Skocz do zawartości
poca

Geforce 7800 Gt

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam przejściówke.

//

Mam pytanie ad. nvFlasha.

Używam go pierwszy raz.

Musze go odpalić w trybie awaryjnym? W dosie? Z dyskietki? (tu bedzie problem bo nie mam stacji ;] )

Edytowane przez poca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie ad. nvFlasha.

Używam go pierwszy raz.

Musze go odpalić w trybie awaryjnym? W dosie? Z dyskietki? (tu bedzie problem bo nie mam stacji ;] )

Uruchamiasz komputer z dyskietki (dyskietka startowa + program flasciach!ący + bios) i zmieniasz bios z poziomu DOSa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poca jak zakładałeś Silencera to bez żadnych zmian czy tą pastę znajdującą się na ramach zmieniłeś na swoją ? jak coś to podaj swój numer to zadzwonię.

Nic nie zmieniałem. Wyczyściłem resztki tego góffna co było i założyłem coolera.

@ dem - mam w folderze nvflash takie pliki cwsdpmi.exe, nvFlash.exe. Mam wrzucić te dwa plus bios.rom. Tak?

Edytowane przez poca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszyscy mają wtyczki prosto z zasiłki?? nikt nie używa przejściowek do jasnej ciasnej?? :)

Ja uzywam i mam podlaczone do jednego molexa - dziala :-) Wg instrukcji ta przejsciowka to "rozgaleznik" czyli na tym drugim molexie otrzymujesz normalnie 12 v - u mnie jest do niego podlaczony zalman v700.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poca ten silencer to jest nv5 rev2? bo kurcze zastanawiam sie (wlasciwie to prawdopodobnie) nad zmiana platformy na nf4, oraz grafy na 7800gt. Swoja grafe niebawem chyba sprzedam, ale mam wlasnie na niej tego nv5 rev2. po screenie widze ze lezy idealnie, a co za tym idzie jest cicho ;]]]

btw ja mam chiefteca 420W i rowniez nie posiadam zasilania pci-e wiec bede musial widocznie skorzystac z tegoz kabelka..no ale narazie nie mowie hop :) mam nadzieje ze wszystko pojdzie po moich myslach

edit... sorki juz wiem ze to nie rev2 a rev3. czyli rev2 nie bedzie pasowal na 7800gt?

Edytowane przez R.i.P.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam rev.3 i na pudełku wyraźnie jest napisane że pasuje do 6800 Ultra/GT oraz można na znaleźć naklejke "Rev(3) Now also compatible to 7800 series".

Więc nie wiem czy rev. 2 wejdzie na GF7800. Wydaje mi się jednak że ten zabieg się nie uda.

Jeżeli by wchodził na 7xxx to by ludzie nie czekali na rev3 ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zamontowałem silencera 5 rev3 i wyje@#ło mnie w kosmos

niesamowita cisza, w 2d niesłyszalny, w 3d pracuje tak jak referencyjny w 2d :)

do tego temp w 3d wynosi tyle co w 2d na referencyjnym

wszystko ładnie dociska i pasuje, do ramków itp

polecam, w tej cenie ciężko będzie znaleźć coś równie fajnego B)

A jakie masz temp w stresie na tym silencerze? Najlepiej wlacz pomiar temperatury z panelu sterownika i wlacz rthdribl we wmiare duzym oknie - przynajmniej na jakies 20 min - ciekawia mnie wyniki w porowaniu do zalmana v700cu - u mnie na takim wlasnie coolerku, temp dochodzi do 70 C... - przy czym wentyl jest wpiety w zasilanie na karcie, wiec w 3d dostaje wiecej obrotow, po wlaczeniu wnetyla na sztywno na 5v temp dochodzi do 80 c... (rdzen podkrecony na 470 Mhz)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nom nieźle tylko jeszcze muszę ORB walnąć :) w sumie zakup GT+zalman i mod->zmiana biosu to chyba bardziej się opłaca.

Mozesz blizej opisac szczegoly dot. tego moda? Tzn, czy wplynal on jakos na polepszenie mozliwosci OC karty?

@boxster, imho cena przyzwoita wielce, no i sprzedajacy o niezlej renomie na allegro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@wkamil

Z tym, że Gaja robił chyba testy na GTX-ie... przynajmniej ma tak w podpisie... no chyba, że wgrał do swojego GT bios od GTX-a i dlatego tak wpisał... hmm...

Też chętnie poczytam coś na temat modzika wersji GT, czy wszystkie karty się do tego nadają, czy są jakieś lepsze i gorsze firmy lub egzemplarze - mile będą widziane jakieś serie, jeśli takowe są...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja uzywam i mam podlaczone do jednego molexa - dziala :-) Wg instrukcji ta przejsciowka to "rozgaleznik" czyli na tym drugim molexie otrzymujesz normalnie 12 v - u mnie jest do niego podlaczony zalman v700.

Ja mam WinFasta 7800GT i ten sam "problem" z przejściówką zasilającą. Tzn.podłączony mam tylko jeden molex i wszystko działa, ale mi to spokoju nie daje po jaką cholerę zrobiony jest na niej ten drugi, który ewidentnie nie jest pomyślany jako rozgałęzinik bo musiałby mieć żeńskie piny! I do tego od złącza PCIE kable się nie "dublują" a wychodzą z zupelnie różnych "pozycji" (jakgdyby lustrzane odbicie). Dlatego jak podepnę linię 12V do tego drugiego molex'a, zamiast do tego co teraz, napięcie na kartę będzie podawane na zupełnie inne piny w gnieździe PCIE ! ... No chyba że na karcie gdzieś dalej jest to wszystko zmostkowane jakoś i wsio ryba... :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam WinFasta 7800GT i ten sam "problem" z przejściówką zasilającą. Tzn.podłączony mam tylko jeden molex i wszystko działa, ale mi to spokoju nie daje po jaką cholerę zrobiony jest na niej ten drugi, który ewidentnie nie jest pomyślany jako rozgałęzinik bo musiałby mieć żeńskie piny! I do tego od złącza PCIE kable się nie "dublują" a wychodzą z zupelnie różnych "pozycji" (jakgdyby lustrzane odbicie). Dlatego jak podepnę linię 12V do tego drugiego molex'a, zamiast do tego co teraz, napięcie na kartę będzie podawane na zupełnie inne piny w gnieździe PCIE ! ... No chyba że na karcie gdzieś dalej jest to wszystko zmostkowane jakoś i wsio ryba... :?

zauwaz, ze drugi kabelek również ma 3 przewody a to przeczy logice rozgałężnika, bo jakbym chciał tam podpiąć na przykład CD to ten napęd nie zadziała bo brak jednej linii, ja podpiołem oba pod linię zasilania i karta nie zadziałała, możliwe, że rzeczywiscie jest to jakiś rozgałęźnik, ale nikt mnie o tym nie poinformował i w zyciu nie spodziewałbym się, ze to jakiś rozgałęźnik, jak by nim był to kable rozchodziły by się od molexa a nie od grafiki :huh:

karta poszła na gwarancję, dzisiaj ma być nowa :? ,

Jeszcze jednno pytanko, którą linię podłączyłeś, tą co jest bliżej karty czy tą wyżej

Edytowane przez .PaVLo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zauwaz, ze drugi kabelek również ma 3 przewody a to przeczy logicze rozgałężnika (...)jak by nim pył to kable rozchodziły by się od molexa a nie od grafiki (...)

NO WŁAŚNIE! O tym samym myślimy ;)

Jeszcze jednno pytanko, którą linię podłączyłeś, tą co jest bliżej karty czy tą wyżej

W sumie nawet nie wiem, wybrałem na oślep - muszę to sprawdzić. Co ciekawe już 3 razy kartę wyciągałem na biurko (zmiana chłodzenia na zalamanika) i podpinałem to zasilanie znów "na oślep".... Wydaje mi się że teraz mam podpięty zasilacz do tego molexa, na którego wiązce nie ma takiej białej opasko-naklejki z jakimiś napisami...

Dziwne to wszystko! Czy kotś może to jakoś rzeczowo wyjaśnić? Bo mnie rozerwie z ciekawości :D

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ Pavlo - zjarałeś grafe przez podpięcie 2 molexow?????? :blink: :blink:

dobra juz siedzie na nowej plytce i 7800GT i nie posłuchałem Was ;) (tzn niektorych) i podpiąłem OBA molexy..i wszytsko śmiga..z tego wynika ze moze sie jakos zabezpieczają aby grafa dostawala wystraczającą ilosc V

narazie instaluje progsy itp..zrobilem test w 3dmarku 2005 na szybko na 81.95..wynik 6500 marków (NIC nie jest kręcone..nawet procek)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lukk_ tu jest właśnie problem, bo nie wiem w jaki sposób się uszkodziła, ale mam coś podejrzenia do tego dodatkowego zasilania, ponieważ nie zauwazyłem, że po wpięciu do obu wtyczek zasilania, z jednej czerwony kabelek sie wysunoł i mógł nie stykaś, wtedy tyła tylko masa, drugarzecz, to nie podpiołem pod płyte(DFI LP Ultra-D) dodatkowego zasilania do gniazda wyglądającego jak od stacji dyskietek, a zasila ono podobno port PCI-E, karte sprawdzałem z zasilaczem Tagan 380W i na innej płycie i nie wstaawała :///

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi