Skocz do zawartości
Jackass_Ass

Wygrzewanie Procesora (burn-in)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, przeczytałem topic na xtremesystems o wygrzewaniu procesora. Generalnie chodzi o to, zeby przy standartowym taktowaniu zjechać z napięciem do granicy stabilności (windows się ładuje, prime wywala błędy) i wtedy wygrzewać (Toast, S&M, Cpu Burn) Po pewnym czasie procesor albo osiaga stabilnosc na tym taktowaniu albo obniza sie temperatura pracy. Probowałem zrobić coś takiego z moim Sempronem64 3000+ i niestety zupełnie to nie wychodzi. W przypadku AXP dało się to zrobić bez problemu, a teraz mam tylko 2 stany: CPU w pełni stabilny (kilka h prime) lub reset podczas ładowania Windows/zwiecha po obniżeniu napięcia clockgenem. Nie moge "załapać" stanu niestabilności. Czym to moze być spowodowane? Moze to wina sytemu (Windows 2003 x64)? Macie jakiś pomysł jak przeprowadzić cpu-burn? Po wypowiedziach na xtremesys widziałem, ze przynosci to wymierne efekty. U mnie tez na samym poczatku pomogło (2160Mhz -> 2190Mhz stock), ale teraz nie moge ruszyć dalej. Prosze o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w wygrzewaniu chodzi o maksymalnie duze napięcie dla procka niekręconego albo nawet odkręconego.

A tak nawiasem mówić jest ktoś kto ma a64 albo sempa i dało mu to coś?Bo nie wiem czy jst sens sie w to bawić.Wiem,ze pierwszym a xp to pomagało ale jak jest teraz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napewno nie odwrotnie... dokladnie tak jak powiedzialem... To samo dotyczy pamieci. A co do a64 to nie wiem, moze ktorys z kumpli bedzie chcial zebym mu podkrecil kompa to sie pobawie, ale póki co sie na to nie zanosi bo u mnie sie lamki boja =] ... no i niestety widac to po sklepach. Dzis bylem pytac o wentylator 120mm... Wszyscy oO takie oczy i text:

- a na jaki procesor to ma byc ?

- :) na nagrzewnice

- :? oO OO

- do chlodzenia wodnego :)

- a to taki moze ? ( i pokazuje mi jakis 80 mm za 8 zl :P

dobra bo sie rozgadalem :) wiec jeszcze raz w wygrzewaniu chodzi o niskie mhz i duze vcore, oraz 100% obciazenia , a dzieki temu procesowi zwiekszaja sie mozliwosci oc przy nizszczym vc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam:)

Mam pytanie odnosnie owego wygrzewania... Gdy dostalem swojego Venice odrazu zabralem sie za krecenie .... I w zwiazku z tym powiedzcie mi prosze, czy jak go teraz zwolnie i wygrzeje dobrze to czy uzyskam wiecej MHz na nizszym napieciu ? Co Wy na to zeby go wygrzac np. na 1.6 GHz przy napieciu 1.75 :>

z gory dziex za odpowiedz,

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.75V na Venice, nom tego to raczej nie zniesie. Ostatnio padły 2 czy 3 sztuki na forum pry pracy na codzień na 1.55-1.65V. Lepiej poczytaj i się zastanów bo szkoda proca.

1665100[/snapback]

Ja bym sie nie bał. Jak liczyłem superpi to dawałem swojemu nawet do 1,8 i zyje, a razem polatał jakies 12 h przy takim napieciu, wiec mysle ze wygrzewac spokojnie go mozna. Najlepiej to daj takie napiecie zeby temperatura vbyła odpowiednia i tak go zostaw. Zalezy to od tego jakie chłodzenie masz, jak słabe AC, to 1,75 moze byc za duzo troche.

//

A sens jest, bo ja dzieki temu dostałęm 2700 przy 1,425 a nie 1,45v. Zawsze te 0,025 ;) Kiedys dawałoto wiecej, ale ze wszystkiego sie trzeba cieszyc.

Edytowane przez kszonek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kazdy niech se wygrzewa jak lubi :lol:

ja stosuje dla prockow:

-malo V

-duzo Mhz (niski mnoznik, wysokie fsb)

ostatnie stabilne napiecie dla powiedzmy stock+20% Mhz i lecimyyyyyyyy :rotfl:

to jest magic ;) jak uwierzysz ze pomoze to pomoze...

i nie ma sie co oszukiwac - pare godzin wygrzewania nic nie daje, moze paredziesiat cos tam da - ja jade 24/7/365 jakies przetwarzanie rozproszone z 2-3 przerwami w ciagu tygodnia (najlepiej jak jest za goraco na zewn. i temp. proca przekracza rozsadne granice)

ale to wszystko na bartonach z a64 nie mialem (jeszcze) doswidczen

pozdro

Edytowane przez myrddin669

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skorzystalem z tego cuda na newcastle s754. RAz i nigdy wiecej nie bede... Po zabiegu, ktory nic dobrego nie przyniusl, wszsytko sypalo bledami... Cale szczescie wystarczylo zrobic clear cmos.

Do wygrzewania polecam sp2004 :)

Najwyzsze stabilne MHz przy najnizyszm potrzebnym Vcore i jazda...

Po 20 godzinach sie dowiecie....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm - w wygrzewaniu nie chodzi raczej o temperature ;) tylko o poprawe parametrow elektrycznych czy cos tam... :D

procesory sie roznia od siebie, takze nie ma uniwersalnych ustawien dla jakiegos proca, np.:

dla jednego venice3000+ bedzie to powiedzmy 5*400 przy 1,3V a dla innego przy 1,4V (ale to wg modelu wygrzewania, ktory ja reprezentuje i to jeszcze na dodatek na innym procku ;) )

nawet nie wiem czy jest mozliwe pchniecie venica na takim fsb bo nie znam tej platformy, ale chodzi o ogolna zasade.

aaaaa no i ja nie wiem jak to sie ma do praktyki, ale jakos tak intuicja mi podpowiada, zeby nie rzucac proca na glebokie wody za pierwszym razem - moze to jakis bzdurny przesad, ale przez pierwszy miesiac (mniej-wiecej) nie szaleje z o/c - nie przekraczam cienkiej czerwona linii... powiedzmy na axpm nie jade wyzej niz 2300, ale dla venicow robilbym tak samo (nawet 2200)

eoooozdroooo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wygrzewalem swojego procusia na 2853 przez miesiac. Wiecej MHz powodowalo blad po 5 minutach w SP2004. TeraZ robie SP2004 na 2871 i 2 godzinki juz mam :)

Jak juz pisalem. Znajlesc procka linie...jak to ktos powiedizal. Na tych ustawieniach 100% load przez dluzszy okres czasu....nie wiem ile...i pozniej mozna sprubwac cosik wiecej wycisnac...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm - w wygrzewaniu nie chodzi raczej o temperature ;) tylko o poprawe parametrow elektrycznych czy cos tam... :D

procesory sie roznia od siebie, takze nie ma uniwersalnych ustawien dla jakiegos proca, np.:

dla jednego venice3000+ bedzie to powiedzmy 5*400 przy 1,3V a dla innego przy 1,4V (ale to wg modelu wygrzewania, ktory ja reprezentuje i to jeszcze na dodatek na innym procku ;) )

nawet nie wiem czy jest mozliwe pchniecie venica na takim fsb bo nie znam tej platformy, ale chodzi o ogolna zasade.

aaaaa no i ja nie wiem jak to sie ma do praktyki, ale jakos tak intuicja mi podpowiada, zeby nie rzucac proca na glebokie wody za pierwszym razem - moze to jakis bzdurny przesad, ale przez pierwszy miesiac (mniej-wiecej) nie szaleje z o/c - nie przekraczam cienkiej czerwona linii... powiedzmy na axpm nie jade wyzej niz 2300, ale dla venicow robilbym tak samo (nawet 2200)

eoooozdroooo

1671444[/snapback]

Ja akurat puszczalem na 6x400 , wiec takie HTT jest mozliwe. Edytowane przez mieciop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ile go wygrzewales i co Ci to dalo ? , ja wslasnie puscielm swojego na 1800 mh na 1.55 v sp2004. stwiedzilem ze sprawdze wszystkie mozliwosci wygrzewania.

1673150[/snapback]

Ja jeszcze nie wygrzewalem, ale na defaultowym napieciu ronie 2800MHz a doszedlem do 3024MHz przy 1.6v i 3075MHz przy 1.63v.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na tym 3000 mh ile godz robi Ci sp2004 ?

1674015[/snapback]

nie próbowalem jeszcze SP2004 na tych 3000MHz, i nie sadze żeby chodzil dłuzej niz godzinę, musialbym miec taki procek jak żaba.Ostatnio testowalem go na 2912MHz przez 24 godziny a teraz nie ma czasu. Edytowane przez mieciop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No a u mnie coś mizerne efekty...

Jakie wy ustawiacie:

mnożnik

taktowanie magistrali

mnożnik ht

napięcie

Mogę go minimalnie puścić na 4.5 * 100 * HTx1, a maksymalne napięcie to 1.65V. Co wy proponujecie? Chłodzenie jak w sygnaturce, a pasta taka jaką dostałem do coolera.

PS.

Jaka jest maksymalna bezpieczna temperatura Venice'a? Bo u mnie w stresie osiąga 68-69 stopni (przy napięciu 1.65V). W idle 42-43. Lekarstwem jest 1.55V - temperatura spada do 56-57 stopni, ale taktowanie nie jest już takie FAJNE...

PS.2

Jak i ikiedy monitorujecie temperaturę? Tego pomiaru dokonałem po około 4 godzinach SP2004 w programie Central Brain Identifier w odstępie około 20 sekund, więc chyba proc jeszcze nie ostygł.

Edytowane przez Venice

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No a u mnie coś mizerne efekty...

Jakie wy ustawiacie:

mnożnik

taktowanie magistrali

mnożnik ht

napięcie

Mogę go minimalnie puścić na 4.5 * 100 * HTx1, a maksymalne napięcie to 1.65V. Co wy proponujecie? Chłodzenie jak w sygnaturce, a pasta taka jaką dostałem do coolera.

PS.

Jaka jest maksymalna bezpieczna temperatura Venice'a? Bo u mnie w stresie osiąga 68-69 stopni (przy napięciu 1.65V). W idle 42-43. Lekarstwem jest 1.55V - temperatura spada do 56-57 stopni, ale taktowanie nie jest już takie FAJNE...

PS.2

Jak i ikiedy monitorujecie temperaturę? Tego pomiaru dokonałem po około 4 godzinach SP2004 w programie Central Brain Identifier w odstępie około 20 sekund, więc chyba proc jeszcze nie ostygł.

1716476[/snapback]

po 20 sekunadach? troche pozno.... rozumiem ze po wylaczeniu sp? to strasznie duza ta temp! cos mi nie pasi powiedz jeszcze raz........

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi