docxxx Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 Witam Pierwsze proby z Linuxem. Sciagnalem sobie z neta Knoppixa. System laduje sie i jest git. Chcialem zmienic rozdzielczosc a program prosi mnie o haslo administratora (lub zalogowanie sie na jego koncie). Jakie to haslo, skoro ja niczego nie ustalalem (wychodzi teraz uzytkowanie Windowsa i jego 'bezpanskosc'). Jedynie co wpisywalem w linii polecen przed zaladowaniem systemu to knoppix lang=pl. Co mam zrobic zeby moc zmienic rozdzielczosc i w ogole zmienic cos w systemie? Pzdr, Wojtek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lofix Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 a probowales wcisnac enter bez podawania hasla? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
docxxx Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 Tak, nic nie dalo. Trzeba podac haslo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 (edytowane) Odpal shella w trybie root-a (jest gdzieś tam w menusach taka opcja- poszukaj) napisz: passwd i podaj nowe hasło alles! ps. jeśli nie chce ci się szukać w menusach - albo pracujesz w trybie textowym to napisz: su root i dalej passwd ... Edytowane 17 Września 2005 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dondexterro Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 przy nacisnieciu ctr+alt++ lub ctr+alt+- prosil o haslo? wow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lofix Opublikowano 18 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2005 http://knoppix.7thguard.net/konfiguracja.html http://knoppix.7thguard.net/knx-hdinstall.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
docxxx Opublikowano 18 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2005 lofix, dzieki, ale to tez robilem juz wczesniej. Jest ok, zmieniam haslo. Teraz wchodze w Centrum sterowania i np. chce ustawic siec bezprzewodowa (mam WiFi). Wymaga to Trybu administratora. Wczesniej zmienilem haslo na knoppix. Wpisuje je ale wyskakuje komunikat: "Polecenie wymaga hasla administratora..." A wywolywana jest usluga "kcmshell kcmwifi--embed..." Wpisuje znowu haslo i znowu nic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lofix Opublikowano 18 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2005 to spod single user sobie je zmien (o ile sie da w tym knoppixie, nie wiem, bo nie uzywalem) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Errorx Opublikowano 20 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2005 moze sprobuj: toor, knoppix, linux?Jakies defaultowe pewnie jest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sikor_soft Opublikowano 22 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2005 I pamiętaj, że administrator w linuxie ma nazwę root !!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
by -=Merlin=- Opublikowano 29 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2005 Witam Pierwsze proby z Linuxem. Sciagnalem sobie z neta Knoppixa. System laduje sie i jest git. Chcialem zmienic rozdzielczosc a program prosi mnie o haslo administratora (lub zalogowanie sie na jego koncie). Jakie to haslo, skoro ja niczego nie ustalalem (wychodzi teraz uzytkowanie Windowsa i jego 'bezpanskosc'). Jedynie co wpisywalem w linii polecen przed zaladowaniem systemu to knoppix lang=pl. Co mam zrobic zeby moc zmienic rozdzielczosc i w ogole zmienic cos w systemie? Pzdr, Wojtek 1654730[/snapback] w pisz komende w okno sudo su sie znadziesz w root Merlin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...