Skocz do zawartości
K8R

[Problem] Samoczynne restarty kompa

Rekomendowane odpowiedzi

Podczas grania w gry komp niespodziewanie resetuje mi sie. Poczatkowo myslalem ze jest cos nie tak z ramem, ale popozyczalem inne kosci od znajomych i dzialo sie dokladnie to samo :( Nie mam pojecia co jeszcze moze byc nie tak.

Nie wiecie co moze byc tego przyczyna ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Użyj opcji szukaj, a może znajdziesz swój problem u innych.

Uzywalem ale niestety nie znalazlem nigdzie rozwiazania :(

Jezeli chcesz aby ktokolwiek Ci pomógł to podaj specyfikacje komputera.  :lol:

No wiec moj komp to:

Proc: Celeron 667@714MHz

Grafa: GF2 MX400 64MB

Dzwiek: karta Tritan 5.1 PCI

Plyta: VIA P6VXAT

Zasilacz: Impact 300W :)

HDD: 40GB Barracuda IV i 6,4GB seagate

RAM: 192MB SDR

System: Win 98 i Win XP

na 95% masz walniety zasilacz

pozycz od kogos zasilke i sprawdz :wink:

Tak sie sklada ze mam gdzies stary zasilacz 250W to zaraz sprawdze.

Pozniej dam odpowiedz czy pomoglo. Dzieki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Również podejrzewałem zasilacz, ale nie zgadywałem w ciemno. Masz 300W - o ile nie jest uszkodzony to napevno jest wystarczający.

Nie zaszkodzi sprawdzić 250W.

Na drugim miejscu podejrzewam płyte...to ECS? Może uszkodzone jakieś kondensatory?

Po trzecie, sprubuj odłączyć jeden dysk, może pomoże ;P

Czy nic Ci się nie przegrzewa w kompie????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamieci albo prąd (na procku zanik czy na pamieciach). Dzis miałem na swoim kompie pierwszy raz takie przypadki. Przełożyłem swoje Samsungi w miejsce Kingstonów na Winbondach i zapomniałem zmienic timingów. Pozatym puściłem swojego P4 1.8A na 2.6GHz przy... 1.42v przez przypadek :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego najpierw to daj jakiś podpis co ty masz za sprze

Jaki mam sprzet napisalem juz wczesniej w jednym z postow

2.Winda do reinstalki

Winde to juz od tego czasu reinstalowalem kilka razy (lacznie z formatowaniem dyskow), probowalem rozne windowsy - XP, 98, ME... ale we wszystkich to samo - problem lezy raczej po stronie sprzetu.

a moze gra jest do [gluteus maximus] bo piraca

Problem ten wystepuje u mnie w wiekszosci gier, rowniez w orginalach (np. BG1 i BG2)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem samoczynnych resetow wcale nie jest prosty do rozwiazania... w wielu innych przypadkach odrazu mozna powiedziec co trzeba zrobic aby rozwiazac problem, a tu? te resety to IMHO moga byc spowodowane kazda czescia komputera... Na poczatku tego tematu podejrzewalem zasilacz, ale jak napisales ze po wymianie etz to samo to ja juz nie wiem...

A w wielu przypadakch to jest wlasnie zasilka... tak samo mialem u siebie, tyle ze ja wiedzialem na 100% ze to przez zasilke sie restuje... a mianowicie wlaczylem w sasilanie coolera od zasilacza rezystorek 56ohm'owy dzieki czemu zasilacz juz nie byl najglosniejsza czescia w kompie. Byla juz pozna noc wiec szczesliwy ze w koncu moge spokojnie zasnac bez szumiacego kompa, polozylem sie spac. Sciagalo mi sie troche pliczkow przez Kazze i DC. Rano wstaje wlaczam monitor, a tu moim oczom ukazuje sie ekran z profilami do wybrania... no to sobie mysle "q**a co jest?", no ale olalem problem... do czasu. Tego samego dnia sciagam duza ilosc plikow z 8 okienek przegladarki, kalkulator, word - pisalem prace do szkoly... i nagle reset :evil: . Zatkalo mnie na moment poczym przed przypie*****niem w kompa powstrzymolo mnie tylko wspomnienie jak rozwalilem tak kiedys twardy dysk (ogolnie mozna powiedziec ze jestem porywczy - na koncie mam juz chyba z 5 klawiatur :twisted: ). Uspokoilem sie poczym wyjelem ten rezystor... Komp znowu "glosno" chodzi, ale sie nie resetuje !!!

Wiec na podstawie doswiadczen mozna uznac ze zle chlodzenie zasilki moze kosztowac cie stracenie referatu... :evil: :evil: :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...