Skocz do zawartości
jalo

Ile...kosztuje Zrobienie Wc..

Rekomendowane odpowiedzi

chciałem zrobić wlasne wc...tylko kompletnie sie na tym nie znam...narazie przynajmniej(jutro zabieram sie za czytanie :) )i chciałem wiedzieć ile to mniej wiecej kosztuje...(licząc ze narazie wc bede miał tylko na procku...)aha zalezy mi na ciszy! ale bez przesady z ciszą bo zazwyczaj drogo to kosztuje...(chciałbym zeby wszystko było cichsze niż 14 dB...)dzienki za odpowiedzi :)

PS.narazie podoba mi sie np.ten pomysł(tylko 2 wiatraki w kompie :) )ale moze ma on jakies wady niewiem..

Edytowane przez jalo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

elo ;] rozpietosc wc zaczyna sie od jakis 150-200 zl ta taka totalna podstawe ( 1 bloczek , nagrzewnica , pompka , wszystkie duperelki ( to czasem kosztuje wiecej niz sie wydaje ) i jakis wiatrak na nagrzewnice a gorna granica nie istnieje ale na bank w cenie poczatkowej nie otrzymasz czegos co bedzie mialo ponizej 14 db ;] a co do linka ktory poadles to jak bys sie przyjzal to sa tam 3 wentyle ;] jeden z boku obok bloczka na cpu 1 w zasilce i jeden przed nagrzewnica ;] a tak pozatym to to wc ma 3 bloczki i na bank nie bedzie to tanie to tak imo pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh, co do ciszy to pojęcie względe....

zakładając elemety miedziane:

- blok, np od kogoś z forum (misiu15g, gaz ?) ~80zł

- pmpka atman/aquael 30-50zł

- nagrzewnica, np łada, lub coś innego z allegro ok 60zł

- w miarę cichy wetyl 120mm, 10-30zł

- węże, krućce, cybanty, poxipol? -grosze

- rez albo i nie :)

idzie sie w 200zł zmieścić, wszystko zależy od skłądającego i części które wpadną w jego ręce..

można oczywiście taniej, np na ALU, lub też drożej kupując BIPa i konkretniejszą jakąś pompkę

wszystko trzeba dokładnie przemyśleć, poukładać w głowie...

temat nie raz poruszany, polecam czytać, każdy od tego zaczynał :wink:

pzdr!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzienki bardzo za odp :)

hmm takie chlodzenie za 200 zł dało by rade schłodzić procka athlona 1800+@2400mhz 2.2v ? i jak tak to jak by byla temp procka ?

PS.narazie bym zadowlil sie czyms co by nie mialo powyzej 14dB ...wieć da rade za 200 zł coś takiego wyczarować heh...?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzienki bardzo za odp

hmm takie chlodzenie za 200 zł dało by rade schłodzić procka athlona 1800+@2400mhz 2.2v ? i jak tak to jak by byla temp procka ?

PS.narazie bym zadowlil sie czyms co by nie mialo powyzej 14dB ...wieć da rade za 200 zł coś takiego wyczarować heh...?

Schłodzić chyba dałoby radę, ale nie wiadomo jak z zasilaczem on też jest ważny przy podkręcaniu. Poza tym cztałem gdzieś na forum, że niebezpiecznie jest kręcić antki xp na takich napięciach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehehe :D

Benito coś wie o napięciu 2V i swoim Athlonku XP :)

I jesli dobrze sie orientuje to kazde testy bloczków robi na wlasnie 2V :)

zreszta niech on sie wypowie :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzienki bardzo za odp  :)

1653001[/snapback]

Jechanie na codzien na 2.2V to lekka przesada i rozne podzespoly na mobo dostaja po d*&^. Wiecej jak 1.9-1,95 do codziennej pracy lepiej nie dawac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nagrzewniczka od 30 do 50zł

Bloczek 75zł (Prison V2)

Węże 10/13 ok. 9-12zł

pompka najtańsza Aquael 650 (bo docelowo i tak pewnie będziesz chciał zmienić na CWU lub CO)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli masz 2V i powyżej to po pierwsze potrzebujesz chłodnicy przynajmniej na 2 wiatraki 120mm bo mniejsze nie wyrabiają.

Po drugie, każda niedokładnośc w montazu bloku wychodzi natychmiast o ile masz sprawne zbezpieczenia na mobo :D

No i po trzecie, najważniejsze jest to, zeby bloczek miał jak największą powierzchnię odbierania ciepła w okolicach jądra. Kiepskie samoróbki raczej się nie nadają, a na razie z nowych najrozsądniej jest kupić Frosta 2 slim rev 2. Nie ujmując też naszym foeumowym producentom jak Kyniek Gaz czy Misiek15go. w każdym bądź razie bloczek musi być wydajny.

Co do wiatraków na chłodnice to polecam akasę, cicha i w miarę wydajna.

EDIT: Nie zapomnij o naprawdę porządnej zasiłce 22A na linii +12V to MINIMUM.

Edytowane przez BENITO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet jak będą obradiatoowane to też gorące - u mnie radiatorki nawet przy 1.9V są bardzo gorące więc przy 2.2 zaleciłbym jakiś nawiew...

to żu umiem chwalić swoje to nie ma i tak znaczenia bo tego typu bloczków co ma djtomas już nie robię... a o wydajności nowej serii przekonam się niebawem... zostały wysłane do osoby która ma znacznie większe doświadczenie w testowaniu i wyniki otrzymane przez tą osobę traktowałem jako swego rodzaju sprawdzenie swoich wyników podczas pisania recenzji....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aWC za ile... za dużo więcej niż Ci się wydaje. Ja zaczęłem od ergonomii i wydajności a będę kończył na na drożyźnie i wydajności... Niestety najwydajniejsze WC kosztuje. A cisza bez wydajności mnie nie interesuje (moje AC to ponad 20 wentyli i żeby taką samą wydajność osiągnąć na WC muszę mieć 6 wentyli 120 mm z czego 1 na maxa co łącznie daje grubo ponad 14 dB - oceniam na 25dB)

Pozatym WC wciąga (tak jak i AC - po prostu chłodzenie). Teraz buduję dla mojego WC nową budę, kupiłem nową chłodnicę, nową pompę CWU i... 4 wentyle 120 mm ale kupię jeszcze co najmniej 10 a potrzebuję ze 30... czyli tanie to nie jest...

Chyba że się chce naprawdę tanio to mam 1 radę - zorientuj się ile co kosztuje i czekaj na okazję (wiarygodną) na allegro (lub gdzie indziej) na dużo niższą cenę - i uwież mi doczekasz się ;-) (około roku i masz TANIE i wydajne WC)

Edytowane przez Piterix

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi