newbie999 Opublikowano 12 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2005 Witam, W zasilaczach jestem kompletnie zielony. Każdy piszę żeby przy kupowaniu zasilacza zwrócić uwagę na to czy ma dobre napięcia :huh: Tylko skąd mam to wiedzieć? Patrzę np. na test zasilaczy i widzę: +3.3 V: 30 A +5 V: 28 A +12 V1: 14 A +12 V2: 15 A -12 V: 1.0 A -5 V: 0.5 A +5 Vsb: 2.0 A Co to w ogóle oznacza za co są odpowiedzialne kolejne linie +3,3V, +5V, itd. i po co jeszcze natężenie (Ampery) koło napięcia. Jak to się ma do siebie, bo nie kumam tego kompletnie? :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
best-boy Opublikowano 13 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2005 Witam, W zasilaczach jestem kompletnie zielony. Każdy piszę żeby przy kupowaniu zasilacza zwrócić uwagę na to czy ma dobre napięcia :huh: Tylko skąd mam to wiedzieć? Patrzę np. na test zasilaczy i widzę: +3.3 V: 30 A +5 V: 28 A +12 V1: 14 A +12 V2: 15 A -12 V: 1.0 A -5 V: 0.5 A +5 Vsb: 2.0 A Co to w ogóle oznacza za co są odpowiedzialne kolejne linie +3,3V, +5V, itd. i po co jeszcze natężenie (Ampery) koło napięcia. Jak to się ma do siebie, bo nie kumam tego kompletnie? :unsure: 1645913[/snapback] Napiecie deklarowane na tabliczce znamionowej zasilacza moze sie roznic od napieca otrzymanego podczas pracy (pod obciazeniem) - i o to wlasnie chodzi. POMIAR podczas pracy a nie czytanie naklejki :) . a natezenie (A) to "prad" jaki maksymalnie moze oddac zasilacz na danej linii zasilajacej, wzor na MOC jesy U*J czyli V*A ... . Do czego napiecia... 3.3 > (Vcore*) , Dimm, Vagp (PCI**) 5 > elektronika ogolnie (PCI**) 12 > wentylatory, wszelakie silniki (hdd/cd-rom) , (PCI**) (Vcore*) . (to ze 12 jest dwa razy to tylko po to zeby zmniejszyc spadek napiecia wystepujacy na wtyczkach i przewodach.... ale to jedno i to samo 12 "mozna zsumowac") Napiecia ujemne - praktycznie nieuzywane 5VSB > Stand By > napiecie dostepne nawet gdy komputer jest wylaczony, potrzebne do startu komputera i nie tylko (wstrzymanie pracy w trybie S3 i takie tam..... wszelakie WAKE-UPy... itd itp...) (**) - uzywa wszystkich 3 napięc na raz... (*) - moze wystapic na dowolnej linii zasilajacej zaleznie od widzimisie producenta MoBo To tak pokrotce... bo ksiazke mozna pisac :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
newbie999 Opublikowano 13 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2005 Dzięki Best-Boy za fachową odp. A powiedzcie mi jeszcze, bo na jednym z forów dyskusyjnych spotkałem się z czymś takim jak cytuje: "nie bierz tego zasilacza, bo ma słabe wartości prądu na liniach 3,3 V np. 28A i na 5V 26A" Czy jakoś tak. Liczby przykładowe. Tak, więc czy zasilacz powinien mieć jakieś minimum jeżeli chodzi o dostarczenie prądu do danej linii. Bo chciałbym wiedzieć jakich zasilaczy raczej się wystrzegać. Z góry dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 13 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2005 (to ze 12 jest dwa razy to tylko po to zeby zmniejszyc spadek napiecia wystepujacy na wtyczkach i przewodach.... ale to jedno i to samo 12 "mozna zsumowac") 1646009[/snapback] I tu się grubo mylisz <_< Linie +12 są dzielone gdyż w UE obowiązuje przepis że na lini +12 nie może być powyżęj 20ampów <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 13 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2005 Są dzielone tylko teoretycznie. Bo w iekszości przypadków mają osobne jedynie tory stabilizacji po wyjściu z przetwornicy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
newbie999 Opublikowano 13 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2005 Kolo w sklepie powiedział mi, że do mojego Epoxa 8RDA3+ najlepiej jakbym kupił zasiłkę AeroCool'a, bo Epox zasila płytę z +5V czyli zasilacz musi być ATX12V v1.2 lub v.1.3 o co chodzi?? Rozumie ktos coś z tego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 13 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2005 Kolo w sklepie powiedział mi, że do mojego Epoxa 8RDA3+ najlepiej jakbym kupił zasiłkę AeroCool'a, bo Epox zasila płytę z +5V czyli zasilacz musi być ATX12V v1.2 lub v.1.3 o co chodzi?? Rozumie ktos coś z tego? 1646412[/snapback] Moze o to ze starsze miały dobre/silne napięcia 3.3/5V a w tych nowszych atx2.x są robione tak zeby było bardzo mocne 12V... http://zenfist.pl/pelen.php?id=24 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
newbie999 Opublikowano 13 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2005 Może i masz rację. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qlf0n Opublikowano 13 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2005 Może i masz rację. 1646882[/snapback] Polecam lekturę: "Jak działa zasilacz" by Zenfist.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
newbie999 Opublikowano 13 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2005 Dzięki właśnie to przeczytałem i znalazłem odpowiedź Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...