tMQ Opublikowano 30 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2002 Pzreglądałem forum i był ten temat już poruszany wiele razy. Wszyscy sugerowali za wysoką magistrale pci. moj sasiad tez sie uraczyl barakuda i mu juz 3 razy padla (podobno są rekordzisci co ju po 6 razy oddawali :-) ). Ale do czego dążę. Odkąd dałem mu swój zasilacz dysk (odpukać) działa sprawnie. Na jego starym zasilaczu byłu jakiś problemy, komp się samoistnie wieszał, resetował (niepodkręcony proc). Więc moze problem w padających barakudach leży własnie w ch*** wych zasialczach... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Axcel Opublikowano 30 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2002 Może, ale to już nie zmartwienie Seagate, ale Codegena. Żaden dysk nie powinien paść, jezeli nie przekracza się 40MHz PCI. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tMQ Opublikowano 30 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2002 no chyba seageta bo to oni muszą wymieniać :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Axcel Opublikowano 30 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2002 No to będzie Seagate vs Codegen Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oski Opublikowano 30 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2002 Z tego co słyszałem to BIV jest wrażliwa na skoki napięcia zasilającego. Stąd te padające basie. Dobra zasiłka to podstawa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 30 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2002 Zgadzam sie. Z tego co slyszalem to najwazniejszym napieciem w tym przypadku jest 5V, ktore nie powinno "skakac" drastycznie. Jesli juz przy zasliaczach to mialem Codegena i napiecie 5V przy max obciazeniu = 4.57V :evil: a na nowym firmy Feel 5V przy max obciazeniu wynosi 4.78V wiec roznica jest i to spora. Pozdrowka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tMQ Opublikowano 30 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2002 czyli ważne są ampery na +12V Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limerro Opublikowano 30 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2002 u mnie B4 80 GB chodzi na 37 MHz non stop:) i nie ma probemu:) tyle ze dalem chlodzenie na dycholek jak kupilem to cacko:) moja stara B2-30GB tez chodzila na PCI 37 MHz ,grzala sie jak cholera i byl b.glosna i nic jej nie bylo - zasilacz mam Enlighta wiec co do napiec to w Sandrze mam takowe: +3,31 +5,05 +12,10 -11,87 -4,95 odchylki minimalne:) wiec moze dlatego nic mi nie siada :) czytajac post Grzecha przy tym Codegenie to wzorowo wypada moj Enlight:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xan Opublikowano 30 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2002 O ludzie , przeciez nie moga padac 4 dyski pod rzad !!! ( koles zjaral 4 dobre dyski ) , wiadomo ze jakas inna czesc musi cos jebac . W przypadku BIV najgorszym wrogiem jest <span style="color:red;">[ciach!]</span>owy zasilacz , prez ktory dysk sie albo grzeje albo tak pada . Ja juz pare razy o tym pisalem . Jezeli chodzi o wysokie taktowanie szyny PCI to BIV spoko znosi 40 MHz tylko ze na dobrej zasilce . Pozatym jest jeszcze jedna fajna historia , do Polski sa sprowadzane trefne serie BIV , i np na gieldzie kupujesz dysk od mniej znanej firmy ktora za dwa miechy znika . A wada tych trefny seri jest taka , ze pali sie Elektronika w dysku , robiac to samo z zasilaczem . Dlatego moja rada , kupujcie Barracudy w pewnych sklepach . Kumpel ostatnio kupil BIV , zrobily mu sie 3 Bady w ciagu tyg zmienil Codeshita na jakas wyczesana zasilke 520 Wat , zfromatowal dysk i Badow juz nie ma ( a dysk smiga ze 3 miechy ). Przykladow jest jeszcze wiele . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CyraxFX Opublikowano 30 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2002 ja mam wd caviar 80 i barakude 80 g i wszystko chodzi ślićznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitur Opublikowano 30 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2002 czyli ważne są ampery na +12VWitam Naleze chyba do grupy "slynnych" ;-) rekordzistow (3 i 1/2 Barracudy zniszczone). W moim przypadku winne bylo napiecie +5V. Regula bylo ze jesli spadlo ono chocby na moment (mierzone multimetrem) ponizej 4.75-4.7V w czasie ciaglego odczytu-zapisu, to na dysku natychmiast pojawialy sie bady. Po kilku-kilkunastu "twardych" restartach (zwisy np. w czasie startu.. stacji dyskietek - i to i pod Windows i pod Linuxem (Mandrake)) dysk "gubil format", i potem juz nawet zwyklymi programami nie dawal sie sformatowac. Po zmianie zasilacza na lepszy (min. dla 5V to +4.8V mierzone wprost na dysku - problemy ustaly, jak "reka ucial". Napiecie +12V ma tu mniejsze znaczenie, zasila tylko silniczki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tMQ Opublikowano 30 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2002 widiząłem fajny art na zagramanicznym forum o +5v zeby uzyskać fajne +5 trzeba wlutować bezpośrednio wyjscie z zasiłki do płyty głównje :-) musze pomysleć o napisaniu teg po polskiemu :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qra Opublikowano 30 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2002 Ostatnio gdy byłem na giełdzie w warszawie i składałem kumplowi kompa to zaczołem kolesiowi marudzić że nie chcę budy Codegena lub z inną zasiłką, okazało się że to był imporer tego szajsu, oczywiście powiedziałem co o tym myśli wielu ludzi, to on najpierw twierdził że się nie znamy bo on sprzedał kilkanaście tysięcy tych obudów i nikt się nie skarżył a gdy się upierałem to chciał mnie sformatować do poziomu asfaltu naszczęście byliśmy we trzech i się trochę zbojał. Dlatego proponuję aby każdy kto miał problemy z dyskami przez te zasiłki dopisywał się do tego postu Sorki że tak na doczepkę ale szkoda otwierać nowego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 30 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2002 widiząłem fajny art na zagramanicznym forum o +5v zeby uzyskać fajne +5 trzeba wlutować bezpośrednio wyjscie z zasiłki do płyty głównje :-) musze pomysleć o napisaniu teg po polskiemu :-) mysl mysl moze mi sie poprawi mam zamiast 5V -4.65v i co jakis czas komp mi staje 9co innego tesh w pozadku) tesh sporo czytalem ze barki wlasnei zalezna sa od pradu a taktowanie to im zwisa wszystkim qtorych znam z barkami nie nazekaja Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B4rt3z Opublikowano 30 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2002 Co do zasilaczy to co wiecie o zasilaczach Megabajt i jak wypada w stosunku do Codegena Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szogo Opublikowano 30 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2002 Witam Ja od niedawna niestety nalaze do osob ktorym padla baracuda... Czytajac odpowiedzi na ten teamt sprawdzilem dokaldnie ile wynosi u mnie napiecie na +5v(patrzylem na to wczesniej ale nie zwracalem szczegolnej uwagi).MOj zasilacz to Rubikon 300 Wat i jakos nie bylo z nim zadnych problemow.Kiede byla baracuda to w kompie sa po za nia: drugi dysk i 2 napedy.A teraz do rzeczy normalnie w pracy w windowsie jest +4.87 a przy kopiowaniu jak zoabczylem spada do 4.73V i czy to moze byc wlasnie przyczyna tego ze ona padla? no jak widac proca mam tesh podkreconego.A i co dziwne to pokazal mi sie bad sector na pierwszym klastrze (disk doctor i scandisk gruntowny go wykryl)potem jak zdjalem partycje zrobilem nowe i sformatowalem o dziwo go jush nie bylo ale dysk od dluzszego czasu wydawal dziwny dzwiek tzn tak jakby nie mogl zaskoczyc i probowal probowal ale nic.Tak jak ktos tu mowil(bodajze Spiderman) sprawdzilem dysk programem WdClear i nic zero bledow no to od nowa partycje wszystko ladnie, wstaje rano(komp chodzil w nocy) i zwiecha no to reset i slysze ten dzwiek ze dysk probuje zaskoczyc i nic zero.Na poczatku w windowsie raz i dalo sie dalej pracowac a potem co chwile i wetdy nie szlo nic zrobic.No to reset.Jush przy wykrywaniu zaczal ten dzwiek wydawac no to wylaczylem.Poczekalem i w fdisku pierw nie mogl go znalesc i inne jaja wychodzily.Potem jednak zdjalem te partycje zalozylem od nowa i ok, ale znow zaczal tak dzialac i wtedy zaczolem(co nikomu nie polecam) bawic sie tak aby go zepsuc do konca(wiem zle ale nie o to tu chodzi).No to jak ktos tu kiedys pisal wypiolem zasilanie(w trakcie pracy dysku) od dysku a potem tasme.....ale dzialal dalej.Wtedy stwierdzilem, ze bawil sie dalej nie bede i oddalem do sklepu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punek Opublikowano 30 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2002 moja stara B2-30GB tez chodzila na PCI 37 MHz ,grzala sie jak cholera i byl b.glosna i nic jej nie bylo - zasilacz mam Enlighta wiec co do napiec to w Sandrze mam takowe: quote] Witam!!!! Ilo watowy masz ten zasilacz ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 1 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2002 widiząłem fajny art na zagramanicznym forum o +5v zeby uzyskać fajne +5 trzeba wlutować bezpośrednio wyjscie z zasiłki do płyty głównje :-) musze pomysleć o napisaniu teg po polskiemu :-) Nie jest to niestety zbyt wdzieczna metoda. U mnie (ASUS A7V133)wlutowalem sie bezposrednio do 2 z 3 mosfetow (znalazlem tego 3ciego dopiero pozniej), dzieki czemu w biosie pokazuje mi na Vcore 2.05V (vcore mod) w idle zamiast +4.73V +4.85V. Obwiniacie stanowczo za czesto zasilacz. Chodzi o to, ze napiecie w biosie jest mierzone na plycie glownej. Ale wlasnie na drodze zasilacz<>kontroler napiecia dochodzi do spadku owego napiecia, nie na zasilaczu. Dla przykladu na 1.85V moj XP2200 pokazywal w biose +4.68V podczas gdy W TYM SAMYM czasie napiecie zmierzone voltomierzem na molexie od dysku wynosilo +4.97V... rozumiecie do czego zmierzam. Czesc zasilaczy na ktore tak bluzgacie jest ok, problem jest natomiast z plyta, gdyz im dalej jest zlacze ATX od kontrolera napiecia procesora/pamieci tym wiekszy spadek napiecia na tej linii (dlatego mozna sie bezposrednio wlutowac i wspomoc cieniutkie sciezki na plycie i kiepskiej jakosci zlaczke ATX)... dlatego, na szczescie, wielu producentow plyt stara sie ostatnimi czasy dawac zlaczke ATX jak najblizej kontrolera, a nie jak to bylo kiedys (np. A7V133) na samym skraju plyty Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limerro Opublikowano 1 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2002 punek zasilacz Enlight 235 czyli 235W i i caly moj zestawik opisany ponizej smiga na nim bez problemu:) co do Twojego zestawu to tez bedzie pracowal stabilnie:) teraz Enlight w swoich budach daje zasilki 300W min:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M79 Opublikowano 1 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2002 Mnie moja Barracuda ze 20 minut temu prawie nie przyprawila o zawal 8O Postanowilem pokrecic bardziej proca, wrzucilem mu napiecie 1,85 magistrala coraz wyzej i jechana. Wszystko bylo w porzo do momentu kiedy na fsb 148 dysk po zamknij system zaczal mielic i koniec, echo 8O . Dodam ze przedtem zrobilem screenshota z wcpuid. Dalem fsb na normal: nie chcial wstac (w ogole nie widzial dysku). Odpoczalem razem z kompem ze 3 minuty wlaczylem go i dzialalo. Tyle ze screenshota na dysku nie ma. Scandisc niby poprawil co trzeba... ale przy zamykaniu systemu znow to samo. Na dodatek dysk sobie pare razy zgrzytnal nie wiem czy slysze to dopiero bo obudowa jest otwarta czy dysk siada. Zdefragmentowalem twardziela, problemy narazie zniknely, fsb dalem na 133 (PCI 33) i licze na to ze bedzie spokoj :?: Zaczyna w<span style="color:red;">[ciach!]</span>iac mnie ten dysk (sorry za wyrazenie ale on mnie naprawde w<span style="color:red;">[ciach!]</span>ia). Nie tylko to ze sie chrzani, ale z zadnym innym komponentem nie mam problemow podczas krecenia, wszystko ladnie chodzi, proc postuje 3100 (moze poszedl by i dalej) tylko jasnie pan barrak siada jak mu sie da pci 38. PS na temat zasilacza: mialem kiedys walniety zasilacz i padly 3 cdromy pod rzad, podczas ich pelnej pracy - zarly prad i zasilacz nie dawal rady. Moze wtedy tez sieklo mojego barraka. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limerro Opublikowano 1 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2002 podobno nowe Barraki so czule na OC :-/ ale u mnie chodzi ten sam dysk (domyslam sie z e 4 na 37,3 MHz dokladnie i jest w porzo:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizjonerek Opublikowano 1 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2002 podobno nowe Barraki so czule na OC :-/ ale u mnie chodzi ten sam dysk (domyslam sie z e 4 na 37,3 MHz dokladnie i jest w porzo:)u mnie dokładnie tak samo Pci 37,5Mhz i z barakiem 40GB i maxtorem40Gb nie mam problemów a działają już 6 miesiecy (tfu tfu tfu pukać :D) wczoraj zapodałem Fsb 166 i wysło 44 Pci(jest to opisane w innym poscie) przez godzine tez nic sie nie stało ale wolałem nie ryzykować napiecie mam w obciązeniu CpuBurnem 5V=4,87 a w idle 4,92 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tMQ Opublikowano 1 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2002 widiząłem fajny art na zagramanicznym forum o +5v zeby uzyskać fajne +5 trzeba wlutować bezpośrednio wyjscie z zasiłki do płyty głównje :-) musze pomysleć o napisaniu teg po polskiemu :-) Czesc zasilaczy na ktore tak bluzgacie jest ok, problem jest natomiast z plyta, gdyz im dalej jest zlacze ATX od kontrolera napiecia procesora/pamieci tym wiekszy spadek napiecia na tej linii (dlatego mozna sie bezposrednio wlutowac i wspomoc cieniutkie sciezki na plycie i kiepskiej jakosci zlaczke ATX)... dlatego, na szczescie, wielu producentow plyt stara sie ostatnimi czasy dawac zlaczke ATX jak najblizej kontrolera, a nie jak to bylo kiedys (np. A7V133) na samym skraju plyty no tak jak zlaczka atx jest blisko kontrolera to fajnie dla dysków ale pomysl jak musisz kabel ciagnąc po płycie od zasialcza, wsyztsko ma swoje + i - Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tMQ Opublikowano 1 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2002 Mnie moja Barracuda ze 20 minut temu prawie nie przyprawila o zawal 8O nie chcial wstac (w ogole nie widzial dysku). Odpoczalem razem z kompem ze 3 minuty wlaczylem go i dzialalo. PS na temat zasilacza: mialem kiedys walniety zasilacz i padly 3 cdromy pod rzad, podczas ich pelnej pracy - zarly prad i zasilacz nie dawal rady. Moze wtedy tez sieklo mojego barraka. no jak u kumla tak 3 razy sie zrobiło to potem musiał oddać dysk do serwisu :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 1 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2002 widiząłem fajny art na zagramanicznym forum o +5v zeby uzyskać fajne +5 trzeba wlutować bezpośrednio wyjscie z zasiłki do płyty głównje :-) musze pomysleć o napisaniu teg po polskiemu :-) Czesc zasilaczy na ktore tak bluzgacie jest ok, problem jest natomiast z plyta, gdyz im dalej jest zlacze ATX od kontrolera napiecia procesora/pamieci tym wiekszy spadek napiecia na tej linii (dlatego mozna sie bezposrednio wlutowac i wspomoc cieniutkie sciezki na plycie i kiepskiej jakosci zlaczke ATX)... dlatego, na szczescie, wielu producentow plyt stara sie ostatnimi czasy dawac zlaczke ATX jak najblizej kontrolera, a nie jak to bylo kiedys (np. A7V133) na samym skraju plyty no tak jak zlaczka atx jest blisko kontrolera to fajnie dla dysków ale pomysl jak musisz kabel ciagnąc po płycie od zasialcza, wsyztsko ma swoje + i - Chyba nie zrozumiales, akurat to czy zlaczka jest tu czy tam nie ma znaczienia dla dyskow, natomiast ma zasadnicze znaczenie jesli idze o napiecia na plycie, czyli poprawia znacznie stabilnosc. Jest to bardzo mala cena w porownaniu z niedogodnoscia ciagniecia kabla po plycie !![/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tMQ Opublikowano 1 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2002 a jak masz zasilacz na zewnątzr obudowy :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 1 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2002 a jak masz zasilacz na zewnątzr obudowy :-) No jak jest z tylu/z boku to ma przeciez blizej do wtyczki, ktore zamiast byc najdalej na plycie, jest blizej srodka. No chyba, ze ktos ma zasilke z przodu. Zreszta masz dziwny problem, w momencie kiedy zlaczka jest blizej tak wiele problemow odpada/zmniejsza sie, ze nie wiem co za duren by czegos takiego nie przyjal z otwartymi rekami. Warto wowczas znalezc lepsze miejsce na zasilacz :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 1 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2002 tMQ - powszechnie jest wiadomo, że baraki są bardzo wrażliwe na różnice 12v..... Nic nowego :| Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi322 Opublikowano 1 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2002 moze to wina napiecia moze nie. mialem dwie barakudy 40 gb i obydwie padly. teraz mam 60 gb i odpukac chodzi juz dlugo bez awarii. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tMQ Opublikowano 1 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2002 tMQ - powszechnie jest wiadomo, że baraki są bardzo wrażliwe na różnice 12v..... Nic nowego :| sorki, ale w szukaj jak przeglądałem to gadali o wysokich fsb... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...