antharax Opublikowano 13 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2005 Witam serdecznie, od pewnego czasu, tzn dokladniej od około 2 miesiecy moj komputer restartuje sie doslownie bez przyczyny, np. w czasie rozmawiania na GG, w czasie pracy w photoshopie, a nawet w czasie bezczynnosci... Uzywam Windowsa XP, ktorego juz przeinstalowywalem, skanowalem antywirusami i programami ad-aware - bez skutku. Wymienilem zasilacz na jakis taki za 120zl, ColorTech chyba - dalej to samo, chociaz napiecia sa dobre. Wymienilem wentylator na procesorze - komputer restartuje sie dalej, a temperatura procesora wynosi 35 stopni. Testowalem RAM - zero bledow. Dysk - 0 bledow, 0 bad sectorow. Od poczatku tajemniczych resetow nie modyfikowalem konfiguracji komputera. Co moze byc przyczyna tych naglych restartow?... Dodam jeszcze, ze ogolna konfiguracja mojego sprzetu to: Athlon 1.8 ghz, 2x256 DDR, MSI K7N2 Delta, no i zasilacz ColorTech ;) Z gory dziekuje za pomoc. pozdrawiam Hubert Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomekkkkkkkk Opublikowano 13 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2005 Co do zasilacza to dalej można by mieć zastrzeżenia... Ale spróbuj zaktualizować BIOS, a jeżeli to nie pomoże to sprawdź twój dysk czy przypadkiem nie masz tam jakiś bad sectorów..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antharax Opublikowano 13 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2005 Co do zasilacza to dalej można by mieć zastrzeżenia...No tak, ale poprzedni byl jeszcze gorszy i dzialal przez dwa lata - myslalem, ze poprostu sie zajechal, to kupilem nowy, podobnej klasy, ale dalej jest to samo... Ale spróbuj zaktualizować BIOSPo co?... Przez dwa lata wszystko smigalo pieknie, a teraz nagle przestalo... a jeżeli to nie pomoże to sprawdź twój dysk czy przypadkiem nie masz tam jakiś bad sectorówSprawdzalem. Zero. pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
virus120 Opublikowano 13 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2005 chociaz napiecia sa dobreA czym mierzyłeś? Aidą? Everestem? Niestety, ale programy nie podają rzeczywistego stanu rzeczy. Do pomiaru napięć w zasilaczu to tylko miernik się nadaje. Zresetuj BIOS(zworką, baterią - czym chcesz). Jeśli nie wiesz jak to zrobić poszukaj w instrukcji płyty CLEAR CMOS. Może pamięci mają za wysokie timingi. Niestety, ale powodów może być wiele. Jeśli powyższe porady nie pomogą, spróbuj pracować przy kompie z jedną kostką ramu(jeśli też się będzie wieszał, to sprawdź tą drugą). Może zaistniał jakiś konflikt. Jeśli masz w obudowie katody, diody, rechobusy itp. to odłącz je i sprawdź czy dalej będzie się wieszał. Na odległość niestety nie można za bardzo zdiagnozować co jest przyczyną zwiech. Możesz także odłączyć napędy optyczne(cd-r, rw, dvd). Ostatecznie, jeśli możesz, to porzycz od znajomego dysk i popracuj na dysku kolegi(swój wtedy odłącz). Pozdrawiam! BTW: Antharax udzielasz/udzielałeś się na forum.webhelp.pl? Pamiętam, że był tam grafik o takim nicku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 13 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2005 Nie podałeś configa... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antharax Opublikowano 13 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2005 A czym mierzyłeś? Aidą? Everestem? Niestety, ale programy nie podają rzeczywistego stanu rzeczy. Do pomiaru napięć w zasilaczu to tylko miernik się nadaje.Everestem i Motherboard Monitorem. Niestety nie mam warunkow do zmierzenia napiec miernikiem, chociaz ojciec jest z zawodu elektrykiem, nie mam zadnego miernika w domu xD Niestety, ale powodów może być wiele. Jeśli powyższe porady nie pomogą, spróbuj pracować przy kompie z jedną kostką ramu(jeśli też się będzie wieszał, to sprawdź tą drugą). Może zaistniał jakiś konflikt.Sprawdze, i dam znac za pare dni jak wypadly 'testy' ;P Jeśli masz w obudowie katody, diody, rechobusy itp. to odłącz je i sprawdź czy dalej będzie się wieszał.Nic z tych rzeczy. Na odległość niestety nie można za bardzo zdiagnozować co jest przyczyną zwiech. Możesz także odłączyć napędy optyczne(cd-r, rw, dvd).Aktualnie w komputerze nie mam zadnego napedu, a dalej sie restartuje :( Ostatecznie, jeśli możesz, to porzycz od znajomego dysk i popracuj na dysku kolegi(swój wtedy odłącz).Niestety, ale nie mam takiej mozliwosci... BTW: Antharax udzielasz/udzielałeś się na forum.webhelp.pl? Pamiętam, że był tam grafik o takim nicku.Tak - jako looz-design ;P Nie podałeś configa...Co Ci trzeba jeszcze wiedziec poza tym co podalem? ;) No nic, sprawdze z ramem - jesli dalej bedzie sie restartowal to dam znac ;) pzdr hubert Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konwerro Opublikowano 13 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2005 Pozostała chyba jeszcze karta graficzna do sprawdzenia... Spróbuj ja wyjąć i zobaczyć czy sie resetuje :-P Moze radiatr coś zle przylega albo coś. Chocaiż nie wiem czy grafa moze powodować zwiechy ale sprawdzą i ja, nic nie stracisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
virus120 Opublikowano 13 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2005 Spróbuj ja wyjąć i zobaczyć czy sie resetujeWtedy będzie miał "lekkie" problemy z uruchomieniem kompa :). Beep systemowy zacznie się wydobywać z głośnika. Jak popracujesz z ramem i to nie pomoże to spróbuj jeszcze zresetować bios(clear cmos). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...