ANalfabeta Opublikowano 14 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2002 Zmieniłem sobie swego czasu sprzet na MD po latach pracy z Intelem chciałem czegoś szybszego, a kasa jak to u studenta. Wybór padł na AMD 1700+ płytka MSI i pamięci Kingstona. Tak jak chciałem. Słysząc wiele o temperaturach na AMD, na chłodzenie postanowiłem pswięcić ponad standardowe pieniądze (pomijam WC i Zalmany). Wybrałem: VOLCANO 7. Ładny, duży, troche miedziany - myśle będzie oki. Po paru dniach złozyłem gada. No fajnie wszystko ładnie pięknie, temperaturki też w normie, kręcił sie też przyzwoicie. Tylko jedna rzecz nie dawał mi spokoju: HAŁAS. Matko jak on wył. To taka mała suszarka w środku zamknięta. Miałem dość!! Czytałem pytałem troche się bawiłem (praca w sklepie komp.) Padło na TITANA tak tego byka za skromne 32 zeta. Zamontowałem na procka, podłozyłem Coopershima żeby dbać o mojego Athlonka. Temperatury nie różniły sie od Volcano prawie wcale no może o 1 stopień, ale to chyba kwestia pasty czy może dociśnięcia. Teraz zrobiłem małą przeróbkę założyłem radiator od Volcano a wentyl od TITAN-a i co ?? Temperatury takie same. Żadnej różnicy. Więc się pytam za co Tt bierze taką kasę ???? (a nawet pasty nie dodaje :) ) Padną argumenty że przy OC będzie lepiej chłodził Tt. Tak się składa że po podkręceniu na 2000+ temperatury są identyczne. Pomijam fakt że przy Volcano musiałem mieć włączony 92 mm SUNON wydmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>ący, żeby utrzymac temperaturę na poziomie jaki teraz mam na samym tylko TITAN-ie bez jakichkilwiek dodatkowych wentyli. Co Wy na to Szanowni Overcklockerzy i maniacy Megahertzów?????? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymoon Opublikowano 14 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2002 A ja ci na to, ze zrobiles blad na samym poczatku. Bylo kupic Zalman CNPS 6000CU i byloby git. Najpierw moglbys sie w nim przejrzec - jest tak dobrze wypolerowany. Pozniej tylko zalozyc, podlaczyc fan mate i cieszyc sie cisza i spokojem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2002 a tam ja zawsze byle przeciwny AC! Wc rulezz! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANalfabeta Opublikowano 14 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2002 Tylko ile kosztuje taki Zalman podejrzewam, że ponad 150 zeta a ja narazie wydałem 90 V7 17 CooperShim i 32 TITAN czyli jak mi kalkulator nie szwankuje 139 zeta. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 14 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2002 A wiec Titan jes GIT i tyle :D :D :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymoon Opublikowano 14 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2002 Tylko ile kosztuje taki Zalman podejrzewam, że ponad 150 zeta a ja narazie wydałem 90 V7 17 CooperShim i 32 TITAN czyli jak mi kalkulator nie szwankuje 139 zeta.Za jakosc sie placi... powiedz jakie masz temperaturki ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2002 jaki to titan i jaką masz temperature? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kap00ch Opublikowano 14 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2002 nie zebym mowil ze jestem miloscnikiem Tt ale firme szanuje i cos mi sie tu nie podoba, nie zebym watpil w umiejetnosci kolesia od literek :) ale jakby byl tak mily i podaj temp. to by wszystko bylo jasne....a tak to zaden cooler nie dorowna WC MADE IN GARAZ YEAH!!! i w sumie jakby sie ktos (skormnie tak jak ja:) zabral do roboty to ma WC za....powiedzmy 120 zl (u mnie wyszlo 140:( i wyjdzie to taniej niz omawiane 132 zl......... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2002 Mówisz o moich literkach?? ;) ja też eksperymentowałem z wc tylko zamiast pompki wodnej kombinowałem z powietrzna (zrobiłem zwarcie i korki siadły :) ) pompka miała wytwarzać ciśnienie powietrza w dolnym zbiorniku które to z kolei wpychało ciecz (wodę) do zbiornika górnego jak ten się na pełnił to pompka miała się wyłączyć i woda wracała spowrotem na duł nie próbujcie robić tego!!! Chyba że macie na walone pod sufitem tak jak ja :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holman Opublikowano 14 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2002 ueheheheh to tak wlasnie jest z chlodzeniem powietrzem;), tt=titan, mysle ze koles duzo sie nie myli bo sam kiedys mialem suszare dltke 6k ropm na procu i jak kupilem zalmana 3100 golda od razu bylo lepiej, a ten titan jest calkiem spoko z tego co slyszlem:), ale i tak WB lepsze, wlasnie zakladam heh Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tirinti Opublikowano 14 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2002 Sam nie wierzyłem, że ten Titan za 35zł jest taki rewelacyjny. Ale 35zł to nie majątek więc postanowiłem sprawdzić. Wymieniłem miedzianego Spire (tego większego) z wiatrakiem Zalman'a 5000 (Zalman jest na P4 z Deltą od FOP'a) na Titana na PIII700@1050 i praktycznie nie było różnicy temperatur, a za to jest znacznie ciszej. Tak mi się spodobał, że sobie kupiłem drugi na PIII500E@666, tego dałem na 5V i wogóle go nie słychać, do tego dałem Baracude IV i wiatrak zasilacza na 5V i w kompie najgłośniejszy jest szum w głośnikach. Szkoda, że nie ma wersji na socket 423. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANalfabeta Opublikowano 14 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2002 Jak napisałem pomijam narazie WC, bo skupiam się na powietrzu. Chcecie temperetury to już pisze. Otóż: Normalnie: stronki i takie tam jakies foldery mp3 i tym podobne to 38-39 Granie: około 2 h lub kompresja divx max 44-45 stopni Wszystkie te temperatury są teraz czyli ciepło okna od południa raczej w pokoju podwyższona temperatura obudowa big tower zamknieta. Z tyłu obudowy na samej górze zamontowany jest sunon 92 mm puszczony nawet na 7 V i wówczas temperatury spadją nawet o jakieś 3-4 stopni mowa oczywiście o tych najwyzszych bo przy nizszych nie ma znacznej róznicy. Jak już wspominałem przy V7 musiałem naprawde duużo się nakombinowac żeby uzyskac takie temperatury a i tak hałas był znaczny. Pozdrawiam wszystkich WC i AC !! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaka Opublikowano 14 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2002 ja mialem inna histori z wentylatorami:P kiedys podkrecilem athlona 1.3 do 1.6 na jakims sam nie wiem jakim wiatraku fakt ze nawet ladnie chlodzil ale byl za glosny wiec go skrecilem do 5v i bylo od razu lepiej kit ze nie zaizolowalem kabli i tak sobie wylecial kabelek i ten zlom przestal sie krecic w ten sposob stracilem pierwszego athlona fixem dali mi na gwarancji drugiego i wstawilem go na to samo miejsce tyle ze tym razem zaizolowalem i dobrze zamocowalem te kabe ze nic ich nie ruszy:) ale zaczely sie te cieple dni a w obudowie to jak w garnku a szczegolnie na sloncu no i tak podskoczyla mu temp ktorej juz nie wytrzymal a stalo sie to w zeszla niedziele:( teraz proc znowu lezy na gwarancji ale tym razem postanowile zezlomowac ten wiatrak i zrobic WC i jak to ktos napisal na tym forum "MADE IN GARAZ" WC jak na razie chodzi super zadnych przeciekow nawet komp od razu ladniej wyglada szkoda ze proc lezy na gwarancji ale od czasu do czasu wkladam durona (nie mojego wiec strach podkrecac....i to jeszcze przy moich zdolnosciach) btw jesli komus chcialo sie czytac te moje wypociny to naprawde wspolczuje :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tirinti Opublikowano 14 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2002 Proponuje zakup P4, w razie awarji chłodzenie nie będzie konieczbna wymiana procesora. A swoją drogą to masz dobry serwis, skoro już drugiego spalonego proca Ci wymieniają. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gubernator Opublikowano 14 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2002 A ja mam Dragon ORB3 , to jest niby wersja cicha :lol: ale tak naprawde to chałasuje jak głupie 8O aż uszy bolą! Niestety nie moge założyć innego wentylatora bo niby jak... nic do orba nie pasuje :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 14 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2002 Ten Titan jest super, a polecili mi go w serwsie. (Pozdrawiam p. Dariusza z WGE). Tani, wydajny i cichy. Na nim XP1500+ szedł mi jako 1800+ (10*151) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fudoshin Opublikowano 14 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2002 bo generalnie nie jest zly ten titan, zeby jeszcze chcieli radiator zrobic z miedzi a nie aluminium, to byloby pewnie jeszcze lepiej (a cena z racji kosztow materialy nie powinna wzrosnac) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ST@LOWY SZCZUR Opublikowano 14 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2002 8) Ja tam wybrałbym Zalmana 6000Cu sam mam i jestem zadowolony jak zwolnie obroty na max to go wogule nie słyszeć. Dla twojej wiadomosci 53 stopnie na na najniszych obrotach mam 1700+@2000+ co ty na to :lol: :lol: :lol: Tak jak tu jeden kolega powiedzłą jest tak wypolerowany że byłem w szuku jush go nawed nie polerowałem tylko zaraz na athlonka zakladamłem 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adams_ Opublikowano 14 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2002 Kasa w bloto... mozna kupic Zalmana nawet za 89 zl http://www.discotech.waw.pl i cieszyc sie cisza. Jednak rownie cichy jak Zalman jest boxowy cooler Intela po P4... Mam zamiar sprawic sobie Zalmana do P4 ale to koszt 240 zl! drogo ale co tam :) Kiedys kumplowi, ktory ma Durona 800 polecilem Tt Volcano 6 cu+. Procek dziala jak burza ale huk jest taki, ze mieszkac sie nie da :) Wiec niech zyja Zalmany! :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 14 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2002 Wiele zależy od temperatury w obudowie - przy wysokiej nie będzie różnicy między najlepszym i najgorszym coolerem. Wydajność powinno się mierzyć przy temperaturach otoczenia w granicach ok 22'C. Gdy zmieniłem coolera na grafie na Crystal Orba też byłem zawiedziony, ale jak zauważyłem, że cooler mieli cały czas to samo gorące powietrze, to już znałem przyczynę. Nie twierdzę, że ten Titan jest gorszy od Volcano 7 bo musiałbym to sprawdzić, ale powodem braku różnicy w wydajności może być właśnie to. Volcano 7 z racji wyższej wydajności może szybciej nagrzewać otaczające go powietrze (stąd potrzeba wiatraczka, który by to powietrze wymieniał). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZOh1w2 Opublikowano 14 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2002 Fakt mielenie ciepłego powietrza to jedna z głównych przyczyn wzrostu temp. a szczególnie ma to miejsce z komputerami które siedzą pod biurkiem w "drewnianej skrzynce" i jeszcze nadto nie ma zamontowanego dodatkowego wiatraczka pod zasilaczem. W takim przypadku nie ma praktycznie wymiany powietrza w obudowie bo to co zasilacz wudmucha trafia tam spowrotem przez pustego grila gdzie miał być dodatkowy fanik. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANalfabeta Opublikowano 14 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2002 Zalman?? Może i tak ale nie teraz. narazie naprawde rozwiązałem w sposób znaczący dla mnie sprawę hałasu. Z tego rozwiązania jestem zadowolony. Co do mielenia ciepłym powietrzem to wziąłem to pod uwagę i w ten sposób mam 92 mm u góry wydmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>ące puszczony na 7V robi to co musiał w przypadku V7 zrobic na 12V. Do tego jeszcze taki mój mały patent. Nad procesorem u mnie znajduję się zasilacz. Powietrze żeby zostac wydmuchane musi pokonać daremną drogę bo musi sie wrócić trochę do przodu obudowy i szczeliną między napędami a zasilaczem wydostać się wyżej. Jest to jedyny sposób, gdyż nie ma siły żeby zmieścić w logiczny sposób wentyl na wysokości procka. Jako, że mój zasilacz jest (chyba) tak dziwnie skonstruowany, iż jest jakby odwrócony do góry nogami tzn. wszystkie układy zwisają postanowiłem zdjąc jedną część obudowy zasilacz. W ten sposób ciepłe powietrze kieruje się pionowo do zasilacza a stamtąd poprzez puszczony na 12V wentyl w zasilaczu na zewnątrz. Ma to nieweilki (ale zawsze) wpływ na temperatury procesora przy zamknietej obudowie i wyłączonym górnym wentylatorze. Kurde ja na maturze tyle nie napisałem co tutaj :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piopio Opublikowano 14 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2002 :D szanowni over (ponad) kloerzy :) mogę was z przyjemnościa poinformować, że będziemy niedługo na giełdzie promować systemy wodne (komplety tzn: pompka 600l/h 12V, rurki, zaciski, blok, chłodnica) za jedyne 450 zł. Firma, która to produkuje robi nrmalnie dla wojska i ma zawodowe rozwiązania. Zastanówcie się czy warto wchodzić na RYNEK CYWILNYCH PC z taką cena i towarem przy istniejących rozwiązaniach. Pozdrówka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@Xio Opublikowano 15 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2002 jak cena bedzie niewygorowana a towar dobry to sukces murowany - to co wyprawia 4 mx i jemu podobni w glowie sie nie miesci !!! ps - beda peltierki - ruskie sa the best ! :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fudoshin Opublikowano 15 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2002 piopio - tylo, ze 450 zlotych to dosc sporo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piopio Opublikowano 15 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2002 :? zgadzam sie, staraqmy się zminimalizować koszty ale są pewne bariery np. cena miedzi i pompek (bo nie rozpadają się po roku) większość firm stosuje pompki akwarystyczne (jezeli nie wszyscy) a one nie są przewidziane do pracy w wodzie o temp. powyżej 15-20 stopni C. Z reszta sama woda to pomyłka, dobrze odbiera ciepło tylko na początku swojej dziłalności, po pewnym czasie wytrącają się różne ciekawe związki, które rewelacyjnie utrzymują temperaturę, np. tlenki itp. a że3by tego uniknąć trzeba dodać trochę droższych komponentów i cena rośnie ale i tak wydaje mi sie, że będzi taniej niż to co obecnie jest oferowane. MKma nadzieje, że uda sięzejść z tej ceny. Pozdrówka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fudoshin Opublikowano 15 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2002 no to git :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGI Opublikowano 15 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2002 A ja na swoim celku mam jakies cudo thermal total solution z wiatraczkiem 5200 rpm i powiem ze po zejsciu z obrotami na jakies 3500 rpm (speedfanem) temperatoorka wzrosla moze o jakis 1 stopien - jak widac najwazniejsza jest budowa samego radiatora (ja mam zaczep prowadzony bokami a nie srodkiem i duzo zeberek) Ok teraz druga sprawa - oryginalny programik od plyty gl (winbond hwdoctor) pokazuje mi strasznie wysokie temp na procku podobnie zreszta jak bios - w spoczynku jest to teraz latem 46 stopni (mowa o moim celku puszczonym na 1200) a podczas obciazenia jest to nawet 60 stopni !!!!!! Dodam ze moja plyta dfi korzysta z diody termicznej wbudowanej w procesor. Speedfan zas pokazuje i dla plyty gl i dla proca wartosci o 10 stopni nizsze - i komu mam tu wierzyc ? Sadze ze raczej speedfanowi bo radiator na procu jest zimny - ale i tak czuje dyskomfort psychiczny myslac ze moj procek moze sie gotowac :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANalfabeta Opublikowano 15 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2002 Jeśli masz zimny radiator to uważaj, bo to może być oznaka źle dociśniętego radiatora. Sprawdź to dobrze, bo może być tak że faktycznie masz te 46 stopni, tyle że radiator z wentylem nie maja jak tego odprowadzić Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuri Opublikowano 15 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2002 ja do swojego procka kupiłem CoolerMaster HCC-001 na pudełku napisali 5000obr jak go podłączyłem to się okazało że hałasem przypomina mały odkurzacz a obrotów ma 6300. wsciekły byłem niesamowicie więc dokupiłem sobie fanmate-a i skręciłem obroty do 4200. teraz słysze nawet jak mi barakudka IV popiskuje :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...