Drewtech Opublikowano 16 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2005 WIatm. Ostatnio zmieniłem dysk z 80GB na 160GB. Obecnie mam już 100GB zajęte. Chcę sformatować dysk, ponieważ wszystko się wiesza, jest mnstwo programw, jakieś gry, filmy, muzyka...ect. Często mi się tak dzieje że po paru miesiącach dysk zaczyna się wieszać, pewnie za dużo wgrywam... Jak powinienem go sformatować, czy powinienem go jakoś podzielić i jak to się robi??? Proszę o radę. Z gry dziękuję za odp. Pozdrawiam. Michał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scazi Opublikowano 16 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2005 A co rozumiesz przez "zacina"? Jesli chodzi Ci o to ze komp wolno z niego czyta to go po prostu zdefragmentuj :) Jesli nie to jest pare mozliwosci: Dysk traci obroty i komp zawiesza sie na chwile? Tu bylaby winna uszkodzona lub niedocisnieta wtyczka molex (zasilajaca) od dysku, lub niedomagajacy zasila. Ten drugi wariant osobiscie przerabialem :) Moze byc jeszcze problem z kontrolerem - wgrales wszystkie sterowniki od MOBO? Miales ten problem na poprzednim dysku? Jak nie, to moze ten jest jakos walniety. Albo Twoje plyta nie radzi sobie z tak duzymi dyskami. Moze pomoglby nowy BIOS. Często mi się tak dzieje że po paru miesiącach dysk zaczyna się wieszać, pewnie za dużo wgrywam... Od tego sie dysk nie zacina :) Pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narkoman Opublikowano 16 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2005 pewnie chodzi mu o system... ja polecam 10 - 15 Gb na system, reszta na "inne" wszystkie gry, muze, filmy i takie tam smieci dajesz na "inne" a na pierwszej tylko system + komplet programow uzytkowych wiadomo... jak sie winshit kopie to nie ma problemu z formatowaniem C... wkoncu wszystko co potrzebne zostaje na "inne" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scazi Opublikowano 16 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2005 No chyba nie sformatowal 160GB na JEDNA partycje... :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drewtech Opublikowano 16 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2005 THX :oops: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drewtech Opublikowano 16 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2005 Kurde gubię się..... :mad: Nigdy niedzieliłem dysku na partycje.... Jakim programem to zrobić??? Co Najpierw, formatowanie czy podział na partycje...????? HELP :? :sad: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drewtech Opublikowano 16 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2005 Wogle niemogę sformatować tego dysku, nawet z Dos'u z dyskietki startowej.... Narazie powalczę z Partition Magic... Help... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek_e Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 chyba jednak zrobiles jedna partycje 160 Gb :/!! partotion magic mi tez nawala przy samsungu 160 GB na sata2. jesli masz problem ze winda i inne programy pokazuja Ci np 120 GB tylko to uzyj Ranish partition manager Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scazi Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 Kurde gubię się..... Nigdy niedzieliłem dysku na partycje.... Jakim programem to zrobić??? Co Najpierw, formatowanie czy podział na partycje...????? HELP Spox, kazdy kiedys zaczynal. :wink: Najlepiej dac addielnie system i reszte plikow, bo raz ze partycja systemowa szybko sie fragmentuje i trzeba ja czesto defragmentowac a mala defragmentuje sie duzo szybciej, a dwa ze XP to raka cholera, ze nie wazne ile miejsca mu dasz na partycje systemowa, to i tak po jakims czasie zajmie wszystko :mur: Lepiej wiec nie dawac mu calego dysku do dyspozycji. 20 GB powino w 100% wystarczyc na system i sporo programow. Jak mam 8 GB i mi wystarcza, z tym ze nie mam tam gier. No chyba nie sformatowal 160GB na JEDNA partycje... No offence... :wink: Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek_e Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 zajmie wszystko jak masz wlaczone przywracanie systemu :), jak nie to nie zajmie :), ja mam 512 ramu i 4,5 GB mi wystarcza w zupelnosci, tylko kontroluje zeby przywracanie systemu nie zajelo wszystkiego ogolnie mam zawsze prawie 1GB wolnego miejsca :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scazi Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 Ja wogule wylaczylem przywracanie systemu zaraz po instalacji bo i tak nie dziala tak jak powinno - zawsze cos popierdzieli jak ma sie cofnac o wiecej niz 1 krok :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek_e Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 no roznie to z nim bywa :D ale ja mam wlaczone "tak na wszelki wypadek" :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drewtech Opublikowano 18 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2005 Niepotrafię utworzyć partycji, w żaden sposób: fdiskiem, partition menager partition magic, ranish pm (niewiem dokładnie jak tym ranishem sie posługiwać).... :mur: :mur: :mur: :mur: Sformatowałem dysk i ciągle mam wszystko na jednej partycji głównej.... Co teraz mam zrobić?? Masakra... :? :? :? Help........!!!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek_e Opublikowano 18 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2005 Niepotrafię utworzyć partycji, w żaden sposób: fdiskiem, partition menager partition magic, ranish pm (niewiem dokładnie jak tym ranishem sie posługiwać).... :mur: :mur: :mur: :mur: Sformatowałem dysk i ciągle mam wszystko na jednej partycji głównej.... Co teraz mam zrobić?? Masakra... :? :? :? Help........!!!!! 1655611[/snapback] :) tylko bez paniki :) jak to juz ktos napisal - kazdy kiedys zaczynal :) sam kiedys tez nie umialem :D:D odezwij sie na gg 2134723 to CI pomoge bo tak na forum to ciezko sie porozumiewac a i szkoda pisac o tym wiecej. pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...