M@KOS Opublikowano 14 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2005 Witam: mam taki problem założyłem kontroler PCI ATA 100 podłonczyłem do 3 dysku !!!!! w panelu sterowania jest dysk widoczny i chodzi prawidłowo , ale przy uruchomianiu kompa przy starcie 2 dyski widać niema tego 3 niewiem czy mam coś przestawić w biosie jeszcze przed pokazaniem się Windy pokazuje Dosowski ekran i wypisuje coś o Biośie na temat kontrolera, mam WINDOWS XP PRO moja płyta MSI K7N2 Delta2 [6570E] PROSZE O SUGESTIE Pozdrawiam M@kos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 14 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2005 Dałeś dysk na magistrali PCI? Zwykłej PCI? Mam nadzieję że nic więcej na niej nie masz. Magistrala PCI to szajs - tzn. jest super jeśli masz 1 urządzenie. Najwięcej można dać 2 powolne urządzenia. Przy 3 już są małe problemy (trzeba przepinać czasem podczas instalacji sys). Tak się składa że kontroler ATA potrafi obciążyć magistrale w dość wyraźnym stopniu. Przez wysokie obciążenie magistrali dodatkowe urządzenia nie będą za rewelacyjnie pracować (może np rwać się dźwięk i inne takie oczywiście jeśli wszystko obciążysz). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzychuG Opublikowano 14 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2005 Dałeś dysk na magistrali PCI? Zwykłej PCI? Mam nadzieję że nic więcej na niej nie masz. Magistrala PCI to szajs - tzn. jest super jeśli masz 1 urządzenie. Najwięcej można dać 2 powolne urządzenia. 1648036[/snapback] Smieszny jestes. Mozna spokojnie wpakowac duzo wiecej urzadzen na magistele PCI. U siebie mam 3 karty sieciowe, karte dzwiekowa i kontroler SATA. Wszystko dziala bez zadnych problemow. Jak myslisz, z jakiej magistrali korzysta wbudowany w plyte glowna kontoler HDD? Tez z PCI. Kontrolery SCSI - rowniez PCI i szczerze mowiac nie slyszalem jeszcze by ktos sie skarzyl, ze po wpieciu kontolera ATA/SATA/SCSI szyna nie wytrzymywala. Jesli chodzi o temat. Kontoler, ktory kupiles ma wlasny BIOS. Sama karta jest inicjowana po tym, jak BIOS plyty glownej wszystko sprawdzi/wykryje/skonfiguruje. Nie ma fizycznej mozliwosci zobaczenia przez BIOS plyty glownej dysku podpietego do dodatkowej kontolera. Nie ma tez takiej potrzeby. Wszystko jest u ciebie w jak najlepszym porzadku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@KOS Opublikowano 14 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2005 Witam: KrzychuG Bardzo dziękuje za wyczerpującą odpowiedz wszystko jasne Dzięki!!!!!!!!!! Pozdrawiam M@kos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 14 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2005 (edytowane) Smieszny jestes. Mozna spokojnie wpakowac duzo wiecej urzadzen na magistele PCI. U siebie mam 3 karty sieciowe, karte dzwiekowa i kontroler SATA. Wszystko dziala bez zadnych problemow. Jak myslisz, z jakiej magistrali korzysta wbudowany w plyte glowna kontoler HDD? Tez z PCI. Kontrolery SCSI - rowniez PCI i szczerze mowiac nie slyszalem jeszcze by ktos sie skarzyl, ze po wpieciu kontolera ATA/SATA/SCSI szyna nie wytrzymywala. Jesli chodzi o temat. Kontoler, ktory kupiles ma wlasny BIOS. Sama karta jest inicjowana po tym, jak BIOS plyty glownej wszystko sprawdzi/wykryje/skonfiguruje. Nie ma fizycznej mozliwosci zobaczenia przez BIOS plyty glownej dysku podpietego do dodatkowej kontolera. Nie ma tez takiej potrzeby. Wszystko jest u ciebie w jak najlepszym porzadku. 1648903[/snapback] Kontrolery zintegrowane z płytą główną są bezpośrednio łączone z mostkiem (pooglądaj sobie schematy blokowe dzisiejszych płyt głównych). Oczywiście ... można wpakować więcej urządzeń, ale tylko o małej wymaganej przepustowości np. twój sprzęt. Wystarczą 2 dyski SAMSUNG SP2004C w kontrolerze PCI pracujące w striping aby zapchać PCI lub 2 gigabitowe karty sieciowe pracujące na max obrotach !!! Następnym razem zanim coś napiszesz to $%^@ pomyśl. A przede wszystkim nie wprowadzaj ludzi w błąd że np. kontroler zintegrowany np. SATA/SATA 2 (HDD) jest na PCI bo to kompletna bzdura !!!!!!!! :lol: Edytowane 14 Września 2005 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzychuG Opublikowano 14 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2005 Następnym razem zanim coś napiszesz to $%^@ pomyśl. A przede wszystkim nie wprowadzaj ludzi w błąd że np. kontroler zintegrowany np. SATA/SATA 2 (HDD) jest na PCI bo to kompletna bzdura !!!!!!!! :lol: 1649357[/snapback] Bledem bylo, ze nie sprecyzowalem o jaki kontrolemi chodzi. W przypadku kontolera ATA moja wypowiedz jest jak najbardziej zgodna z prawda. W przypadku SATA, w ktorym dosc sporo sie zmienilo juz nie. Z drugiej strony cofniej sie troche w czasie i wytlumacz brak problemow z kontrolerami SCSI, ktore oferowaly podobna/wyzsza wydajnosc niz dzisiejsze SATA a dzialaly bez problemu z magistrala PCI. Swego czasu mialem nawet 2 dyski podpiete do takiego kontrolera + kilka innych kart na PCI (2x Voodoo 2, dzwiekowa, sieciowa i telewizyjna) i w nigdy nie sprawialo mi to problemow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 14 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2005 (edytowane) Bledem bylo, ze nie sprecyzowalem o jaki kontrolemi chodzi. W przypadku kontolera ATA moja wypowiedz jest jak najbardziej zgodna z prawda. W przypadku SATA, w ktorym dosc sporo sie zmienilo juz nie. Z drugiej strony cofniej sie troche w czasie i wytlumacz brak problemow z kontrolerami SCSI, ktore oferowaly podobna/wyzsza wydajnosc niz dzisiejsze SATA a dzialaly bez problemu z magistrala PCI. Swego czasu mialem nawet 2 dyski podpiete do takiego kontrolera + kilka innych kart na PCI (2x Voodoo 2, dzwiekowa, sieciowa i telewizyjna) i w nigdy nie sprawialo mi to problemow. 1649507[/snapback] Wystarczy policzyć transfery każdego z urządzeń - jesteś pewien że Twój komputer nie chodził by szybciej (np. gry) gdybyś "wywalił" dźwięk, sieć i TV ? (miałem na myśli zwłaszcza sprzęt gdzie były karty voodoo na PCI-zapychające magistralę) Po obciążeniu 100% magistrali komputer nie "staje". Jeśli chodzi o SCSI to jeśli łączna przepustowość stała (lub burst) przekraczała możliwości PCI (~127 MB/s) to nie chodziło to na 100% swoich maksymalnych możliwości. Miło że PCI - E już jest punkt-punkt. Przykład z życia: PCI: sieć1,sieć2,HDD,modem - dźwięk zarywa często podczas odtwarzania mp3 ... wywaliłem HDD na zintegrowanego a kontroler umieściłem w "śmietniku",sieć2 i modem umieściłem w "śmietniku" - dźwięk nie zarywa (łatwy dostęp do danych na HDD/sieci) Było to miesiąc temu na kompie P3 866,512MB,Intel BX i dość szybki HDD 80GB WD. Edytowane 14 Września 2005 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...