Skocz do zawartości
forest kila zbila

Breloczek - Ekstrakcja Mostka, How To ?

Rekomendowane odpowiedzi

A ja mam....athlona xp 1.6 ghz tyle że musze dziurke zrobić ale nie chce uszkodzić nóżek :D oj będzie cięzko!

Za chwilę zacznie sie licytowanie kto większego proca poświęci na breloczek :) Jak poważnie myslisz o tym breloku to...tych nóżek sie pozbyj. Jak ci będzie wchodzić coś w tyłek (względnie w co innego) to pożałujesz że wpadłeś na "genialny" pomysł.

Hm...już czekać jak inny "moder" wymyśli wisiorki z radiatorów, katod i wiatraków...a z twardziela zrobi talerz do zupy :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za chwilę zacznie sie licytowanie kto większego proca poświęci na breloczek :) Jak poważnie myslisz o tym breloku to...tych nóżek sie pozbyj. Jak ci będzie wchodzić coś w tyłek (względnie w co innego) to pożałujesz że wpadłeś na "genialny" pomysł.

Hm...już czekać jak inny "moder" wymyśli wisiorki z radiatorów, katod i wiatraków...a z twardziela zrobi talerz do zupy :lol:

Myśle poważnie :D Tylko czym sie pozbyć tych nóżek żeby nie uszkodzić przy okazji czegoś innego ? btw ten athlon to jest zepsuty kuzajowi sie spalił i mi dał :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet nie pomyślałem że on jest sprawny. To dopiero byłby LOL. Co do usuwania nóżek...hm...no nigdy sie nie zastanawiałem nad znęcaniem sie procka (nawet zepsutego)...chyba że o glebe i "skopa" :wink: A tak poważnie...za dużo roboty...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mostki urywałem z mobo podważając je płaskim śrubokrętem, 3min roboty :wink: . Z 2mx było podobnie :D . Właśnie sie zastanawiam, czy nie zrobić breloczka z czapeczki z a64..... albo nawet z samego procka (wala sie po domu jeden niepotrzebny i raczej niezbyt sprawny) :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja sobie zrobilem z 2 chipsetow + BIOS :wink:. Fajnie nawet wyglada, ale to wiercenie reczna wiertarka w krzemie mnie wykonczylo :).

obudowa nie jest krzemowa!!! jest zrobiona z plastików i/lub porcelany... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

obudowa nie jest krzemowa!!! jest zrobiona z plastików i/lub porcelany... :)

Ale nie obudowa :>. BIOS, wiercenie w BIOS'ie mnie tak zmeczylo + reczna wiertarka :>. To co BIOS = porcelana :blink:. Prosze grzecznie tlumaczyc, nie krzyczec :wink:.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ukłądy scalone sa zrobione z plastiku/porcelany i pochopdnych róznych... (o ile meni pamieć neimyli :) ) a krzem.. dokąłdniej kryształ krzemu to malutki kawałek najczęsciej w środku całego układu scalonego...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mylą się tu dwa pojęcia: układ scalony i obudowa

układ scalony zbudowany jest z krzemu na który metodmi z grubsza litografii tworzy się struktury logiczne

obudowa to jest coś w czym jest układ scalony zamknięty i dzięki czemu można go zamontować np: na pycie głównej, jest zbudowany na kilka sposobów podam dwa najczestrze typ BGA i TSOP

w przypadku obudowy BGA elementem podstawowym jest płytka PCB w której są ścieżki prowadzące w góry na dół od układu scalonego do pól kontaktowych, na górze jest mocowany układ scalony struktura do dołu na to jest wylewana czarna substancja która ma za zadanie chronić układ w procsorach GPU dla lepszego odprowadzania ciepła tej czarnej substancji się nie stosuje podobnie jak w procesorach CPU tam jest blacha

Układy TSOP maja wyprowadzenia po bokach a układ scalony wraz z wyprowadzającymi ścieżkami jest zalany w czarnej substancji (układ scalony zwykł nie jest zatopiony bezpośrednio w czarnej substancji ale w bańce z silkonu żeby nie przenosić naprężeń obudowy)

dawniej stosowano obudowy podobne do typu BGA ale tam układ scalony był mocowany po tej samej stronie co pola kontaktowe/nóżki połączenie pól kontaktowych układu scalonego i obudowy odbywało się przez nitki zwykle złote taki patent można znaleźć w mp celeronach na PGA lub w prockach pentium na socket 7

typów obwodów było w historii mnóstwo wiec nie będę się rozpisywał powiem tylko ze intel był w tej kwestii naj bardziej twórczy

Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ukłądy scalone sa zrobione z plastiku/porcelany i pochopdnych róznych... (o ile meni pamieć neimyli :) ) a krzem.. dokąłdniej kryształ krzemu to malutki kawałek najczęsciej w środku całego układu scalonego...

Ej my chyba sie nie rozumiemy :?. Ja mowie o BIOS'ie, o samej kostce (takie czarne - prostokat), a nie o ukladzie :wink:... Uklad scalony - np. podstawa mobo, itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:lol: że mobo jest układem scalonym? Faktycznie niejednoznacznie się wyraziłem... co Zawadaki wyprostował.. thX.

Ale M@Ly .. Ty to dopiero myslisz pojecia :)

1. BIOS - Basic Input Output System - określenie rodzaju urządzenia a NIE układu scalonego, układ scalony MOŻE pełnić funkcję BIOSu np.

2. Układ scalony - zwykło nazywac się strukturę (niekoniecznie logiczną jak stwierdził Zawadaki) razem z obudową i wyprowadzeniami (z ang. pin)

3. Kryształ krzemu - najczesciej używany materiał na/w którym wytwarzane są struktury elementów elektronicznych, tj tranzystory, rezystory, kondensatory, scieżki przewodzące

na obazku ponizej widoczny układ scalony pamieci typu EPROM, który ma w obudowie zrobione okno (dla fanów modingu :D), przez które widać strukturę układu utworzoną na płatku kryształu krzemu (taki mały kolorowy jakby hologram w środku okienka...)

Dołączona grafika

4. Czarna kostka - to obudowa układu scalonego w której się wierci dziurki na klucze :)

Dołączona grafika

5. MOBO - dosyc skomplikowana, wielowarstwowa płytka drukowana (PCB), podobie jak karty graficzne, muzyczne. Na nich montuje się układy scalone :)

Ponizej widać układ scalony (szara kostka) wlutowany w płytkę drukowaną.. (to zielone), na której to płytce znajdują się ścieżki wykonane z miedzi... do połączenia wszystkich elementów wchodzących w skład urządzenia :)

Dołączona grafika

1 obrazek powienin zastąpić 1000 słów :wink:

Edytowane przez PelzaK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi