Baloou Opublikowano 13 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2005 (edytowane) Witam! Czy ktoś z Was zrobił już może antenę helikalną? Chętnie przeczytam Wasze opinie i rady. Teraz coś z moich doświadczeń. Już kilka konstrukcji helixów mam za sobą, ale żadna nie spełnia moich oczekiwań. Działają o wiele gorzej, niż to wynika z obliczeń. Zrobiony własnoręcznie biquad z pudełka na CD charakteryzuje się większym zyskiem. Próbowałem robić helixa na bazie blachy aluminiowej oraz rury PCV 40mm i 30mm we wszystkich możliwych kombinacjach, jakie przyszły mi do głowy np. z braniem pod uwagę innej niż powietrza przenikalności polichlorku winylu, jak i bez jej uwzględnienia - tak, jak gdyby antena była robiona "na powietrzu". Nie wiem w czym tkwi problem. Nawet trzymając się ściśle obliczeń lub opisów z zagranicznych stron, efekty nie są zadowalające, a przecież ich autorom ponoć wyszło! Widzę, że tematyka tego rodzaju anten jest na forum mało popularna, więc jeśli komuś udało się zrobić skutecznego helixa, to koniecznie musi zabrać głos :) [edit]Czy może ktoś przenieść ten temat do działu WiFi, bo nie zauważyłem jego istnienia? :) [/edit] Edytowane 13 Września 2005 przez Baloou Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...