roodin Opublikowano 16 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2005 (edytowane) Witam wszystkich Posiadam neostradę i do niej 3 kompy. do tej pory wszystko wyło w porządu bo miałem same desktopy ale teraz kupiłem lapka i nie chcę ciągać za nim kabli. Moje pytanie jest takie. Mam modem z rouerem i swishem Thomson Speedtouch 510 (tenz zestawu od neostrady) z 4wyjściami RJ45 i nie wiem czy mam pdłączyć do niego ap czy router (zastanawiam się nad produktami d-linka). I jeszcze jedno pytanie. Czy jak połączę sam router d-linka dl-514 to mogę sobie darować ten modem? Ostatnie pytanie: czy będzie miło dla mnie znaczenie co podłączę (tzn. ap czy ruter) bo routery są tansze :) ten d-linka 195zł z góry dzięki za odpowiedzi Edytowane 16 Września 2005 przez roodin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nitro Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 Skoro masz modemz routerem i switchem, to wystarczy, ze kupisz najzwyklejszy AP i ustawisz go w tryb AP - Infrastructure. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roodin Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 Tylko chodzi mi o to że router jest tańszy od ap, dlatego się pytam czy mogę zastosować router d-linka dl-514, konkretnie ten model bo jest od ręki u mnie w mieście i dosyć tanio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nitro Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 Możnaby, tylko trzeba mu wyłączyć opcje routowania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narkoman Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 hmm a gdzie mozna wylaczyc ta opcje ? sam bym wolal zeby d-link robil za samego hub/switch'a niz za router.. bo teraz to mam router [komp] -> router WiFi -> kompy... posiadam model DL-524, czyli to samo tylko ze idzie 54 Mbps... przy okazji, przy polaczeniu czy WiFi czy przez rjtke tnie pasmo do 10 Mbps ;/ linki sa ustawione na 100 oczywiscie... szczegolnie boli bo na servie uzywam torrenta etc i troche trwa kopiowanie tego na normal kompy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roodin Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 podpisuję się pod to pytanie Jak mżna wyłączyć opcję routingu w tym modelu ps bez wyłączenia nie będzie to działać prawidłowo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nitro Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 Najprościej byłoby spróbowac wyciągnąć skrętka z routera z portu WAN i włożyć do portu ze switcha i zobaczyć, co dalej... a potem to już w konfiguracji przez przegladarkę poszukać (moze być tak, że np.: nie ustawia się bramy w routerze i wtedy działa jako zwykły AP). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narkoman Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 (edytowane) Najprościej byłoby spróbowac wyciągnąć skrętka z routera z portu WAN i włożyć do portu ze switcha i zobaczyć, co dalej... a potem to już w konfiguracji przez przegladarkę poszukać (moze być tak, że np.: nie ustawia się bramy w routerze i wtedy działa jako zwykły AP). 1654460[/snapback] racja dziala, odpalilem DHCP na servie, lapie je po WiFi i po LAN... na d-linku wylaczylem dhcp, wreszcie 100 Mbps ;D wogole to nie wiem ale chyba po odlaczeniu wtyczki WAN [lub wylaczeniu dhcp] d-link zniknal z lokala... na serva ustawilem 192.168.0.1 i sie nie gryzie z niczym wiec nie wiem gdzie go wcielo ;) a jednak zarl sie o IP z serverem... po zmianie jest okej :) Edytowane 17 Września 2005 przez narkoman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nitro Opublikowano 18 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2005 Hm... ze zintegrownymi urządzeniami to już tak jest, że najprostsze rozwiązania pasują :) Popatrzcie na takie coś: w prawie każdym takim zintegrowanym routeku są 4 porty RJ-45, a w switch`ach jest zwykle 5 (małych, prostych switch`ach, żeby ktoś nie wyjechał z zarządzalnym 48-portowym monstrum :P)... założę się, że w środku jest to tak zrobione, że jest tam włożony zwykły switch, i jedno z jego złączy jest podciągnięte po laminacie z modulem routera i Wi-Fi... W sumie, nic skomplikowanego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...