Skocz do zawartości
_q_b_a_

Sempron 3100 64bit

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

niedawno nabyłem Semprona 3100 64bit z płytą MSI K8N (która z tego co słszałem do podkręcania się nadaje). W związku z tym chciałbym zadać kilka pytań odnośnie podkręcania, ale najpierw podam resztę konfiguracji:

- zasilacz Chieftec 420

- pamięci niestety nie firmowe, jedna kość 333 druga 400, obie po 256 MB

Pamięci, po podkręceniu do 400 (czyli w sumie jednej kości) nie działają poprawnie, to znaczy rzadko bo rzadko ale pojawiają sie "bluescreeny", dlatego mam je ustawione na 333.

1 Pytanie: w biosie mam taką funkcję "dynamic overclocking", która podkręca procesor o dany % (max. 11) przy uruchamianiu wymagających aplikacji np. gier. Mam ją ustawioną na 5% i jest ok, ale gdy zwiększe choćby do 7 to czasami przy uruchomieniu gier komputer zawiesza się. Czy jest to może spowodowane zbyt niskim napięciem albo coś w tym stylu (w biosie nic z napięciem nie kombinowałem, także jest chyba ustawione na 1.50v czy coś takiego)? Temperaturę podczas grania mam w granicach 42 - 45 stopni.

2 Pytanie: czy oprócz zmiany FSB i ewentualnie napięcia należy zmieniać jeszcze jakieś ustawienia w biosie do OC? Czytałem kiedyś w jakimś poradniku na tym forum do podkręcania procków na 754 i były tam jeszcze jakieś opcje, niestety owego poradnika nijak nie mogę teraz znaleźć...

Z góry mówię, że na lepsze pamięci narazie nie mam ani grosza, więc nie uszczęśliwią mnie odpowiedzi "kup lepsze pamięci to pomyślimy"... Co do szukania odpowiedzi na forum to owszem próbowałem, jednak nie znalazłem żadnych wystarczających (może nie właściwie formułowałem zapytanie).

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapraszam do topicu o tej płycie(link) tam miedzy innymi podałem ustawienia w biosie w zakładce Cell Menu.

Ten dynamic overlocking,wyłącz to dobre dla amatorów.

Przeczytaj także to i to

Płytę i Sempa masz bardzo dobrego no a z pamięciami trzeba się będzie jakoś dopasować.Poczytaj informacje do których linki Ci podałem,o szczegóły pytaj w wątku o mobo, bo nie wiem czy ten długo przetrwa. :wink:

Edit

W tym ustawieniu w biosie podałem HTT(FSB) 277MHz bo to była konkretna wartość dla innego usera Ty zaczynaj od niższych wartości 210,220,230,235,240MHz itd :wink:

Edytowane przez Ricci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Ricci, na pewno skorzystastam z tych linków. Przy okazji, mam jeszcze jedno pytanie: gdy komputer uruchamia się, najpierw pojawia się tak jak powinno być info o biosie karty graficznej, później logo płyty głównej. Potem na chwilę pokazuje się napis na czarnym tle "veryfing dmi pool..." i następnie powinno pokazać się logo windowsów. Tak jednak się nie dzieje i przez kilkadziesiąt sekund mam czarny ekran, dopiero potem uruchamiają się windowsy i wszystko chodzi bez zarzutu. Dzieje się tak od nowości bez względu na overclocking, w biosie mam na "sztywno" ustalony adres karty sieciowej może to jest powód?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten napis dotyczy weryfikacji dysków, nie wiem jakie masz dyski (dma tutaj może trzeba cos pokombinować);dlatego może ten okres od pojawienia się logo do załadowania windy trwa dłużej(w tym czasie mobo weryfikuje wszystkie urządzenia we/wy; w biosie można ustawić aby za każdym razem nie weryfikował częsci urządzeń)

Ja mam dysk sata i ten okres nie jest taki długi (ok 8-12sek) także nie drążę tego tematu. :wink:

Edit

Nie wiem jaki masz bios ale aktualizacja do najnowszego 1.8 jest potrzebna ( w tej właśnie wersji jest update o procki S64 i może to też jest problem) :wink:

Edytowane przez Ricci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi