Skocz do zawartości
bialylukasz

Komputer Długo Się Uruchamia ;/

Rekomendowane odpowiedzi

cze ! mam mały problemik a mianowicie moj komp bardzo długo sie uruchamia ;/ za 1 razem prezinstalowałem windowsa (uzywam xp pro) podziałało dobrze 1,2 dni i potem znowu uruchamia sie 10min i nagle wyskakuje blad ze nie ma jakiegos folderu win/syste32/config :o no to ja sie wkurzyłem wchodze do konsoli odzyskiwania wpisuje chkds c:\ wszystko dobrze res kompa dobrze sie uruchamia a tu nagle patrze i 2 partycji nie ma :o 40 gb mi zzarlo ;/ no wiec pozycyzłem od qmpla dysk i jakos mi sie udalo uratowac czesc tych danyc. I spoko spoko dzisiaj rano wlaczam kompa a tu najpierw nie wykrywa mi dysku ;/ jakos mi sie udało zmienic tasmy i znow sie uruchamiał 15min wyskakuje taki biały długi pasek on sie laduje b.długo skanowałem mks virem ale nic nie wykrył ? cco mam jeszcze zrobic ? Plz pomozcie

Konf. kompa:

cel 2,2

256ddr ram

gf4mx

80gb segate

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najprosciej byloby scandiskiem z dosa ale skoro masz ntfs to nieda sie bo dos go nie widzi. zainstaluj sobie Partition Magic i nim przelec dysk. i wlacz w biosie smarta... nienawidze ntfsa :/ min przez takiem właśnie akcje

jest jeszcze taki program co sie zwie ranish partition manager. chodzi spod dosa i nie obsługuje ntfsa ale pokaze Ci go. zawsze sie tym posluguje. jeszcze nie widziałem lepszgo narzędzia

Edytowane przez leszek_e

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hdd smart dałęm enable i instalnalem patrition maggic 8 za chwile bede skanował to wam napisze wyniki :D

lukasrz : chetnie bym sformatował jakby nie 40 gb brata ;/

1653609[/snapback]

bez formata raczej sie nie obejdzie, prznies dane gdzies do kumpla czy cos... wypal na dvd...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok :D a wiec mam hirens boot i probowalem uruchomic i partition magic i to ranish partition o ktoreym pisał leszek_e jednak przy wlaczaniu obu programow wyskakuje : Critical Error : abort , retry , ignore , fail ;/ i nic daje f to wychodzi mi do menu :( chyba bez formatu sie nie obejdzie ?? macie jeszcze jakies propozycje ? Partycje mam podzielone 4 , 30 , 40 czy jakos inaczej podzielic ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok :D a wiec mam hirens boot i probowalem uruchomic i partition magic i to ranish partition o ktoreym pisał leszek_e jednak przy wlaczaniu obu programow wyskakuje : Critical Error : abort , retry , ignore , fail ;/ i nic daje f to wychodzi mi do menu :( chyba bez formatu sie nie obejdzie ?? macie jeszcze jakies propozycje ? Partycje mam podzielone 4 , 30 , 40 czy jakos inaczej podzielic ?

1653628[/snapback]

daj:

c:\ 5GB

d:\ 35GB

e:\ 35GB

Trzeba zmienic rozmiary partycji na nieco inne. I po tym zapodasz oczywiscie pelnego formata i mysle ze bedzie OK, przynajmniej przez dluzszy czas.

leszek_e

przeciez low level format tez kasuje dane :| bialylukasz nie moze zrobic formata ze wzgledu na dane ktore wtedy straci ale niestety tylko format go ratuje.

Low level formata narazie sie nie czepiaj

Edytowane przez lukasrz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak widzisz wyedytowalem swoj post zanim Ty napisales swoj :D pomylilo mi sie z inny tematem dlatego dalem EDIT :D

jak daje ignore to tez wychodzi do menu czyli sformatowac dyski d i e spod windowsa potem wejsc do cd windowsa sformatowac dysk c zmienic partycje i na nowo windows ? czy jakos inaczej ??

1653653[/snapback]

nie wiem co znaczy "wychodzi do menu" :/! albo wchodzi do menu albo wychodzi z menu a nie takie cos :D! no to przeciez bales sie o swoje dane?? to chcesz w koncu formata zrobic i wszystko stracic?? to juz obojetne jak sobie ten format zrobisz :D byleby go zrobic :)

usun te dwie partycje spod windy panel sterowanie, narzedzia administracyjne, zarzadzanie komputerem, zarzadzanie dyskami. usun a nie formatuj i wtedy sprubuj odpalic ranisha spod dosa :) i jak pojdzie to usun wszystkie partycje i rob na nowo :)

rozmiary takie jak podal lukasrz np. :)

Edytowane przez leszek_e

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a wiec tak udało mi sie uruchomic partiotion manager dałem 3 razy ignore ;] przeskanowałem wszystkie partycje i nie znalazł bledu :o / 0 errors ? no chcialbym tak zrobic jakby sie udało zeby nie kasowac danych oprocz tych co sa na c bo w sumie tam jest tylko windows ? nie da sie jeszcze czegos zrobic ? juz mi sie komp troche szybciej uruchamia ? moze jakas defregmentacja ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak wlaczyles ranisha to nie miales nic na czerwono i w rogu nie pisalo cos w stylu "boot sector dasn,t have valid information"?? jesli miales na czerwono to lipa a jesli nie to git :)! co do uruchamiania to opruznij folder c:\windows\prefetch i w rejestrze zmien to:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management\PrefetchParameters i wartość EnablePrefetcher ustaw na 0

czekaj bo od temtu odbiegamy :D, to widzisz juz te dwie partycje z ktorymi miales problem??

Edytowane przez leszek_e

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba je widze :D na wszelki wypadek zrobiłem 3 zdjecia sprawdzcie je :D moze cos zobaczycie zlego lub dobrego ;] :

http://www.ghnet.pl/~bialy/komp/PICT0271.JPG

http://www.ghnet.pl/~bialy/komp/PICT0272.JPG

http://www.ghnet.pl/~bialy/komp/PICT0273.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi