unckle Opublikowano 14 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2005 (edytowane) Witam na sieciach się nie znam, potrzebuje pomocy. mam dwa komputery które chcę połączyć w sieć, kablem sieciowym sieciówka w sieciówkę. Z mojego ma byćudostępniany internet na ten drugi. I zawsze miałem to tak zkonfigurowane, natomiast teraz po formacie na jednym i drugim kompie, jak uruchamiam kreatora konfiguracji sieci to na końcu pisze mi ze wystąpił błąd i że nie mozna dokonczyćkonfiguracji. przy próbie udostępnienie połączenia internetowego pisze mi takie coś: nie można włączyć dostepu współdzielonego błąd: 1068 uruchomienie usługi zależności lub grupy nie powiodło się po formacie wyłączałem jakieś usługi, ale nie pamiętam dokłądnie jakie, moze któeś są potrrzebne do tego. proszę o konkretną pomoc edit: system na obydwu kompahc to win xp sp1 Edytowane 14 Września 2005 przez unckle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 14 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2005 musicie byc w tej samej grubie roboczej. musisz tez miec protokol TCP/IP i udostepnianie plikow.Ustaw wszystko recznie bez kreatora, w protokole TCP/IP ustaw adres ip taki sam w obu kompach tylko niech w jednym konczy sie np. na 1 a na drugim np.2 takze ustaw maski. Teraz sie powinny widziec, wystarczy ze udostepnisz teraz neta i wsio dziala. Jeszcze tylko firewalla skonfiguruj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unckle Opublikowano 15 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2005 postępując z uwzględnieniem twoich wskazówek greg505 udało mi się po cięzkich bólach (ciągle jakieś błędy itp) ustawićtak zeby był internet na tym drugim komputerze. musiałem jeszcze powłączać jakieś usługi bo bez tego nie chciało ruszyć. i teraz dziwna sprawa - mimo ze net jest na tamtym kompie i zarówno u mnie jak i tam jest widoczne jakoby połączenie było między kompami nawiązane to nie widać kompa przeciwnego jak wejde np w moje miejsca sieciowe>cała sieć>microsoft windows network>sieć>i tu jak wchodze w kompa którego nazwę widać to wyskakuje błąd ze serwer na to nie zezwala i zeby skontaktować się z administratorem serwera (czyli ze mną:P ) czekam na wskazówki, jeszcze bede z tym walczył ps - jako antywirusa używam avast!'a i mam wszystko ustawione na "normal" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[hS.4f] Logan Opublikowano 15 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2005 wejdz na \\nazwakompa bo to automatyczne czesto niedziala Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slasher Opublikowano 15 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2005 (edytowane) tak więc XP ma zabezpieczenia bardziej zaawansowane looknij w Ten link. Ja sobie jakos z pomocą tych poradników poradziłem Edytowane 15 Września 2005 przez slasher Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...