Skocz do zawartości
nony01

Dysk W Acer 2313 Przełącza Się W Pio 4

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem po zmianie dysku z oryginalnej 40-stki WD na 80GB SAMSUNGA przełącza się z prawidłowego UDMA 5 na PIO 4. Po zmianie na UDMA 5 znów wraca do PIO 4 i tak dalej. Czy jest jakaś metoda na zmuszenie tego dysku do pracy w UDMA 5 czy czeka mnie zmiana dysku :(( Dodam że kontroler IDE jest SIS. Chyba lepiej było wybrać coś na INTELU bo to by dziłało.

Proszę o podpowiedzi nony01@wp.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem po zmianie dysku z oryginalnej 40-stki WD na 80GB SAMSUNGA przełącza się z prawidłowego UDMA 5 na PIO 4. Po zmianie na UDMA 5 znów wraca do PIO 4 i tak dalej. Czy jest jakaś metoda na zmuszenie tego dysku do pracy w UDMA 5 czy czeka mnie zmiana dysku :(( Dodam że kontroler IDE jest SIS. Chyba lepiej było wybrać coś na INTELU bo to by dziłało.

Proszę o podpowiedzi nony01@wp.pl

1652233[/snapback]

Zobacz czy zadziala na UDMA-2 , pozatym stery SIS IDE zainstalowane ?

http://isdn.sytes.net/tweak/siside.zip

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam mam Travel Mate 2313LM

Mam problem , który wydaje mi się, że opisujecie, ale nie wiem czy to jest to

Otóż podczas pracy w windows, irytujące staje się to , że dysk buforuje co kilka sekund dane, slychac jak całkiej "niepotrzebnie" probuje cos zapisywać, co skutkuje tym , że na chwilę, powiedzmy podczas pisania tekstu buforuje go i pozniej wyświetla.

Podobnie zachowuje się podczas pracy , zwalnia , i "leci" dalej.

proszę o pomoc, jak sobie poradzić z moim problemem

Czy to jest to co opisujecie, i czy wina jest po stronie systemu operacyjnego , czy sprzetu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam też jakiś podobny problem, tylko że nie wiem czy to chodzi o buforowanie a o wyłączanie się dysku po prostu. Praktycznie po sekundzie nie używania dysku wyłącza się a potem znowu załącza i tak cały czas. Czy to jest parkowanie głowic czy co? Dzieje się tak nie tylko w windowsie. Opcje biosu są bardzo okrojone, czy istnieje jakaś możliwość, że są jakieś ukryte opcje jeszcze. Czy ktoś już w ogóle rozwiązał problem dysku w acerze 2313? Serwis pozostaje głuchy na moje pytania. Raz już padł dysk, wymienili na gwarancji na nowy i stwierdzili, że wszystko jest ok. Aha, są w biosie (Phoenix) jakieś ukryte opcje, bo te widoczne są bardzo ubogie?

Edytowane przez koniksk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ni i znalazłem odpowiedź, co prawda częściową ale zawsze coś. Zainstalowałem program NHC, o którym jest mowa na tym forum i zmieniłem w ustawieniach dysku twardego z enable spin down na without spin down. Od tego momentu dysk pracuje poprawnie. Szkoda, że nie ma takiej opcji w biosie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi