grzeje? Komp miałby służyć wyłącznie do odtwarzania mp3 + net, więc nic obciążającego. Obstawiałbym jakiegoś Athlona XP-M, ale jak macie lepszego kandydata, to piszcie. No i oczywiście czy da się takiego Athlonika puścić na pasywnym?

Priorytetem jest cisza. No i koszty niezbyt wygórowane. Nie jestem jeszcze pewny, czy uda mi się coś takiego skombinować, ale jeśliby się dało, to...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja to widzę tak (a właśnie się zbieram do budowy czegoś takiego) - procesor to będzie p3 1GHz puszczone na 100 FSB (zamiast 133) - 750 MHz wystarczy do takich rzeczy (i obniżone napięcie). Do tego zasilacz 350W po prostu bez wiatraka (na chama wywalony) - przy tym poborze prądu powinien wytrzymać.

Co do athlona XP - to pasywne chłodzenie takiego grzejnika musiałoby być okrutnie wielkie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale po co ? jak tylko do netu i mp3 to kombinuj P3 np: 500 i jego pasywnie schlodzisz, jakas karta ( co kolwiek np: ATI 7000 pasywna ) i zostaje ci tylko zasilacz do skombinowania ( do tago konfigu nie potrzebujesz juz nie samowicie wydajnego zasilacza wiec jaki kolwiek pasywny bedzie ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Athlona daloby sie chlodzic pasywnie, ale najwiekszy problem mialbys z zasilaczem. Jak dokladniej poczytasz to te chlodzone pasywnie wymagaja "bardzo dobrego obiegu powietrza w obudowie" - czyli krotko mowiac malego huraganu, ktory czyms trzeba wywolac.

Zeby puscic wszystko bez zadnego wiatraka trzebaby chyba zrezygnowac z obudowy i powiesic bebechy kompa na scianie przy oknie zeby mialy dobry przewiew ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też kombinuje z pasywnym. Mam celerona 533 i chodzi dobrze z odlączonym wentylem, komp się nie zawiesza i nie resetuje. Do oglądania filmow daje rade. Jedyny wentyl to ten w zasilaczu (AC fan 3 TC). Trochę dysk słychać bo leży na górze i zaślepki napędów są zdjęte (chce mieć do niego łatwy dostęp).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też kombinuje z pasywnym. Mam celerona 533 i chodzi dobrze z odlączonym wentylem, komp się nie zawiesza i nie resetuje. Do oglądania filmow daje rade. Jedyny wentyl to ten w zasilaczu (AC fan 3 TC). Trochę dysk słychać bo leży na górze i zaślepki napędów są zdjęte (chce mieć do niego łatwy dostęp).

No dobra, to przyznam sie ze ja tez sie ludzilem ze da sie zlozyc bezglosnego kompa i prawie mi sie udalo.

Mam Linux'owa bramke do netu chodzoca na pasywnie chlodzonym P2 400 puszczonym na szynie 66, czyli wychodzi P2 266. Jakis 20 GB Seagate - wolny ale prawie bezglosny i rowniez w moim zestawie jedyny wiatrak to ten w zasilaczu - jakis badziew za 10 PLN puszczony na 6 V, wiec ledwo sie kreci. Na razie sprzet dziala stabilnie (rekordowy uptime to 84 dni, po czym zabraklo pradu) , choc nie jest calkiem bezglosny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Via c3 jest bardzo tania i do mp3/netu spokojnie starczy. Zjada minimalne ilosci voltow, wiec zadowoli sie jakims nedznym zasilaczem ~200-250w. Sam mam taki zasilacz do testow i chodzi bez wiatraka i nawet sie nie grzeje zbytnio. Wystarczy przywalic wieksze radiatory i jest looz. ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wpadłem na pomysł zmontowania sobie PC zupełnie cichego. Bez żadnych wiatraczków.

O ile grafikę chłodzoną paswynie można znaleźć spokojnie (i po przystępnej cenie), to z zasilaczem już gorzej. Tzn. znaleźć oczywiście można, ale ceny są zaporowe jak dla mnie. I tu mam główne pytanie : czy znacie jakiś tani zasilacz chłodzony pasywnie? Bo jedyne jakie widziałem kosztowały od 600zł wzwyż.    Tani ~200 zł.  I poza tym jaki procesor się najmniej grzeje? Komp miałby służyć wyłącznie do odtwarzania mp3 + net, więc nic obciążającego. Obstawiałbym jakiegoś Athlona XP-M, ale jak macie lepszego kandydata, to piszcie.  No i oczywiście czy da się takiego Athlonika puścić na pasywnym?   

Priorytetem jest cisza. No i koszty niezbyt wygórowane. Nie jestem jeszcze pewny, czy uda mi się coś takiego skombinować, ale jeśliby się dało, to...

1645840[/snapback]

Z samym pasywnym to bym sie (klucil) , bo COKOLWIEK musi jeszcze wypchac cieplo z obudowy... chyba ze cala obudowa bedzie robiona z zalozeniem swobodnej cyrkulacji powietrza pod wplywem temperatury (ciag kominowy.... )

A moze zamiast ladowac sie w AMD to jakis VIA C3 ? To nie ma byc wydajne tylko ciche :) (a VIA C3 wystarczy do wszystkiego oprocz grania)

Grafika > z tym problemu nie bedzie (*obudowa komputera)

Zasilacz > przy tak skromnym obciazeniu mozna kazdy zasilacz przerobic na chlodzenie pasywne ale z tym troszke zabawy bedzie (ale nie niewykonalne)

Dysk > Samsung .... (tak na pierwsza mysl...)

Reszta wyjdzie w praniu :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moze zamiast ladowac sie w AMD to jakis VIA C3 ? To nie ma byc wydajne tylko ciche :) (a VIA C3 wystarczy do wszystkiego oprocz grania)

Niezła myśl, że też o tym nie pomyslałem. To by nawet jakoś tanio wyszło, bo do kupienia tylko płyta główna, dysk, RAM,obudowa i zasilacz... napędu CD, czy DVD nie potrzebuje, bo akurat mam jakiś . Ale czy w takiej obudowie do płytki Via nie jest przypadkiem i tak ciasno i ciepło? tzn czy w takich warunkach mozna zdejmowac chlodzenie z zasilacza? Czy też może dać jakąś większą obudowę, żeby był mniejszy ścisk i większa "przewiewność"?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ best-bot

Duzo nie wniosles swoim postem, napisales to samo co ja... :mellow:

@ Michrz

C3 jest pod s370 wiec mobo maz rozne do wyboru (mylisz chyba z via epia, ktora jest w standardzie mATX).

Jesli zasilacz nie jest nadmiernie obciazony to i sie tak nie grzeje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz chłodzony pasywnie to ciezka sprawa, o ile mosfety, da się pasywnie schłodzic, to co z cewkami,sam dorobiłem dodatkowe radiatory ( mogłyby służyc materiałem na 10 codeshitów), i bez problemu mozna je chłodzić pasywnie , tylko że cewki się grzeją. pasywnie athlona @ 1,2 ghz, 1.4 v da się schłodzić.U mnie działa freezer i max to 50 st. przy otwartej obudowie. Wyciszenie dysku to cos w stylu silentboxa od scythe, własnej produkcji.

cały komp. w tym układzie zużyje w stresie max 110 - 120 W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi