Skocz do zawartości
AndyN

Nf4 + Skystar2 = Buuum (?)

Rekomendowane odpowiedzi

@ AndyN

pytałem o ten wątek jakiś czas temu w temacie o MSI. ale nikt nie odpowiadał...czy te płyty też mają problem ze Skystarem ?

problemy sa z tego co widze z kartami z 1 wcięciem w złączu, te z 2 moga pracowac także na 3.3 V, więc nie mają prawa uwalic płyty.Widziałem ze ktos miał tez problemy z tym Asusem i kartami tv, ale nic się nie uszkadzało.problem może dotyczyc badziewnych konwerterów, wiadomo że są zasilane napięciem 13 v, i 18 V, a jakieś tanie badziewie przeciąża kartę, i tym samym magistralę PCI.

@ desconosido

Na jakim progu oglądasz DVB : ?: - My theatre, prog DVB,Chodzi mi o odbiór programów HDTV, i implementację wspomagania sprzetowego.tzn robisz grafa do programu, czy zaznaczenie opcji wspomagania, powoduje odciążenie proca?

Edytowane przez andrewthx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ AndyN

pytałem o ten wątek jakiś czas temu w temacie o MSI. ale nikt nie odpowiadał...czy te płyty też mają problem ze Skystarem ?

problemy sa z tego co widze z kartami z 1 wcięciem w złączu, te z 2 moga pracowac także na 3.3 V, więc nie mają prawa uwalic płyty.Widziałem ze ktos miał tez problemy z tym Asusem i kartami tv, ale nic się nie uszkadzało.problem może dotyczyc badziewnych konwerterów, wiadomo że są zasilane napięciem 13 v, i 18 V, a jakieś tanie badziewie przeciąża kartę, i tym samym magistralę PCI. (...)

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=153605&st=23

A ile wcięć ma skystar2?

Edytowane przez AndyN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ktoś już odpisywał że SkyStar 2 chodzi bez problemu na Asusie A8n-e, być może Asus spaprał tylko płytę w wersji deluxe. Bo dla mnie dziwne było że palił się na płycie układ od firewire, może tak duża liczba dodatków jaka była na płycie spowodowała że projektanci poszli na skróty i taki efekt użytkownicy mieli.

Ja zmieniam na MSI ;)

Edytowane przez desconosido

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ktoś już odpisywał że SkyStar 1 chodzi bez problemu na Asusie A8n-e, być może Asus spaprał tylko płytę w wersji deluxe. Bo dla mnie dziwne było że palił się na płycie układ od firewire, może tak duża liczba dodatków jaka była na płycie spowodowała że projektanci poszli na skróty i taki efekt użytkownicy mieli.

Ja zmieniam na MSI ;)

1657213[/snapback]

Nie tylko Deluxe: http://forums.nvidia.com/index.php?showtop...l=skystar&st=11

Czytajcie uważnie wątki przeze mnie cytowane. Także sygnatury osób w nich piszących

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem, jest błąd jesli chodzi o zasilanie urządzeń w magistrali PCI.Prawdopodobnie, wszystkie karty ONB, są zasilane napięciem 3.3 V, natomiast po dorzuceniu 5 V karty, ma miejsce konflikt.(nie wiem z jakiej linii zasilane jest PCI, tu tez może byc bug)

a swoja drogą, dlaczego wszyscy widzą tylko Skystra 2.6 d ? Jedyną jego zaletą jest praca z programem SkyView.Nie słyszałem o problemach przykładowo z kartami twinhan dtv sat th-1022a, ma 2 wcięcia, więc nawet asus bedzie z nią działał.Testowałem ją i jest Ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moim zdaniem problem z tymi kartami jest zwiazany z zasilaniem PCI, tak jak wczesniej napisal andrewthx. Moze Asus cos tam zrobil ze jakis tam kontroler nie przelancza dobrze napiecia z 3,3V na 5V i w druga strone tak samo, przez co zaczynaja sie grzac podzespoly niemilosiernie i mobo zdycha.

Dziwne jets czemu karta nie zdycha a mobo zdycha, bo jezeli dobrze rozumiem tylko mobo pada?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znów coś znalazłem - UWAGA! Asus i SkyStar 2: http://www.skystar2.cnet.pl/forum/viewtopic.php?t=6110

Kartę kupiłem i zainstalowałem. System ją znalazł i zainstalował sterowniki.

Niestety mam problem żeby ProgDVB "zobaczył" tę kartę: http://skystar2.cnet.pl/forum/viewtopic.php?t=6210

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SkyStar2 w końcu zaczął działać. Nie chciał działać wcześniej bo zainstalowałem same sterowniki a nie zainstalowałem oprogramowania Technisatu. Po zainstalowaniu tego softu ProgDVB zaczął działać i wyszukiwać kanały.

Komp działa, płyta nie padła. Więc MSI (przynajmniej w wersji SLI Platinum) jest wolna od wady, która trapi Asusy na NF4 (podobno ktoś-inne forum-zabił Asusa kartą WiFi Ralink 2400 :blink: )

Dowód na działanie to kiepski bo printscreen działa tak dziwnie, że nie widać obrazu z danego kanału. Zamiast tej czerni tam naprawdę było Mango24 :lol: :lol:

Dołączona grafika

Użytkownicy Abita AN8 też chyba powinni uważać: http://www.skystar2.cnet.pl/forum/viewtopic.php?t=4979

Edytowane przez AndyN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez mam MSI SLI Platinium i testowalem obie karty SS2 i SS1 i rzeczywiscie z ss2 nie ma problemu natomiast z ss1 mam powazny problem. Udalo mi sie uruchomic ja trybie hard ale obraz niestety pozostawia wiele do zyczenia. i Teraz tylko pytanie jest takie czy np. na Gigabycie z nf4 pujdzie bez problemu??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co wyczytałem na tych forach, to PCI 2.3 wcale nie zawiera 5v, a jedynie 3.3v, natomiast niektórzy producenci "dodają" obsługę 5v, jak np MSI, o czym nawet informują w swoim manualu do płyty. Asus A8N-SLI jest po prostu 100% zgodny z nowym standardem :mur:

Mam Technotrend TT-DVBSat i boję się go włożyć w swojego Asusa A8N :? Technotrend wydaje nowe stery bardzo częstko, ostatnie chyba z listopada czy grudnia, poprawiają pracę karty w systemach z kartami graficznymi na PCI-E.

A kiedy wejdą jakiekolwiek karty TV/SAT na złącza PCI-E?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem że pytasz o Skystar 2 który jest najpopularniejszy ale może te informacje przydadzą się również posiadaczom Skystar 1.

Używam Skystar 1 - i tak jak piszą o tym koledzy na forum nvidia.com - działa on na nforce4 ale w trybie soft mode.

Długo już używasz tego SkyStar1? Bo czytałem, że płyta może się spalić po tygodniu, nie tak od razu.

Pytam, bo mam Technotrenda TT-DVBs i boję się włożyć :-P

Co do problemu w trybie hardware, to miałem taki problem przejściowo na nForce3 i nie była to wina kompa, grafiki, tylko jakiejś mojej konfiguracji albo sterowników, ponieważ pokombinowałem z overlayem i poprawiłem to.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm , mam pytanie - co prawda nie przesiadam sie na nf4 ale na tego asrocka co mam dopisanego w stopce ale itak mam jakies watpliwosci ? to dotyczy tylko nf4+asus ? czy ogolnie platformy 939 ?

Generalnie to wina Asusa, że nie dodał obsługi 5v, tak jak to zrobili niektórzy inni producenci, np. MSI

Z drugiej strony Asus utrzymał zgodność z nowym standardem: PCI 2.3, więc trudno go winić. Porty PS/2, COM i LPT też kiedyś w końcu przestaną wsadzać na płyty... co nie zmienia faktu że karty DVB są raczej tylko na PCI lub USB, i nie zanosi się, żeby te stare ale nadal dobre i tanie na PCI szybko z rynku zniknęły.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jak pisałem w innym poście mam płytkę DFI LAN PARTY i kartę SS2 i wszyściutko śmiga jak złoto nic się nie pali i nic nie wybucha. Musze powiedzieć, że nawet się tak nie grzeje jak na starym asusie. Teras nawet jak oglądam filmy po kilka godzin to karta

pozostaje zaledwie letnia ;)

Pozdrawiam

Oglądanie płatnej telewizji nie płacąc za nią abonamentu jest nielegalne a długotrwała edukacja może trwale uszkodzi twój wzrok, pamiętaj o tym przed zakupem SS2 i niemów, że nie ostrzegałem. :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jak pisałem w innym poście mam płytkę DFI LAN PARTY i kartę SS2 i wszyściutko śmiga jak złoto nic się nie pali i nic nie wybucha. Musze powiedzieć, że nawet się tak nie grzeje jak na starym asusie. Teras nawet jak oglądam filmy po kilka godzin to karta

pozostaje zaledwie letnia ;)

Pozdrawiam

Oglądanie płatnej telewizji nie płacąc za nią abonamentu jest nielegalne a długotrwała edukacja może trwale uszkodzi twój wzrok, pamiętaj o tym przed zakupem SS2 i niemów, że nie ostrzegałem. :blink:

Czyli co, DFI Lanparty taka jak u mnie w sigu jest na pewno wolna od wady i bezpieczna ? Czy ktoś może to potwierdzić? Bo właśnie noszę się z zamiarem kupna karty SS2...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiesz ja gwarancji nie dam, że jak włożysz kartę do moba to nie siądzie. Tak właściwie to montowałem swoją kartę bez strachu, bo nie czytałem tych postów o SS2 i paleniu moba u mnie wszystko jak na razie gra, ale i tak warto się zastanowić nad kupnem karty pod usb i nie martw się ceną, bo kasa i tak się zwróci szczególnie teras;)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam płytę główną Epox 9NPA+ Ultra, support Epoxa odpisał mi, że PCI v2.0 i wyższe powinny działać tylko na 3,3V...

Czy ktoś na podobnym Epoxie z nForce4 ma SS2?

Ktoś wie o co chodzi z "nacięciami" na złączach kart PCI?

Zastanawiam się jako alternatywę dla SS2 nad kartą VISiON plus 1022a lub 1025, ale 1025 ma jedno nacięcie tak jak SS2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiesz ja gwarancji nie dam, że jak włożysz kartę do moba to nie siądzie.

witam. a mozesz powiedziec w jakim slocie masz ta karte podpietą ? w pierwszym od góry czy w pierwszym od dołu? miałem juz ta karte na nforce 2 sprzedałem i teraz ponownie chce kupic ale juz plyta nforce4 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi