majqel Opublikowano 16 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2005 Mam odtwarzacz MP3 Creative Zen Nano Plus 512MB (następca N200). Mam problem bo zależało mi na nagrywaniu wykładów a wbudowany w player mikrofon się do tego celu nie nadaje. Odtwarzacz ma wejście LINE-IN do podłączenia zewnętrznego źródła dźwięku i kodowania bezpośrednio do MP3. Pomyślałem, że może uda się nagrywać z zewnętrznego mikrofonu - kupiłem na allego jakiś miniaturowy mikrofon - jednak później się okazało, że zarówno ten kupiony jak i jemu podobne w sklepach RTV wymagają podłączenia do gniazda MIC aby przesyłać dźwięk. Pewnie przez gniazdo MIC te mikrofony ciągną prąd do działania, być może wymagany jest też jakiś mały przedwzmacniacz. Czy ktoś z Was próbował podpinać zewnętrzny mikrofon do swojego MP3 lub jest elektronikiem i wie co potrzeba do rozwiązania mojego problemu (czy w ogóle jest taka możliwość?) Ewentualnie doradźcie kupno innego mikrofonu. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam Michał Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djtomas Opublikowano 16 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2005 tak jest jak kupi się Creativa... w iRiverzach ssie prąd z gniazda :) ale nie trzeba kupować dodatkowego mik bo ten wbudowany daje radę POzdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 majgel - a wogole probowales podlaczyc i patrzec co sie dzieje? ;) Problemem chyba nie jest zasilanie, ale poziom sygnalu wejsciowego - wejscie Line-in jest przeznaczone do duzo wyzszych poziomow sygnalu niz zapewnia mikrofon - moze byc problem z glosnoscia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majqel Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 oczywiście że sprawdzałem, cały czas nagrywa się cisza (zwiększenie głośności nagranego pliku niewiele daje - otrzymuje tylko szum - jakby dźwięk w ogóle nie leciał) gniazdo Line-In na pewno działa bo przegrywanie muzy z odtwarzacza CD do MP3 po kablu przebiega bez problemu. co do niższego poziomu sygnału to pewnie jest prawda: może załatwiłby sprawę jakiś mały wzmacniacz sygnału (najlepiej na baterie :) ) - ale czy coś takiego jest do kupienia to nie wiem - chyba że można coś takiego sobie zmontować w domowym zaciszu :) Na opakowaniach tych wszystkich małych mikrofoników jest napisane: mikrofon pasywny, do poprawnej pracy wymagane jest gniazdo MIC w urządzeniu rejestrującym dźwięk. ktoś ma jakiś pomysł? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...