wodi Opublikowano 29 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2006 (edytowane) Witam Dzis przetestowalem biosy jeszcze 2 producentow Leadtek i MSI powiem krotko jestem mile zaskoczony biosem od MSI w wersi 5.70.02.13.01 odrobine wiecej sie kreci o 5Mhz i duzo mniej sypie artefaktami przy ustawieniu 500/1250 od biosu GAINWARDA! bios gainwarda to 5.70.02.13.00 !!!! leadtek calkowicie odpada!!!! powiem jescze tylko ze wszystkie biosy wszystkich producentow maja taka sama wydajnosc przy ustawieniu 475/1230 wiec moja ocenka brzmi tak 1miejsce MSI 2miejsce GAINWARD 3miejsce EVGA za dobre mozliwosci OC :wink: POZDRO :lol2: ps. jezeli ktos bedzie mial jakies problemy w wgraniu biosu innego producenta niech wali do mnie na gg 6881836 :wink: Edytowane 29 Stycznia 2006 przez wodi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukk_ Opublikowano 29 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2006 Witam Dzis przetestowalem biosy jeszcze 2 producentow Leadtek i MSI powiem krotko jestem mile zaskoczony biosem od MSI w wersi 5.70.02.13.01 odrobine wiecej sie kreci o 5Mhz i duzo mniej sypie artefaktami przy ustawieniu 500/1250 od biosu GAINWARDA! bios gainwarda to 5.70.02.13.00 !!!! leadtek calkowicie odpada!!!! powiem jescze tylko ze wszystkie biosy wszystkich producentow maja taka sama wydajnosc przy ustawieniu 475/1230 wiec moja ocenka brzmi tak 1miejsce MSI 2miejsce GAINWARD 3miejsce EVGA za dobre mozliwosci OC :wink: POZDRO :lol2: ps. jezeli ktos bedzie mial jakies problemy w wgraniu biosu innego producenta niech wali do mnie na gg 6881836 :wink: czyn dobrze rozumiem ze moge po prostu do mojego PoV sciagnac bios od MSI, zmienic tez w nim napiecia (tak jak w moim) i moge miec lepsze OC?? nic sie nie stanie karcie ze dostanie inny bios?? tylko to ze bedzie rozpoznawana jako msi tak?? nvflash -4 -5 -6 bios.rom?? pojdzie tak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.PaVLo. Opublikowano 29 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2006 ja w swoim Gigabyte 7800GT mam już oryginalnie bios 5.70.02.13.01 jak narazie to bez żadnych V gpu/mem i na oryginalnym chłodzeniu osiagam bez problemu wartość 490/1200 a nawet 500/1230 bez żadnych artów, więc myśle, że ten z MSI to ten sam co ja posiadam, niedługo zmieniam chłodzenia na Silencer NV 5 rev.3, to wtedy prawdopodobnie zrobie vgpu mod i będe jeszcze krecił. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 29 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2006 Podajcie z łaski swojej linka do jakiejś strony z kolekcją biosów do 7800GT. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_1 Opublikowano 29 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2006 (edytowane) http://www.mvktech.net/ Od eVGA jest aż 6biosów go 7800GT Oo EDIT: Spróbuje dzisiaj bios od MSI Edytowane 29 Stycznia 2006 przez Greg_1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.PaVLo. Opublikowano 29 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2006 (edytowane) LINK Edytowane 29 Stycznia 2006 przez .PaVLo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_1 Opublikowano 29 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2006 (edytowane) Nie widze różnicy pomiędzy biosem Galaxy a MSI :/ Aha jaki bios mam wgrać do swojego Galaxy od Gainward'a :?: Od GS'a czy od zwykłego :?: EDIT: @wodi którego bios'u eVGA używałeś, której rev :?: Edytowane 29 Stycznia 2006 przez Greg_1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sulaco Opublikowano 29 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2006 a wiec tak procek w SLI ma bardzo bardzo duze znaczenie, mialbys 2800mhz ,to bylo by spokojnie ponad 6000, 2640mhz do SLI i to jeszcze jednordzeniowiec to niestety troche za mało, optimum do 1karty to 2700mhz a do SLI to tak minimum 2900mhz i wyzej.przesada troche. a64@2,64GHz w zupelnosci wystarczy do sli. w 3dm06 x2 nie ma ZADNEGO wplywu na wyniki w testach karty graficznej ( ponizej 0,5%). w 3dm05 x2 da jakies +5%. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 29 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2006 przesada troche. a64@2,64GHz w zupelnosci wystarczy do sli. w 3dm06 x2 nie ma ZADNEGO wplywu na wyniki w testach karty graficznej ( ponizej 0,5%). w 3dm05 x2 da jakies +5%. @Sulaco sprawdzalem u siebie osobiscie, i roznica pomiedzy prockami 2600 a 2800 jest bardzo duza w 2k6 ,około 500punktow) a jesli mialbym x2 to juz wynik bylby sporo wyzzszy, z wiadomych wzgledow. Jesli znowu chodzi o tryb gier to puscilem FEARA na takich ustawieniach na sempronie2600 i venice2800 i roznica na minimum na 1280x1024 wszystko on, to 34fps min. dla semprona i 39fps dla venica....a wiec tez dosc duzo jak na minimum bo average i max to roznica byla jeszcze wieksza...nawet 30fps w max.fps Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wodi Opublikowano 29 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2006 czyn dobrze rozumiem ze moge po prostu do mojego PoV sciagnac bios od MSI, zmienic tez w nim napiecia (tak jak w moim) i moge miec lepsze OC?? nic sie nie stanie karcie ze dostanie inny bios?? tylko to ze bedzie rozpoznawana jako msi tak?? nvflash -4 -5 -6 bios.rom?? pojdzie tak? karta bedzie nadal rozpoznawana jako PoV musisz tylko zmiecic to w programie NiBiTor.v2.6a i nie zapomnij zmienic takze ID bo jak tego nie zrobisz nie wgrasz zadnego biosu innego producenta Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sulaco Opublikowano 29 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2006 @Sulaco sprawdzalem u siebie osobiscie, i roznica pomiedzy prockami 2600 a 2800 jest bardzo duza w 2k6 ,około 500punktow) piszesz o wyniku koncowym czyli testy GPU+CPU. w testach GPU ta roznica bedzie zdecydowanie mniejsza, jezeli w ogole. Jesli znowu chodzi o tryb gier to puscilem FEARA na takich ustawieniach na sempronie2600 i venice2800 i roznica na minimum na 1280x1024 wszystko on, to 34fps min. dla semprona i 39fps dla venica....a wiec tez dosc duzo jak na minimum bo average i max to roznica byla jeszcze wieksza...nawet 30fps w max.fpszalezy od ustawien i od testow. w samej grze mozesz miec zupelnie inny framerate niz w tescie, dobrym przykladem, jest wlasnie fear gdzie w benchmarku min mozesz miec 34 fps, ale w samej grze juz 20fps i w takim przypadku bardzo watpie, aby byla jaks wieksza roznica pomiedzy procem taktowanym 2,6 a 2,8giga. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wodi Opublikowano 29 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2006 Nie widze różnicy pomiędzy biosem Galaxy a MSI :/ Aha jaki bios mam wgrać do swojego Galaxy od Gainward'a :?: Od GS'a czy od zwykłego :?: EDIT: @wodi którego bios'u eVGA używałeś, której rev :?: rev 02 :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadow51 Opublikowano 30 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2006 Zasilacz to Toppower P7 450 a karta to MSI GF7800GT obie koncowki maja 6bolcow ale te na karcie sa 4 sciete z gory a na kablu PCI-Ex z zasilki tylko 3 ??? Czy moge sciac ten jeden bolec nozykiem (wtedy bedzie pasowac) Czy ktos sie z czyms takim spotkal ??? I czy moge to sciac bez ryzyka ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 30 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2006 Mam problem z zapisaniem zmodyfikowanego biosu. Otóż zmieniam sobie timingi pamięci w NiBbior 2.6a z Timingset0 na Timingset5 (wyczytałem na XS, że jest to optymalne ustawienie dla kostek Infineona), następnie Save Bios i nic. Po załadowaniu zmodowanego biosu do Nibitora, okazuje sie, że timingi się nie zmieniły. Kto pomoze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_war Opublikowano 30 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2006 wlasnie fear gdzie w benchmarku min mozesz miec 34 fps, ale w samej grze juz 20fps i w takim przypadku bardzo watpie, aby byla jaks wieksza roznica pomiedzy procem taktowanym 2,6 a 2,8giga. mi sie wydaje z on porownywal procy taktowane 1,6ghz i 1.8ghz gdzie przy takich "mocnych" gpu tak male taktowanie cpu mocno je dusi kazde zwiekszeje mhz proca daje duzy przyrost ale np. gdy osiagniesz juz ten pulap przy ktorym karta juz sie nie dusi zwiekszanie mhz proca nie ma wiekszego sensu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadow51 Opublikowano 30 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2006 Co NAJLEPSZE ??? Jaki bios do MSI 7800 GT, jaki program do OC ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PITer Opublikowano 30 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2006 http://service.futuremark.com/compare?3dm06=92031 Jak narazie oryginalne chlodzenie i bios nie ruszany... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wodi Opublikowano 30 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2006 Mam problem z zapisaniem zmodyfikowanego biosu. Otóż zmieniam sobie timingi pamięci w NiBbior 2.6a z Timingset0 na Timingset5 (wyczytałem na XS, że jest to optymalne ustawienie dla kostek Infineona), następnie Save Bios i nic. Po załadowaniu zmodowanego biosu do Nibitora, okazuje sie, że timingi się nie zmieniły. Kto pomoze? 1919920[/snapback] Co NAJLEPSZE ??? Jaki bios do MSI 7800 GT, jaki program do OC ??? polecam experstoola od gainwarda chyba jest najlepszy a biosik to wiesz polecalbym tez galaxy jest troszke mniej wydajny troszeczke ale wyskakuje mniej artefaktow tak mi sie wydaje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 30 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2006 mi sie wydaje z on porownywal procy taktowane 1,6ghz i 1.8ghz gdzie przy takich "mocnych" gpu tak male taktowanie cpu mocno je dusi kazde zwiekszeje mhz proca daje duzy przyrost ale np. gdy osiagniesz juz ten pulap przy ktorym karta juz sie nie dusi zwiekszanie mhz proca nie ma wiekszego sensu nie no ,ja pier... chyba wiem co porownywalem 2.6 i 2.8 :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 30 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2006 http://service.futuremark.com/compare?3dm06=92031 Jak narazie oryginalne chlodzenie i bios nie ruszany... No PITer widze ze dales sobie siana z karta konkurencji :D Witamy w klubie i widac ze niezla sztuka Ci sie trafila :) Po zapodaniu 1,5V na rdzen powinienes osiagnac calkiem interesujace wyniki :wink: pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PITer Opublikowano 30 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2006 (edytowane) No PITer widze ze dales sobie siana z karta konkurencji :D Witamy w klubie i widac ze niezla sztuka Ci sie trafila :) Po zapodaniu 1,5V na rdzen powinienes osiagnac calkiem interesujace wyniki :wink: pozdro Niestety ale X1800XL jakies trefne sa :( msyallem o X1800XT ale jak juz wyszlo X1900XT to lapiej bylo by wziac ta nowa, ale z drugiej strony dolozyc 1000zł i nie wykozystac to bez sensu :) Karta kupiona w ESC, dla zainteresowanych karta ma inne chlodzenie niz na wszystkich fotkach, lepsze, zamieszcze pozniej zdjecie... Update: Fotki Edytowane 31 Stycznia 2006 przez PITer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 31 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2006 :blink: no ciekawe to chlodzonko. Wyglada na bardziej ciche ,bo wentyl jakis "ludzki" nie to co ten standardowy miniaturowy odkurzacz :? pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 31 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2006 troszke pomyśleli i zapodali też chłodzenie na tył karty tak jak przy 6800 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robak57 Opublikowano 31 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2006 cholera mnie już bieże zwiękrzyłem napiecie na kartach do 1,5 v i teraz nie da sie przetaktować procka max o 300mhz a kiedyś o 700mhz zamiast sobie poleprzyć to teraz jest jeszcze gorżej spadły wymiki w 3dmark ma ktoś pomysł co jest przyczyną ???????? dem ja też miałem problem z wgraniem ale ściągłem najnowszego nvflesza i potem poszło Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 31 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2006 Moze zasilacz? :unsure: pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PITer Opublikowano 31 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2006 Czy da sie ustawic napiecie dla GPU na wartosc pomiedzy 1.4 a 1.5v ? probowalem dac 1.41, 1.42, 1.45 i zawsze przy rzeczywistym zmierzeniu napiec wychodzi 1.5v... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robak57 Opublikowano 31 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2006 zasilacz mam dobry Tangan 480W U22 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barty Opublikowano 31 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2006 Pozwole sobie poruszyc jeszcze temat chlodzenia powietrzem, do wyboru mamy dwa sensowne Zalman VGA VF700-Cu (AlCu?) i ARCTIC COOLING - NV Silencer 5 rev. 3.0 Jak ogolnie wiadomo NV Silencer chlodzi jeszcze pamieci, co prawda za pomoca jakis gąbek, a Zalman, ma te swoje radiatorki, wystarczaja? Czy montujecie co innego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_1 Opublikowano 31 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2006 Widziałem gościa na zagranicznym forum który zrobił nawet Vmod'a na memki w 7800GT i miał załozone te małe radiatorki Zalmana i pisał że w zupełności wystarczały. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 31 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2006 vmoda na memki juz programowo zrobic sie nie da?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...