Spawacz Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 Chcę zrobić chłodzenie freonowe. Podstawowe założenia projektu to 1. Jak naj niższy koszt produkcji. 2. W miarę dobra skuteczność. A teraz parę pytań :) : 1. Czy teflonowa rurka o średnicy 6mm i świetle 3mm nada się jako rurka ssąca ? Czy 3mm to nie za mało ? 2. Jaki jest najtańszy, a skuteczny gaz do FC. Słyszałem, że R22 ma dobrą skuteczność w stosunku do ceny. Niektórzy napełniają układ CO2, jak z jego skutecznością? oczywiście proszę też abyście pisali wszelkie uwagi, propozycje, ceny, linki, bo wszystko się przyda. 3. Jaka jest potrzebna ilość freonu do napełnienia średniej wielkości układu? 4. Czy stara polska sprężarka od lodówki przemysłowej 540W na gaz R12 będzie dobra? Jakimi gazami można ją nabić? (wiem już że R22 tak :) thx berkut) 5. Ze sprężarki wyciekł olej po tym jak ją przechyliłem. Czy jest ona nadal w pełni sprawna? Hmm to na razie tyle jak jeszcze nasuną mi się jakieś pytania to napiszę, a napewno będzie ich duużo :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemek2f Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 (edytowane) Ad.1 Chyba 3mm to zamało. <_< Ad.2 R22 jest dosci tani i dobry ale trzeba go kupic całą butle przynajmiej u mnie tak jest, pozostaje jeszcze propan (r290) ma podobne własciwosc jak r22 i jest tanszy i mozna w małych ilosciach znalesc go. Sam Co2 nie nadaje sie do zwykłych fc stosuje go sie w kaskadach i autokaskadach a w zwykłych fc miesza sie go z innymi gazami z dobrym skutkiem. Ad.3 Zalerzy jakie fc u mnie było to około 300gram. Ad.4 Powina byC dobra a anwte zadobra jak na 1 raz i zamienikiem r12 jest r22 ale mozna napełnic tez propanem. Ad.5 Jezeli uciekło go kilka kropli to nic nie szkodzi a jak spora ilosci to trzeba dolac bo sie kompresor moze zatrzec. :wink: Edytowane 17 Września 2005 przez przemek2f Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spawacz Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 (edytowane) przemek2f- dzięki za odpowiedź Ad.5 Uciekło z niego ok. pół szklanki :D:D:D Ale jak jest za mocna to będe musiał poszukać innej sprężarki, a ta przyda się jako np. pompa próżniowa :) O jakiej mocy najlepiej znaleźć sprężarke ? I na jaki gaz ? Kupno nowej odpada, ponieważ jest to projekt nisko budżetowy :), ale może ktoś z was ma jakąś do sprzedania tanio ? Edytowane 17 Września 2005 przez Spawacz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemek2f Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 a masz ten olej w szklance czy tylko tak na "oko" bo jak masz to nie ma problemu zeby go znowu wlac tam. A jak wylał sie na podłoge czy cos w tym stylu to pół szklanki to troche duzo wiec lepiej dolac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...