jalo Opublikowano 16 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2005 (edytowane) chciałem zrobić wlasne wc...tylko kompletnie sie na tym nie znam...narazie przynajmniej(jutro zabieram sie za czytanie :) )i chciałem wiedzieć ile to mniej wiecej kosztuje...(licząc ze narazie wc bede miał tylko na procku...)aha zalezy mi na ciszy! ale bez przesady z ciszą bo zazwyczaj drogo to kosztuje...(chciałbym zeby wszystko było cichsze niż 14 dB...)dzienki za odpowiedzi :) PS.narazie podoba mi sie np.ten pomysł(tylko 2 wiatraki w kompie :) )ale moze ma on jakies wady niewiem.. Edytowane 16 Września 2005 przez jalo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sziken Opublikowano 16 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2005 elo ;] rozpietosc wc zaczyna sie od jakis 150-200 zl ta taka totalna podstawe ( 1 bloczek , nagrzewnica , pompka , wszystkie duperelki ( to czasem kosztuje wiecej niz sie wydaje ) i jakis wiatrak na nagrzewnice a gorna granica nie istnieje ale na bank w cenie poczatkowej nie otrzymasz czegos co bedzie mialo ponizej 14 db ;] a co do linka ktory poadles to jak bys sie przyjzal to sa tam 3 wentyle ;] jeden z boku obok bloczka na cpu 1 w zasilce i jeden przed nagrzewnica ;] a tak pozatym to to wc ma 3 bloczki i na bank nie bedzie to tanie to tak imo pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskarro Opublikowano 16 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2005 heh, co do ciszy to pojęcie względe.... zakładając elemety miedziane: - blok, np od kogoś z forum (misiu15g, gaz ?) ~80zł - pmpka atman/aquael 30-50zł - nagrzewnica, np łada, lub coś innego z allegro ok 60zł - w miarę cichy wetyl 120mm, 10-30zł - węże, krućce, cybanty, poxipol? -grosze - rez albo i nie :) idzie sie w 200zł zmieścić, wszystko zależy od skłądającego i części które wpadną w jego ręce.. można oczywiście taniej, np na ALU, lub też drożej kupując BIPa i konkretniejszą jakąś pompkę wszystko trzeba dokładnie przemyśleć, poukładać w głowie... temat nie raz poruszany, polecam czytać, każdy od tego zaczynał :wink: pzdr! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jalo Opublikowano 16 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2005 dzienki bardzo za odp :) hmm takie chlodzenie za 200 zł dało by rade schłodzić procka athlona 1800+@2400mhz 2.2v ? i jak tak to jak by byla temp procka ? PS.narazie bym zadowlil sie czyms co by nie mialo powyzej 14dB ...wieć da rade za 200 zł coś takiego wyczarować heh...? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMAHAWK_ Opublikowano 16 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2005 zrobienie wc jest dość kosztowne, ale tobie raczej chodzi o złożenie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dj paw Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 dzienki bardzo za odp hmm takie chlodzenie za 200 zł dało by rade schłodzić procka athlona 1800+@2400mhz 2.2v ? i jak tak to jak by byla temp procka ? PS.narazie bym zadowlil sie czyms co by nie mialo powyzej 14dB ...wieć da rade za 200 zł coś takiego wyczarować heh...? Schłodzić chyba dałoby radę, ale nie wiadomo jak z zasilaczem on też jest ważny przy podkręcaniu. Poza tym cztałem gdzieś na forum, że niebezpiecznie jest kręcić antki xp na takich napięciach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Soker Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 Hehehe :D Benito coś wie o napięciu 2V i swoim Athlonku XP :) I jesli dobrze sie orientuje to kazde testy bloczków robi na wlasnie 2V :) zreszta niech on sie wypowie :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 dzienki bardzo za odp :) hmm takie chlodzenie za 200 zł dało by rade schłodzić procka athlona 1800+@2400mhz 2.2v ? i jak tak to jak by byla temp procka ? PS.narazie bym zadowlil sie czyms co by nie mialo powyzej 14dB ...wieć da rade za 200 zł coś takiego wyczarować heh...? 1653001[/snapback] Jechanie na codzien na 2.2V to lekka przesada i rozne podzespoly na mobo dostaja po d*&^. Wiecej jak 1.9-1,95 do codziennej pracy lepiej nie dawac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jalo Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 (edytowane) yhm czyli 1.8 v na procku to jest napiecie na 98,584% : P pewne...mam jeszcze pytanko czy majac wodne chlodzenie temp. w obudowie sie zwieksza...? Edytowane 17 Września 2005 przez jalo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kyniek Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 Nagrzewniczka od 30 do 50zł Bloczek 75zł (Prison V2) Węże 10/13 ok. 9-12zł pompka najtańsza Aquael 650 (bo docelowo i tak pewnie będziesz chciał zmienić na CWU lub CO) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jalo Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 (edytowane) CWU,CO a co to :oops: ...?,ile kosztuje Aquael 650 ? Edytowane 17 Września 2005 przez jalo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 Apropos CO i CWU > klick Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskarro Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 taki aquael to tania, i jak na swoją cenę, dobra pompka. prawie nie słyszalna. na początek powina wystarczyć. aquael650 tylko trzeba ją uszczelnić poxipolem, albo i nie, jeżeli chesz ją mieć w rezie, zeby sobie pływała :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 (edytowane) Jeśli masz 2V i powyżej to po pierwsze potrzebujesz chłodnicy przynajmniej na 2 wiatraki 120mm bo mniejsze nie wyrabiają. Po drugie, każda niedokładnośc w montazu bloku wychodzi natychmiast o ile masz sprawne zbezpieczenia na mobo :D No i po trzecie, najważniejsze jest to, zeby bloczek miał jak największą powierzchnię odbierania ciepła w okolicach jądra. Kiepskie samoróbki raczej się nie nadają, a na razie z nowych najrozsądniej jest kupić Frosta 2 slim rev 2. Nie ujmując też naszym foeumowym producentom jak Kyniek Gaz czy Misiek15go. w każdym bądź razie bloczek musi być wydajny. Co do wiatraków na chłodnice to polecam akasę, cicha i w miarę wydajna. EDIT: Nie zapomnij o naprawdę porządnej zasiłce 22A na linii +12V to MINIMUM. Edytowane 17 Września 2005 przez BENITO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kyniek Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 Co do amperów na zasiłce to 12V linia mocna musi być chyba że płyta starsza i dla proca bierze z 5V.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 Nikt o zdrowych zmysłach nie podkręca na Epoxie przy takim vcore, bo tylko Epox z tych co są zasilane +5v oferuje powyżej 2Vcore w biosie. Inne ECSy Asrocki itp. zatrzymują się w okolicach 1,85v góra 1,9v Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djtomas Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 ja obstawiam że będzie miał mniejwięcej tyle co ja... ja na 2500MHz 2,2V mam w stresie 49-50*C (temp. w pokoju 24-25C) POzdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RONIN3579 Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 http://www.allegro.pl/show_item.php Teraz to kupiłem ciche tanie wydajne... Może napisze jak przyjdzie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrek Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 Coś link zabardzo się nie udał, popraw go RONIN3579 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jalo Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 kurcze przy 2.2 v na procku mieć 50 stopni na powietrznym chlodzeniu to jest kosmos...podoba mi sie to wc... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kyniek Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 zwróć uwagę też jaką mobo masz - czy da radę na dłuższą metę... a druga rzecz to djtomas ma bardzo wydajny bloczek na procku... a to też ważne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 Chwalić swoje umiesz, ja tam mam X3Ma i nie narzekam. Zwłaszcza ze na dniach nowy 2500 mobile FQQ4C mi przyjdzie. BTW Mosfety obradiatoruj przy wysokim vcore. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kyniek Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 Nawet jak będą obradiatoowane to też gorące - u mnie radiatorki nawet przy 1.9V są bardzo gorące więc przy 2.2 zaleciłbym jakiś nawiew... to żu umiem chwalić swoje to nie ma i tak znaczenia bo tego typu bloczków co ma djtomas już nie robię... a o wydajności nowej serii przekonam się niebawem... zostały wysłane do osoby która ma znacznie większe doświadczenie w testowaniu i wyniki otrzymane przez tą osobę traktowałem jako swego rodzaju sprawdzenie swoich wyników podczas pisania recenzji.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djtomas Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 (edytowane) ja oczywiście jak bawię się w oc powyżej 1,8-1,9V na CPU to stosuję nawiew na mosefety (są na nich jakieś coolermastery alu) POzdr. Edytowane 17 Września 2005 przez djtomas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jalo Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 mosfety, mam obradiatorowane Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kepons Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 EDIT: Nie zapomnij o naprawdę porządnej zasiłce 22A na linii +12V to MINIMUM. 1653838[/snapback] tak, co ty nie powiesz :D 22A to minimum? to powiedz mi jakim cudem mi chodzi na chieftek'u 360 z 12v na 17A? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djtomas Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 tak, co ty nie powiesz :D 22A to minimum? to powiedz mi jakim cudem mi chodzi na chieftek'u 360 z 12v na 17A? 1654239[/snapback] to pochwal się wahaniami napięć np. podczas 3Dmarka 2001 se (oczywiście z miernika) POzdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 Sam mi odpowiedz, boś go przeciążył, a szczerze wątpię czy dawałeś 2,2v. Bo dla zasilacza z 20A to już wyzwanie. Wiem coś o tym, tak prawie zjarałem NeoTECa V4202. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piterix Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 (edytowane) aWC za ile... za dużo więcej niż Ci się wydaje. Ja zaczęłem od ergonomii i wydajności a będę kończył na na drożyźnie i wydajności... Niestety najwydajniejsze WC kosztuje. A cisza bez wydajności mnie nie interesuje (moje AC to ponad 20 wentyli i żeby taką samą wydajność osiągnąć na WC muszę mieć 6 wentyli 120 mm z czego 1 na maxa co łącznie daje grubo ponad 14 dB - oceniam na 25dB) Pozatym WC wciąga (tak jak i AC - po prostu chłodzenie). Teraz buduję dla mojego WC nową budę, kupiłem nową chłodnicę, nową pompę CWU i... 4 wentyle 120 mm ale kupię jeszcze co najmniej 10 a potrzebuję ze 30... czyli tanie to nie jest... Chyba że się chce naprawdę tanio to mam 1 radę - zorientuj się ile co kosztuje i czekaj na okazję (wiarygodną) na allegro (lub gdzie indziej) na dużo niższą cenę - i uwież mi doczekasz się ;-) (około roku i masz TANIE i wydajne WC) Edytowane 17 Września 2005 przez Piterix Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piterix Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 (edytowane) np. http://www.allegro.pl/show_item.php?item=62617866 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=64467684 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=62255772 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=61915316 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=61214435 itd... Edytowane 17 Września 2005 przez Piterix Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...