kmiciu Opublikowano 19 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2005 jak odroznic.. chyba ciezko golym okiem.. tez szukalem czegos o tym i za duzo nie nzlazlem, ale wydaje mi sie ze to jest grubosc (ilosc nalozonych warstw) i im wiecej tych warst sciezek tym lepsze przewodnictwo pradu a tym samym lepsze mozliwosci i wieksza przepustowosc. Jesli sie myle proszę o poprawienie PS PCB=Printed Circuit Board :wink: 1706828[/snapback] Generalnie masz racje, większa ilość warstw pozwala na umieszczenie w płytce większej ilości układów/obwodów, o większej gęstości i złożoności, odpowiedzialnych m.in za przekazywanie ciepła, prądu czy uziemianie. Moim zdaniem nie ma znaczenia dla tej karty, czy ma 8-mio czy 10-cio warstową pcb. Logicznie myśląc skoro 8 warstw wystarcza, to 2 dodatkowe nic jej nie dadzą, zwiększają tylo koszta produkcji. Pewnie sapphire chce się ich pozbyć z magazynu żeby mieć miejsce na projekty pcb x1k Mnie również poprawcie jeśli coś źle napisałem. wynika z tego ze nie można przy zakupie stwierdzić na jakim pcb jest karta Rzuć okiem na swojego radka 9100. Potrafiłbyś gołym okiem policzyć z ilu warstw składa się jego pcb? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chase1 Opublikowano 19 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2005 powiedzmy sobie szczerze - porownywalem kilka dni temu (jak sie dowiedzialem, o 8 i 10 warstw pcb na fireblade) klka graf ktore mieszkaja u mnie w slabszych kompach - min. tnt pro, gf 2mx, gf 4mx, 9100, 9550, x800gt... i w rzeczywistosci, to nic tak na 1 rzut oka sie nie rozni. ba - nawet wydaje mi sie, ze tnt jst najgrobsza - ale to dlatego, ze byla juz robiona ladne kilka latek temu :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieciop Opublikowano 20 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2005 powiedzmy sobie szczerze - porownywalem kilka dni temu (jak sie dowiedzialem, o 8 i 10 warstw pcb na fireblade) klka graf ktore mieszkaja u mnie w slabszych kompach - min. tnt pro, gf 2mx, gf 4mx, 9100, 9550, x800gt... i w rzeczywistosci, to nic tak na 1 rzut oka sie nie rozni. ba - nawet wydaje mi sie, ze tnt jst najgrobsza - ale to dlatego, ze byla juz robiona ladne kilka latek temu :P 1708976[/snapback] Te starsze byly robione na mniejszej ilości warstw, wydaje mi sie ze dopiero przy serii 6xxx nvidia zaczeła dawać wiecej warstw (plytki referencyjne) a ati przy serii Xxxx.Zresztą Nvidia miala przy tym duze problemy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ed00s Opublikowano 22 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2005 Tak sie zastanawiam i mysle ze to bedzie na zasadzie szczescia czy dostaniesz 10 pcb cyz 8 .... a szkoda bo w sumie w listopadzie spodziewam sie kasy no i na gto2 by mi styklo ..... ale tu lipa i chyba nie bede sie porywal i wezme zwykle gto ..... Pozdro Ed Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chase1 Opublikowano 22 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2005 powiedzcie - czy ma ktos z was mozliwosc porownania 12p gt z gto? zastnawiam sie, czym te grafy sie roznia... jak jest ktos z poznania (okolic) z gto, to chetnie bym sie umowil na male testy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klmn Opublikowano 23 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2005 chase1: naprawde na Twoim miejscu bym sie nie wyglupial z wymiana. Dostaniesz moze +2% wydajnosci. Jak juz zmieniac to na nic co ma mniej niz 16 potokow i jest taktowane ponizej 500MHz. Takie jest moje zdanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markooo Opublikowano 23 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2005 Trochę fotografii dla rozwiania wątpliwości http://www.sapphiretech.com/gallery/main.php?id=104 A z odblokowywaniem potoków, to myślę że trzeba trochę poczekać na biosy. Mod 9800Pro 128MB na "9800XT 128MB" też nie powstał od razu. Właściwy chipset (R480) to połowa sukcesu. Tu raczej nie płytka może być problemem (chociaż jak widać na zdjęciach tych tańszych Sapphire nieźle nakombinował), co brak dodatkowego zasilania. Pytanie czy będzie potrzeba modowania - podkręcony 12pot GTO bije podkręconego 16pot XL ! Oba nie mają dodatkowego zasilania, czyli otwarcie dodatkowych 4 potoków może skutecznie zablokować podkręcanie. A propos mój wynik HIS GTO - z 400/980 na 580/1200 i prawie 12500 w 3dmark2003. Na standardowym chłodzeniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chase1 Opublikowano 24 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2005 @klmntak wiem - juz mi troszke przeszlo... chyba ze sie trafi jakis z ok.0 doplaty :] ale i tak chetnie bym sobie potestowal obie grafy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klmn Opublikowano 24 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2005 Tu raczej nie płytka może być problemem (chociaż jak widać na zdjęciach tych tańszych Sapphire nieźle nakombinował), co brak dodatkowego zasilania. 1715298[/snapback] A mi sie wydaje ze niekoniecznie moze to byc problemem. Nalezy pamietac ze x800gt tez nie ma dodtakowego zasilania a jest pare sztuk zmodowanych do 16 potokow (i wykreconych do okolo 580/1200) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bulleto Opublikowano 22 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2006 (edytowane) Pytanie mi sie nasuwa czy nie lepiej jesli oczywiscie istnieje taka mozliwosc i wydac tysiac na x850 xt ? i miec przystosowane chlodzenie itp itd ... Tak czytam i zastanawiam sie czy warto szarpnac sie na ta karte czy zadowolic sie np firebladem bez zadnych zabaw i cyrkow ... Mam pytanie do was uzytkownikow r480 jakie macie wrazenia.. Jesli nie mysle sie to r 480 jest miedzy innymi w x800gto fire blade plus 1,6 ns pamieci chyba takie jak w 850xt ten sam gpu r480 moze znajdzie sie jeszcze jakis wlasciciel gto2 uwydatnia sie wlasciwosci poszczegolnych modeli ,moze nawet kolor pcb ma wplyw kto wie :) jestem bardzo wdzieczny za wszystkie informacje na temat tego jak karty sprawuja sie w obrobce wideo np lub renderingu 3d problemow konfliktow no co ja teraz juz gadam sam nie wiem ale niech ktos lepiej zadecyduje za mnie ;) Edytowane 22 Stycznia 2006 przez Bulleto Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nrl Opublikowano 22 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2006 Bulleto na twoim miejscu wstrzymał bym się z kupnem nowej karty :) za 1k to w lutym już na pewno będzie można kupić 7800GT :) , a co do x850xt to już zaczyna odchodzić do lamusa. Cena zresztą też nie jest adekwatna do wydajności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koparka Opublikowano 28 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2006 a czy wersja AGP Sapphire X800GTO 256MB bedzie sie modowac na 16p, np z tego sklepu http://sklep.morele.net/?pg=product_info&P...BRD_name&dspl=p ? jaka jest szansa na to? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masin Opublikowano 30 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2006 a czy wersja AGP Sapphire X800GTO 256MB bedzie sie modowac na 16p, np z tego sklepu http://sklep.morele.net/?pg=product_info&P...BRD_name&dspl=p ? jaka jest szansa na to? 99,9% nie Miałem taką samą i nic z tego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koparka Opublikowano 30 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2006 troche dziwne bo tu sprzedaja mody takiej karty http://www.allegro.pl/item93530312_sapphir...6p_6v_agp_.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...