xacti Opublikowano 22 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2007 hmm jesli twierdzisz ze to nic nie daje, to w jaki sposob wyjasnisz poprawiajace sie oc po takich zabiegach? ; > wiec jak ja mam to zrobic? :( 9x200 1.55v styknie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 22 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2007 1.55V to napięcie bezpieczne na tego proca, jak nie spróbujesz to się nie przekonasz. IMO to i tak trochę niskie napięcie, do wygrzewania to okolice 1.6-1.65V. Ale to tylko moje zdanie, ja teo nie testowałem. Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 22 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2007 teraz zauwazylem ze max dla mojej mobo to 1.525 :? no ale trudno . odpalilem procka na 200x5 i 1.525, zobaczymy jakie beda efekty ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ruonim Opublikowano 22 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2007 teraz zauwazylem ze max dla mojej mobo to 1.525 :? no ale trudno . odpalilem procka na 200x5 i 1.525, zobaczymy jakie beda efekty ;) jak za 2 lata ci siadzie procek to zobaczysz efekty :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 22 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2007 jak mi za 2 lata siadzie to oddam na gware, a poza tym to za 2 lata to juz bede mial pewnie nowy procesor ;) no i takie napiecie 1.525 to nie grozne dla procka jest. duzo osob jedzie na 1.55 i jest wszystko ok :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 22 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2007 no i takie napiecie 1.525 to nie grozne dla procka jest. duzo osob jedzie na 1.55 i jest wszystko ok icon_smile3.gifJa jade na 1.6 [; A są tacy co i więcej dają. Poza tym za 2 lata te procki będą nic nie warte więc nie szkoda takiego ;> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 22 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2007 Poza tym za 2 lata te procki będą nic nie warte więc nie szkoda takiego ;>Jestaś pewien że nie pójdą w ślady bartonów :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 22 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2007 no wlasnie tez sie nad takim czyms zastanawialem ;) jednak po 1.5H wygrzewania na 1000MHz 1.55 warunki oc sie nie zmienily. prosilbym, zeby ktos kto robil to takim sposobem i mu pomoglo napisal o tym, poniewaz nie chce bezsensownie zostawiac kompa na noc ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 22 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2007 U mnie nigdy żadne wygrzewanie nawet MHz nie dało ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ruonim Opublikowano 22 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2007 U mnie nigdy żadne wygrzewanie nawet MHz nie dało ;]i jak mowilem ze ta bzdura to wasze wygrzewanie, tylko niszczycie go i szybciej bledami bedzie walil. chcecie lepsze oc to chlodzcie ciagle proca zeby mial 26 stopni. te wszywstkie rownania polprzewodnikowe sa dla takich stopni robione. i produkowane polprzewodniki dla tylu stopni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 22 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2007 No wiesz, z tymi polprzewodnikami to 26*C to temperatura średnia otoczenia dla jakiej się projektuje , nie samej struORT: ORT: ORT: ktury, bo schłodzić wnętrze do takiej temp to nie jest łatwo w warunkach standardowych... a co do sypania błędami, bez przesady, musiałby naprawde długi czas pracować ze zbyt dużymi napięciami żeby mu się coś stało przy zachowaniu dopuszczalnych temp (kilka lat pewnie, oczywiscie nie mowie o jakiśch ekstremalnych napięciach jak 1.7-1.8V). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 22 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2007 i jak mowilem ze ta bzdura to wasze wygrzewanie, tylko niszczycie go i szybciej bledami bedzie walil. chcecie lepsze oc to chlodzcie ciagle proca zeby mial 26 stopni. te wszywstkie rownania polprzewodnikowe sa dla takich stopni robione. i produkowane polprzewodniki dla tylu stopni. Nie przesadzaj, jedna jaskolka wiosny nie czyni, to ze komus to wygrzewanie nic nie dalo, nie oznacza ze nie daje nic! Osobiscie tego nie robilem bo nie potrzebuje:) starczy mi to co mam, ale znam pare osob ktore katowalo tak procki i byly jakies wyniki 100-200mhz czasem. Czy warto? zalezy kto co lubi a ze czas zycia takiego proca skroci sie o polowe.. .. to nadal bedzie zywotnosc na poziomie kilku lat. ( przy normalnej temp pracy) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pussey Opublikowano 22 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2007 A mi wygrzewanie pomogło :D Tzn. świadomie nie wygrzewałem, testowałem swego procka do rankingu najniższych napięć. Procek dobry tydzień tak pochodził (z małymi przerwami). Efekty: Niegdyś dostawałem 2988MHz na 1,35V. Po całej zabawie z prockiem mega zdziwienie 3GHz-stable, daję trochę więcej-stable (...)skończyło się na 3096MHz na stock napięciu. Więc jak dla mnie ktoś mówi że wygrzewanie procka nic nie daje to się poprostu myli bo 100Mhz gratis to nie mało, szczególnie że wcześniej do takiego taktowania potrzebowałem 1,48V. Moje wyniki w rankingu-zapraszam :lol2: Pozdrawiam p5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 22 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2007 Może się tobie pasta wygrzała a nie proc :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pussey Opublikowano 22 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2007 (edytowane) Pasta od listopada na procku :lol2: Pozatym super pasta: 100 MHZ gratis. Tylko w Media Markt :D :D :D EDIT: Zapomniałem że procka w styczniu wymieniłem- więc pasta od stycznia :D Edytowane 22 Marca 2007 przez Pussey Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaaban Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2007 Ja jade na 1.6 [; A są tacy co i więcej dają. Poza tym za 2 lata te procki będą nic nie warte więc nie szkoda takiego ;>no bez przesady do neta będą dobre :P mój ma 1.5 roku i jest ok cały czas ;P Jestaś pewien że nie pójdą w ślady bartonów :Pczyli za 2-3 lata planujesz sprzedać sempa za ~600zł :lol2: ;) Ruonim no to dawaj przypadki w których proc żył wyraźnie krócej od wygrzewania <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2007 czyli za 2-3 lata planujesz sprzedać sempa za ~600zł :lol2: ;)No pewnie :lol: Ruonim no to dawaj przypadki w których proc żył wyraźnie krócej od wygrzewania <_<To są niestety mity które wszędzie krążą, takie same jak to, że OC samo też skraca życei... wszyscy piszą nikt nie widział ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ruonim Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2007 No pewnie :lol: To są niestety mity które wszędzie krążą, takie same jak to, że OC samo też skraca życei... wszyscy piszą nikt nie widział ;] OC nie skraca zywotnosci, temperatura skraca. I pewnei nie weicie skad sie OC wogule beize. W fabryce produkuja jeden typ procka pozniej testuja pod wzgledem uszkodzen. I tka powstaja sobei 10 modeli z jednego wafelka. Jak zle przetestuja,a o to prosto, testujac tyle procow dziennie co wychodzi z fabryki. I z tad Oc sie bieze. To sobie podgrzej proca do 90 stopni i zobaczymy jak dlugo bedize dzialal. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2007 (edytowane) Wiesz, nie popdajmy w skrajności, 90*C jest już dużo powyżej dopuszczalną temp pracy. Wygrzewać nie znaczy przegrzewać. A to nie zmienia faktu że nie doświadczyłeś żadnego skrócenia życie proca przez wygrzewanie tylko piszesz co usłyszałeś/przeczytałeś/wymyśliłeś. Edytowane 24 Marca 2007 przez hary Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ruonim Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2007 prosze bardzo artykul po angielsku http://www.overclockers.com/tips30/, i jak nie wiezysz to poczytaj jak jest polprzewodnik zbudowany, i jak elektrony poruszaja sie w nim i co powoduja. nei znalazlem lepszego artykulu. A to wasze wygrzewanie to tez mit jak cholera. A 100mhz mogl dostac poprostu od ulozenia pasty pod wieksza temperatura. mniejsza temperatura stabilniej dziala. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2007 (edytowane) ...i jak nie wiezysz to poczytaj jak jest polprzewodnik zbudowany, i jak elektrony poruszaja sie w nim i co powoduja.tak się składa że miesiac temu usyskałem ocene 5.0 z egzaminu z półprzewodników więc to doskonale wiem ;] Że wygrzewanie to mit to potwierdzam, ale to że skraca się życie procka to też mit. Pozatym masz nieregulaminowy podpis :P Edytowane 24 Marca 2007 przez hary Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2007 (edytowane) To sobie podgrzej proca do 90 stopni i zobaczymy jak dlugo bedize dzialal.Był ktoś na forum, chyba grzesiu który osiągnął 100* na sempronie, komp sie wyłączył a potem działał dalej... EDIT: Nie popadajmy w skrajność... Przecież nikt na co dzień nie będzie męczył proca powyżej 50-55 stopni. Edytowane 24 Marca 2007 przez Grzechu_1990 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ruonim Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2007 Był ktoś na forum, chyba grzesiu który osiągnął 100* na sempronie, komp sie wyłączył a potem działał dalej...taaa ;], niech pochodzi mu na 90 przez meisiac zobacyzmy ile pocaignie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2007 Nie pochodziłby mu długo na 90*C bo prędzej grzesia by szlag trafił od niestabilności... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2007 ale tu okreslenie wygrzewanie chyba jest bledne, bo nie chodzi o max temp procka tylko o to , zeby puscic go z min MHz na max V ;) dobrze mysle? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2007 Był ktoś na forum, chyba grzesiu który osiągnął 100* na sempronie, komp sie wyłączył a potem działał dalej... EDIT: Nie popadajmy w skrajność... Przecież nikt na co dzień nie będzie męczył proca powyżej 50-55 stopni. taaa ;], niech pochodzi mu na 90 przez meisiac zobacyzmy ile pocaignie. No niestety nie byłem to ja ;) Ja jedynie bawiłem się w selekcje sempów/athlonow 754. Poza tym jestem 'maniakiem' niskich temperatur, nawet stary AXP nie przekraczał u mnie nigdy 50c ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2007 z tego co wiem, to podczas procesu produkcji powstają drobne "niedoróbki" po procesie litografii. Wszelkie zabiegi wygrzewania i podobne pozwalają nieco poprawić strukture procka-ścieżki sie odrobine "rozlewają", niedoskonałości proca się wyrównują. Oczywiście co za dużo to niezdrowo.Jesli procek będzie zbyt długo katowany wysokimi napięciami i temperaturami to zaczniemy go psuc. Procek zacznie mieć coraz większe problemy z o/c i bedzie jak u niektórych osób z o/c- po paru miesiącach tempy spadną , a nawet mogą być problemy z def zegarami... Ja osobiście wygrzewałem 2 swoje sempy na s754- ok 2 tyg pracy w wolnych chwilach w stresie, wysokie tempy, niski budzik i wysokie vcore. Kilkuset mhz to mi nie dało ale te 60-80 tak-dla jednych to sporo(rankingi spi itp), dla większości gra niewarta świeczki. Co do psucia procka wygrzewaniem ale też i o/c- żywotność proca sie zmniejsza, ale ile osób ma tego samego procka 6, 8 czy 10 lat. Osobiście zmieniam cepy nie rzadziej niż co 2 lata... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2007 ja na razie wygrzewalem lacznie 13 godzin . Jedyne co sie poprawilo to nie wiem czemu ale temperatura - ale to chyba dlatego ze pasta sie wygrzala :) (mam ja 3 dzien) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaaban Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2007 (edytowane) taaa ;], niech pochodzi mu na 90 przez meisiac zobacyzmy ile pocaignie.ale kto tu mówi aż o takim czasie? dlaczego zmieniasz nagle zdanie? miało być wygrzewanie a nie miesiąc pracy na 2x większej temp niż standardowa <_< mity, mity, mity... wiesz w ogóle co to wygrzewanie? w dalszym ciągu masz nieregulaminowy podpis... http://forum.purepc.pl/index.php?act=boardrules Edytowane 24 Marca 2007 przez Kaaban Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2007 JUPI!. Wczesniej 2.6GHz osiagalem stable na 1.475V :) ponizej tego wywalalo bledy :) a teraz? 1.45 .. 1.425 ... i co? rowniez 1.4 Stabilnie :D Zaraz sprawdze jak z 2.7GHz. Wczesniej szlo na 1.5v :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...