Skocz do zawartości
poca

Geforce 7800 Gt

Rekomendowane odpowiedzi

poca Ty masz Gigabyte? ja wczoraj probowalem zrobic wlasnie 1.4v @ 1.5v przez update biosa, no ale mialem pewien powazny problem z nvflashem. czytalem na forum mktech i wyczytalem ze moze byc to problem albo tego ze w biosie mobo mam virus protection activated, lub zablokowany update biosa (usuwa sie komenda nvflash -r) badz nvflash nie wykrywa grafy na PCIe tylko AGP. cokolwiek bym nie wpisal z poleceniem nvflash mialem

Dołączona grafika

myslalem nawet ze to wina dyskietki, ale nic nie dalo nagranie na inna... dopiero sprobowalem przed chwila takiego progsa z GIGABYTE VGA UTILITY co sie zwie "@VGA" i nim updateowalem sobie w locie biosa. zaraz przystepuje do testow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@poca

Musisz utworzyć startowy CD (np. w programie Nero) i dograć na płytę 2 pliki do flashowania + bios. Następnie odpalasz kompa z CD i robisz aktualizację.

Dołączona grafika

@R.I.P.

Komenda do aktualizacj biosu, która obchodzi wszelkie zabezpieczenia (na 99,9%), to:

nvflash -4 -5 -6 nazwabiosu.rom

Ja tak bynajmniej aktualizuję bios.

Edytowane przez dem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na Galaxy nie ma żadnego zabezpieczenia. Ale po zmieanie napięcia stery mi wykryły o 200MHz więcej na memkach i 12MHz na GPU :/ coś słabo poszedł GPU :? Czy ktoś zna może powód tego ?

Aha jeszcze jedno czy na oryginalnym chłodzeniu moża wymienić ten "plaster" na memkach na noramlną paste ? Bo ktoś chyba pisał że pasty jest za mało żeby połączyć radiator z memkami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie sugeruj się tym co wykrywają stery. Musisz sam dojść do max. zegarów. No i najlepsze jest to, że jak w sterach damy znajdowanie optymalnych taktowań, to owszem stery je szukają, ale tylko dla rdzenia. Pamięci w ogóle nie testuje, tylko w przybliżeniu podaje wartość odpowiednią dla wykrytego taktowania rdzenia. Sprawdziłem to włączając w tle okienko RivaTuner'a pokazujące taktowania i temperatury karty. Zmieniały się tylko taktowania rdzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gigabyte, zawsze utrudniał zycie w materii zmiany biosu użytkownikom, wprowadzając jakieś blokady i wymyślając swoje programy do aktualizacji firmware'u. Z tego też powodu (choć nie tylko) omijam tę firmę z daleka przy wyborze sprzętu.

Edytowane przez dem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://service.futuremark.com/compare?3dm05=1547839

Dajcie mi nowego proca! ;]

GPU: 510MHz

MEM: 1200MHz (tylko że dałem na oko, nie sprawdzałem i można maksymalnie]

http://service.futuremark.com/compare?3dm05=1547885

+ MEM: 1220 MHz ;]

Edytowane przez poca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8469

http://service.futuremark.com/compare?3dm05=1548245

Nie mam już siły...

Musze posmarować gpu czymś porządnym, a nie pasta dodaną w zestawie z Silencerem na r9800 ;]

@ dem - musi być różnica. Mamy tyle samo MHz na GPU i jeszcze 1255MHz na memka. Czyli tyci tyci więcej od Ciebie, a i tak różnica pkt. jest.

A właśnie. Ja mam 2.6 (i to jeszcze nie całe), a ty 2.9GHz.

Edytowane przez poca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłem zwykłego na gpu 1.5V. Nie wiem czemu lepiej mi się memki kręca. Może wcześniej tego nie zauważałem.

Powiem Wam. Moge sprawdzać czy artów nie ma w marko 03, 05, ale najlepszym wykrywaczem artów jest engine Source. Jeżeli coś macie przękrecone napewno CS:S/HL2 zaraz to wykryje. Grałem teraz z godzinke w CS:S i nic ;]

To nie się nazywa stabile.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie najlepszym wykrywaczem artow okazał się NFS Underground 1 i trasa Terminal.

Wracając do marków. Zostało mi jeszcze pogonienei pamięci, bo na razie wszystkie testy były na dzielniku 133, czyli pamięci szły tylko 207MHz, a spokojnie idą na 250MHz. Mogę jeszcze podbić GPU i pewnie pamięci na karcie też. Ale wszystko w swoim czasie. Jak nie uda mi się dobić do 9k to sprzedam kartę :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi