nony01 Opublikowano 16 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2005 Mam problem po zmianie dysku z oryginalnej 40-stki WD na 80GB SAMSUNGA przełącza się z prawidłowego UDMA 5 na PIO 4. Po zmianie na UDMA 5 znów wraca do PIO 4 i tak dalej. Czy jest jakaś metoda na zmuszenie tego dysku do pracy w UDMA 5 czy czeka mnie zmiana dysku :(( Dodam że kontroler IDE jest SIS. Chyba lepiej było wybrać coś na INTELU bo to by dziłało. Proszę o podpowiedzi nony01@wp.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
best-boy Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 Mam problem po zmianie dysku z oryginalnej 40-stki WD na 80GB SAMSUNGA przełącza się z prawidłowego UDMA 5 na PIO 4. Po zmianie na UDMA 5 znów wraca do PIO 4 i tak dalej. Czy jest jakaś metoda na zmuszenie tego dysku do pracy w UDMA 5 czy czeka mnie zmiana dysku :(( Dodam że kontroler IDE jest SIS. Chyba lepiej było wybrać coś na INTELU bo to by dziłało. Proszę o podpowiedzi nony01@wp.pl 1652233[/snapback] Zobacz czy zadziala na UDMA-2 , pozatym stery SIS IDE zainstalowane ? http://isdn.sytes.net/tweak/siside.zip Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytuz Opublikowano 10 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2005 Sprobuj tej stronki: http://www.michna.com/kb/WxDMA.htm U mnie zadzialalo (tutaj masz topic) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polibode Opublikowano 3 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2005 witam mam Travel Mate 2313LM Mam problem , który wydaje mi się, że opisujecie, ale nie wiem czy to jest to Otóż podczas pracy w windows, irytujące staje się to , że dysk buforuje co kilka sekund dane, slychac jak całkiej "niepotrzebnie" probuje cos zapisywać, co skutkuje tym , że na chwilę, powiedzmy podczas pisania tekstu buforuje go i pozniej wyświetla. Podobnie zachowuje się podczas pracy , zwalnia , i "leci" dalej. proszę o pomoc, jak sobie poradzić z moim problemem Czy to jest to co opisujecie, i czy wina jest po stronie systemu operacyjnego , czy sprzetu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koniksk Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2007 (edytowane) Ja mam też jakiś podobny problem, tylko że nie wiem czy to chodzi o buforowanie a o wyłączanie się dysku po prostu. Praktycznie po sekundzie nie używania dysku wyłącza się a potem znowu załącza i tak cały czas. Czy to jest parkowanie głowic czy co? Dzieje się tak nie tylko w windowsie. Opcje biosu są bardzo okrojone, czy istnieje jakaś możliwość, że są jakieś ukryte opcje jeszcze. Czy ktoś już w ogóle rozwiązał problem dysku w acerze 2313? Serwis pozostaje głuchy na moje pytania. Raz już padł dysk, wymienili na gwarancji na nowy i stwierdzili, że wszystko jest ok. Aha, są w biosie (Phoenix) jakieś ukryte opcje, bo te widoczne są bardzo ubogie? Edytowane 26 Kwietnia 2007 przez koniksk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koniksk Opublikowano 7 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2007 Ni i znalazłem odpowiedź, co prawda częściową ale zawsze coś. Zainstalowałem program NHC, o którym jest mowa na tym forum i zmieniłem w ustawieniach dysku twardego z enable spin down na without spin down. Od tego momentu dysk pracuje poprawnie. Szkoda, że nie ma takiej opcji w biosie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...