Mr Groch Opublikowano 14 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2005 (edytowane) Witam Mam stosunkwo mocny komputer Athlon XP-M 2600+@3400+ 1 GB DDR RAM Radeon 9800 Pro Lacze to rozdzielona Neostrada, karta sieciowa Realteka.. Na tej konfiguracji w grze Battlefield 2 w Single Player uzusykuje ok. 50-60 FPS, na serwerach 32 osobowych da sie grac plynnie (ok. 30 FPS), jednakze po wejsciu na serwer 64 osobowy komputer drastycznie zwalnia, nie jest to wina grafiki (tak to odczuwam) - nawet na ekranie wyboru broni kursor myszki porusza sie bardzo ociezale... Na forach dotyczacych tej gry dowiedzialem sie, ze najprawdopodobniej przyczyna jest wlasnie karta sieciowa Realtek, ktora bardzo obciaza procesor podczas intenswnej transmisji. Jestem sklonny ku tej solucji, gdyz sprawdzilem juz niemalze wsyztsko inne w komputerze... Na innych grach jakie posiadam, w trybie online na duzej ilosci graczy takze odczuwa sie spadek plynnosci, w porownaniu do gry Single Player... Czy to prawda, ze karty Realtek bardzo obciazaja procesor komputera? Przesiadka na karte Intela lub 3com pomoze? Mam na mysli model 3com 3C905CX-TX-M PCI Z gory dziekuje i pozdrawiam.. Edytowane 14 Września 2005 przez Mr Groch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki_pc Opublikowano 14 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2005 a jakie masz pingi na te serwery gier ???? moze poprostu sewery sa obciazane bardzo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr Groch Opublikowano 14 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2005 (edytowane) a jakie masz pingi na te serwery gier ???? moze poprostu sewery sa obciazane bardzo. 1647819[/snapback] Pingi mam w porzadku - w zaleznosci od serwera od 70-150 Czy mam przez te pytanie rozumiec, ze jednak karty sieciowe Realteka nie sa winowajcami i nie obciazaja tak mocno procesora? PS. Naprawde probowalem juz niemalze wsyztskiego (zmiana karty muzycznej, graficznej, pamieci, wywalenie wszytskiego dzialajecgo w tle, tworzenie nowego konta w systemie tylko do gry, rozna konfiguracja, rozne sterowniki, rozne serwery, itd... zostala tylko ta niesczesliwa karta sieciowa..) Edytowane 14 Września 2005 przez Mr Groch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość artur.c Opublikowano 14 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2005 (edytowane) nie chce mi sie wierzyc zeby to byla wina karty, ale moge polecic z cala odpowiedzialnoscia, tego 3coma http://www.allegro.pl/show_item.php?item=63984729, jesli zainstalujesz go zgodnie z intrukcja, ktora tez znajduje sie na forum to powinno byc dobrze, choc w dalszym ciagu nie wydaje mi sie zeby karta byla przyczyna problemow ;) ps. szkoda ze koles sprzedaje bez kabelka do bootowania, ale i tak warto sie zainteresowac, zwlaszcza ze cena przystepna Edytowane 14 Września 2005 przez artur.c Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
best-boy Opublikowano 14 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2005 Witam Mam stosunkwo mocny komputer Athlon XP-M 2600+@3400+ 1 GB DDR RAM Radeon 9800 Pro Lacze to rozdzielona Neostrada, karta sieciowa Realteka.. Na tej konfiguracji w grze Battlefield 2 w Single Player uzusykuje ok. 50-60 FPS, na serwerach 32 osobowych da sie grac plynnie (ok. 30 FPS), jednakze po wejsciu na serwer 64 osobowy komputer drastycznie zwalnia, nie jest to wina grafiki (tak to odczuwam) - nawet na ekranie wyboru broni kursor myszki porusza sie bardzo ociezale... Na forach dotyczacych tej gry dowiedzialem sie, ze najprawdopodobniej przyczyna jest wlasnie karta sieciowa Realtek, ktora bardzo obciaza procesor podczas intenswnej transmisji. Jestem sklonny ku tej solucji, gdyz sprawdzilem juz niemalze wsyztsko inne w komputerze... Na innych grach jakie posiadam, w trybie online na duzej ilosci graczy takze odczuwa sie spadek plynnosci, w porownaniu do gry Single Player... Czy to prawda, ze karty Realtek bardzo obciazaja procesor komputera? Przesiadka na karte Intela lub 3com pomoze? Mam na mysli model 3com 3C905CX-TX-M PCI Z gory dziekuje i pozdrawiam.. 1647758[/snapback] Jezeli to realtek 8129/8139 ... to radze wymienic na cos innego 3com/intel .... :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr Groch Opublikowano 14 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2005 (edytowane) Tak jest - RTL8139 :) A kupuje to: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=63195642 A wiec Pan best-boy zgadza sie ze mna, ze to karta sieciowa realteka obciaza procka? :D Edytowane 14 Września 2005 przez Mr Groch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
::snoopy:: Opublikowano 14 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2005 A jak to się ma do zintegrowanych sieciówek? PS. Wcześniej jechałem na jakiejś Surecom ale coś było źle i kazali ją oddać :angry: więc jade na tym co mam na pokładzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość artur.c Opublikowano 14 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2005 (edytowane) Tak jest - RTL8139 :) A kupuje to: 1649177[/snapback] mozna bylo kupic taka sama za 1/3 ceny, no ale twoj wybor, pewnie pudelko cie przekonalo, podejrzewam ze sprzedawca nawet sprzedawca jest zaskoczony ;) Edytowane 14 Września 2005 przez artur.c Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2005 ps. szkoda ze koles sprzedaje bez kabelka do bootowania, ale i tak warto sie zainteresowac, zwlaszcza ze cena przystepna 1648874[/snapback] A co to jest ten kabelek do bootowania? chyba chodzi o kabelek Wake On Lan, do bootowania karcie potrzebna jest kość firmware i ew. włączenie odpowiedniej funkcji w biosie Mobo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość artur.c Opublikowano 14 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2005 (edytowane) A co to jest ten kabelek do bootowania? chyba chodzi o kabelek Wake On Lan, do bootowania karcie potrzebna jest kość firmware i ew. włączenie odpowiedniej funkcji w biosie Mobo. 1649228[/snapback] WOL jak kto woli... kosc na karcie nie jest potrzebna, przynajmniej nie w przypadku omawianych kart! Edytowane 14 Września 2005 przez artur.c Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2005 WOL jak kto woli... kosc na karcie nie jest potrzebna, przynajmniej nie w przypadku omawianych kart! 1649250[/snapback] Ale WOL jest tylko do uruchamiania sytemu sygnałem z sieci! Żeby zbotować system przez sieć - czyli załadować go z serwera potrzebna jest kość! PXE, Etherboot i inne - wiem bo korzystam. A zamiast kabelka WOL nowsze karty umożliwiają uruchamianie i bez niego -potrzebna jest tylko obpowiednia mobo z PCI w ver. 2.2 (nie pamiętam dokładnie) Swoją drogą jeśli ta karta to 905CX-tx..... w wersji ze sprzętowym ipsec - czyli obecny model -to 30zł to dobra cena - nowe takie kosztują ponad 100. Pozdro! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...