v!per Opublikowano 13 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2005 (edytowane) Witam :) Moj problem jest troszke dziwny, otuz gdy zostalem abonentem neostrady i po wlaczeniu jej za 1 razem (zero firewala) jeszcze na modemie zaczelo sie cos kaszanic. Po wlaczeniu kompa wieszal sie po jakims czasie, no to na poczatku myslalem ze skaszanilem proca bom go krecil, ale okazalo sie ze jednak mam sprzet dobry i niezawodny, co dalej, kupilem router adsl D-link 504T bo myslalem ze to spowodowane jest ze modem na USB jest (po jakim czasie gdy komp sie zwieszal dioda USB na modemie dziwnie sie zachowywala), co sie okazalo ze to nie byla wina modemu. Wlasnie wtedy mialem uaktywnione DMZ na moje IP LAN w routerze i dzialo sie dokladnie to samo (nie mialem firewala ani NAT ani nawet antywira zadnego ;/), po jakims czasie wlaczylem NAT i wylaczylem DMZ i bylo oka ale znow koszem tego ze osiol i moj klient torrenta sa baaaaardzo ograniczone i czekam 5x dluzej na plik niz z aktywnym DMZ. Ostatnio zainstalowalem kasperskiegio i chcialem zobaczyc czy jak wlacze DMZ cos zlapie, no i zlapa jakis Lovesan czy Lovescan z IP neo z mojej klasy 83.22. no to mylsala ze juz w domu jestem i ze kasperski wystaryczy bo myslalem ze to wlasnie to cos blokuje jakies porty windy czy cos (tak to sobie tlumaczylem) i komp mi sie wiesza, ale okazalo sie ze d... bo komp chodzi duzo dluzej bez zwiechy ale jednak po jakims czasie zonk. Znowu jak mialem XP z SP2 przy aktywnym DMZ co jakis czas rozlaczalo mi net i wyskakiwala ikona na pasku ze "polaczenie ma ograniczona szybkosc" i odnawialo adres sieciowy, w tym momencie wymieklem bo nie mialem bladego pojecia co i jak, przy niekatywnym DMZ problem znikal ! . Najlepsze jest to ze kumpel co mieszka kawalek odemnie nie ma ani antywira anie firawala zadnego bo sprawdzalem ta sama winda (dokladnie) i nic sie mu z kompem nie dzieje jedzie na modemie standardowym i nic a u mnie takie bajery i z modemem i bez (na routerze z aktywnym DMZ) nie wiem o co biega.:mur: Pomozcie mi skonfigurowac router i winde tak zebym juz nie mial tych problemow bo ja juz nie mam sil a ograniczony przy sciaganiu tez nie chce byc. Pozdrawiam i dzieki za pomoc :) PS wiem ze troszke zawile napisalem ale mniej wiecej tak to wszystko wyglada :) moze jeszcze wskazowka :) router -> DHCP wlaczone, NAT wlaczony, DMZ ( dzieje sie jak napisalem cuda niewidy :)) w windzie natomiast mam automatyczne znajdowanie LAN wiec moze przez to odnawial IP przy SP2 a teraz sie wiesza hmmmm nie wiem, ale jak probowalem na sztywno wpisac ip (ip brama maska itp przy wylaczonym DHCP w routerze, ip DNS mam poprawne takie jakie mie laska z obslugi podala) to router nie widzial zadnych klientow lan i nie moglem aktywowac DMZ bo nie bylo na jakie IP dziwne nie wiem nie znam sie uznajcie to jako dodatkowa info :) dzieki pozdro Edytowane 13 Września 2005 przez v!per Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 13 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2005 Po co Ci DMZ :?: W ten sposób umieszczasz swój system w strefie zdemilitaryzowanej. Jeśli chcesz żeby Ci Emule chodziło to użyj Virtual Servers i przekieruj porty i ustaw stałe IP zamiast przez DHCP. I wgraj antywirusa (porządnego) :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
v!per Opublikowano 13 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2005 (edytowane) co to te Virtual Servers bo pierwsze slysz :) (link by sie przydal :)milion stron w wyszukiwarce to duzy zasieg poszukiwan) a po drugi jesli mam zrobic port fowarding to juz probowalem bo mam taka opcje w routerze no i nie zadzialalo :( wiecej info by mi sie przydalo :) dziekas PS jesli chodzi o protki sieciowe to trzeba mi to na jablkach tlumaczyc jesli wiecie o co biega. Edytowane 13 Września 2005 przez v!per Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...