Skocz do zawartości
AceSkubi

X800gto... Kazdy Egzempl. Sie Moduje :)

Rekomendowane odpowiedzi

jak odroznic.. chyba ciezko golym okiem.. tez szukalem czegos o tym i za duzo nie nzlazlem, ale wydaje mi sie ze to jest grubosc (ilosc nalozonych warstw) i im wiecej tych warst sciezek tym lepsze przewodnictwo pradu a tym samym lepsze mozliwosci i wieksza przepustowosc.

Jesli sie myle proszę o poprawienie

PS PCB=Printed Circuit Board  :wink:

1706828[/snapback]

Generalnie masz racje, większa ilość warstw pozwala na umieszczenie w płytce większej ilości układów/obwodów, o większej gęstości i złożoności, odpowiedzialnych m.in za przekazywanie ciepła, prądu czy uziemianie. Moim zdaniem nie ma znaczenia dla tej karty, czy ma 8-mio czy 10-cio warstową pcb. Logicznie myśląc skoro 8 warstw wystarcza, to 2 dodatkowe nic jej nie dadzą, zwiększają tylo koszta produkcji. Pewnie sapphire chce się ich pozbyć z magazynu żeby mieć miejsce na projekty pcb x1k

Mnie również poprawcie jeśli coś źle napisałem.

wynika z tego ze nie można przy zakupie stwierdzić na jakim pcb jest karta

Rzuć okiem na swojego radka 9100. Potrafiłbyś gołym okiem policzyć z ilu warstw składa się jego pcb? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiedzmy sobie szczerze - porownywalem kilka dni temu (jak sie dowiedzialem, o 8 i 10 warstw pcb na fireblade) klka graf ktore mieszkaja u mnie w slabszych kompach - min. tnt pro, gf 2mx, gf 4mx, 9100, 9550, x800gt... i w rzeczywistosci, to nic tak na 1 rzut oka sie nie rozni. ba - nawet wydaje mi sie, ze tnt jst najgrobsza - ale to dlatego, ze byla juz robiona ladne kilka latek temu :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiedzmy sobie szczerze - porownywalem kilka dni temu (jak sie dowiedzialem, o 8 i 10 warstw pcb na fireblade) klka graf ktore mieszkaja u mnie w slabszych kompach - min. tnt pro, gf 2mx, gf 4mx, 9100, 9550, x800gt... i w rzeczywistosci, to nic tak na 1 rzut oka sie nie rozni. ba - nawet wydaje mi sie, ze tnt jst najgrobsza - ale to dlatego, ze byla juz robiona ladne kilka latek temu :P

1708976[/snapback]

Te starsze byly robione na mniejszej ilości warstw, wydaje mi sie ze dopiero przy serii 6xxx nvidia zaczeła dawać wiecej warstw (plytki referencyjne) a ati przy serii Xxxx.Zresztą Nvidia miala przy tym duze problemy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę fotografii dla rozwiania wątpliwości

http://www.sapphiretech.com/gallery/main.php?id=104

A z odblokowywaniem potoków, to myślę że trzeba trochę poczekać na biosy. Mod 9800Pro 128MB na "9800XT 128MB" też nie powstał od razu. Właściwy chipset (R480) to połowa sukcesu. Tu raczej nie płytka może być problemem (chociaż jak widać na zdjęciach tych tańszych Sapphire nieźle nakombinował), co brak dodatkowego zasilania.

Pytanie czy będzie potrzeba modowania - podkręcony 12pot GTO bije podkręconego 16pot XL !

Oba nie mają dodatkowego zasilania, czyli otwarcie dodatkowych 4 potoków może skutecznie zablokować podkręcanie.

A propos mój wynik HIS GTO - z 400/980 na 580/1200 i prawie 12500 w 3dmark2003. Na standardowym chłodzeniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu raczej nie płytka może być problemem (chociaż jak widać na zdjęciach tych tańszych Sapphire nieźle nakombinował), co brak dodatkowego zasilania.

1715298[/snapback]

A mi sie wydaje ze niekoniecznie moze to byc problemem. Nalezy pamietac ze x800gt tez nie ma dodtakowego zasilania a jest pare sztuk zmodowanych do 16 potokow (i wykreconych do okolo 580/1200)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie mi sie nasuwa czy nie lepiej jesli oczywiscie istnieje taka mozliwosc i wydac tysiac na x850 xt ? i miec przystosowane chlodzenie itp itd ... Tak czytam i zastanawiam sie czy warto szarpnac sie na ta karte czy zadowolic sie np firebladem bez zadnych zabaw i cyrkow ... Mam pytanie do was uzytkownikow r480 jakie macie wrazenia..

Jesli nie mysle sie to r 480 jest miedzy innymi w x800gto fire blade plus 1,6 ns pamieci chyba takie jak w 850xt ten sam gpu r480 moze znajdzie sie jeszcze jakis wlasciciel gto2 uwydatnia sie wlasciwosci poszczegolnych modeli ,moze nawet kolor pcb ma wplyw kto wie :) jestem bardzo wdzieczny za wszystkie informacje na temat tego jak karty sprawuja sie w obrobce wideo np lub renderingu 3d problemow konfliktow no co ja teraz juz gadam sam nie wiem ale niech ktos lepiej zadecyduje za mnie ;)

Edytowane przez Bulleto

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bulleto na twoim miejscu wstrzymał bym się z kupnem nowej karty :)

za 1k to w lutym już na pewno będzie można kupić 7800GT :) , a co do x850xt to już zaczyna odchodzić do lamusa. Cena zresztą też nie jest adekwatna do wydajności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi