PelzaK Opublikowano 22 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2005 Linoge to ja wiem że zmiany temperatury niszczą pp. Jednak w jego przypadku o zmianach temperatury raczej nie było mowy.. No bo te diody nie mrugały co pare minut. Poza tym zwróć uwagę że na większości układów scalonych jest zakres pracy do 75 stopni celcjusza, Niektóre (LM317) ma np 150 stopni bodajże. Ale jak spojrzeć w noty katalogowe to widać że czas życia elementu póprzewodnikowego maleje wykładniczo do wzrostu temperatury. Czyli przy 50 stopniach dioda pozyje powiedzmy 5 lat, ale przy 60 czy 70 już kilka miesięcy... No przy 100wie to już jej "zostało 3 sekundy życia" :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slickeer Opublikowano 23 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2005 (edytowane) Bierz katody, tu masz 2x -> http://www.allegro.pl/show_item.php?item=64533803 podobno lepsze niż revoltecki (nie bluzgać bo kątem oka gdzieś widziałem taką opinie), sam takie posiadam 2x Sunbeam Edytowane 23 Września 2005 przez slickeer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...