Skocz do zawartości
CriXu

Jaka Płyta Główna Pod Semprona

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wiec chcialbym jak najmniejszym kosztem wymienic sprzet na szybszy i 64bit :) nie stac mnie na A64 wiec on od razu odpada, z tego co patrzylem to calkiem tanie sa AMD Sempron64 2600+ 754 64BIT bo za 230zł (wiec jego kupię) z pamieciami jeszcze nei wiem jak uda mi sie moje sprzedac i dozbierac to wymienie na Geile 2x512MB CL2,5 (do OC) i teraz tylko pytanie jaką płytę...

Wiec płyta musi byc do OC (czyli Semprom musi sie na niej niezle krecic zeby nie bylo problemow) oraz tania... Moj warunek jest taki ze musi posiadac chipset nForce 3 ale dokladnie jakis to juz nie wiem, takze nie wiem jakiej firmy... Wiec prosze doradzcie mi jaka wziąć tanią płytę z nForce 3 i dobrym OC oraz stabilnością... aa i wazne jest zeby miala SATA pniewaz mam dysk wlasnie na SATA ale to juz chyba wszystkie maja...

Jeszcze kilka pytanek:

1. Czy w ogóle warto wymieniac plyte wraz z prockiem, moj aktualny sprzet to AMD AthlonXP 2600+ (2083MHz) płyta glowna Gigabyte na Via KT800 i pamieci 512MB Elixir DDR400 (z tym ze chodzą na 333 synchro z procesorem - wykrecic z tego nic nie moge poniewaz nie ma blokady AGP/PCI a drut mod jest za mocny na [rocka i nie wyrabia 400MHz)

2. Czy duzo mi to da w grach (ta wymiana sprzetu) oczywiscie wliczając jakies OC (z tego co mi wiadomo mozna czasem niezle wykrecic Sempronka...

3. Czy sie oplaca czy moze lepiej dozbierac do tego 500zł i kupic cos na nForce4 wraz z AMD64 3000+ (z tym ze to zbieranie moglo by mi zajac ze 2 lata :)

Pozdro

Edytowane przez Szpakos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli zależy Ci na grach, to pomyśl nad 1GB RAMu.

A co do mobo:

Gigabyte K8NS rev 1.1 - ważne, zeby było 1,1; a nie 2.0.

Jeśli ma być tanio, to może ASRock K8Upgrade-NF3? Taniutka (ok. 200-220zł) płyta, którą, jeśli znudzi Ci się procek na 754 możesz w tani i łatwy sposób przerobić na 939, dokupując tylko kartę rozszerzenia i montując ją w slocie na płycie. Płytka jak na tę cenę jest naprawdę nienajgorsza, elegancko można na niej kręcić Sempronika. Sam widziałem już na tej płycie Semprona 2800+ podkręconego na 2400MHz i raczej nie był to szczyt możliwości (tyle, że dalsze kręcenie wymagałoby systemu chłodzenia na tyle drogiego, że chyba bardziej opłacałoby się kupić bardziej wydajnego AMD64).

Krótka charakterystyka ASRocka K8Upgrade-NF3:

- chipset: nVidia nForce3;

- magistrala: HT800;

- obsługa procesorów Athlon 64 i Sempron na socket 754;

- obsługa pamięci DDR1 i DDR2 266, 333 i 400 (2 sloty, 2GB max.);

- 2 złącza ATA133 (do 4 urządzeń);

- 2 złącza SerialATA;

- audio: wbudowana karta 7.1 AC'97;

- LAN: wbudowana karta 802.3u (10/100Mbit);

- PCI: 4 sloty, PCI 2.2;

- AGP: 1 slot 1.5V x8/x4;

- USB: wersja 2.0, 4 wyjścia na panelu, możliwość podpięcia 4 dodatkowych wyjść;

- BIOS: AMI Legal BIOS, P'n'P, ACPI 1.1, SMBIOS 2.3.1, "CPU Frequency Stepless Control" (coś dla overclockerów);

- PCIExpress: brak.

Superkompa do gier typu Doom3 na tym nie zbudujesz, chyba, że zainwestujesz w rozszerzenie do 939. Jeśli jednak myślisz o niedrogim sprzęcie, który da się podkręcić, tak, żeby nadawał się do normalnej pracy, to nie jest to zły wybór.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi